Працівникові одного з підприємств Світловодська повернули незаконно утриманi компенсацiйнi виплати.

Про це повiдомляє Точка доступу з посиланням на пресслужбу обласного Управлiння Держпрацi.

За iнформацiю, на урядову гарячу лiнiю звернувся працiвник одного з пiдприємств Свiтловодська. Вiн повiдомiв, що пiдприємство при звiльненнi утримало всю його заробiтну плату для покриття заподiяної ним шкоди.

Пiд час розгляду звернення виявили порушення вимог трудового законодавства: пiдприємство утримало iз заробiтної плати працiвника суму, що перевищує середнiй мiсячний заробiток. Крім того, допустило вiдрахування з компенсацiйних виплат, а саме: утримало компенсацiю за невикористанi днi щорiчної вiдпустки.

Тож грошову компенсацiю за невикористанi днi щорiчної вiдпустки в сумi 9500 гривень повернули працiвниковi.

Довідково: норми Кодексу законiв про працю України (далi – КЗпП) визначають випадки та умови обмеження щодо розмiру вiдрахувань iз заробiтної плати.

  • Так, стаття 128 КЗпП передбачає, що при кожнiй виплатi заробiтної плати загальний розмiр усiх вiдрахувань не може перевищувати 20%, а у випадках, окремо передбачених законодавством, – 50% заробiтної плати, що належить виплатити працiвниковi.
  • Вiдрахування iз заробiтної плати можуть провадити тiльки у випадках, передбачених законодавством України.

Вiдрахування iз заробiтної плати працiвникiв для покриття його заборгованостi пiдприємству можуть проводити за наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу:

  • для повернення авансу, виданого в рахунок заробiтної плати; для повернення сум, виплачених внаслiдок лiчильних помилок; для погашення невитраченого i своєчасно не поверненого авансу, виданого на службове вiдрядження або переведення до iншої мiсцевостi; на господарськi потреби, якщо працiвник не оспорює пiдстав i розмiру вiдрахування. У цих випадках власник або уповноважений ним орган вправi видати наказ (розпорядження) про вiдрахування не пiзнiше одного мiсяця з дня закiнчення строку, встановленого для повернення авансу, погашення заборгованостi або з дня виплати неправильно обчисленої суми;
  • при звiльненнi працiвника до закiнчення того робочого року, в рахунок якого вiн вже одержав вiдпустку, за невiдробленi днi вiдпустки. Вiдрахування за цi днi не проводять, якщо працiвник звiльняється з роботи з пiдстав, зазначених в п. 3, 5, 6 ст. 36 i п. 1, 2 i 5 ст. 40 КЗпП, а також при направленнi на навчання та у зв’язку з виходом на пенсiю;
  • при вiдшкодуваннi шкоди, завданої з вини працiвника пiдприємству, установi, органiзацiї (ст. 136 КЗпП).

При вiдрахуваннi з заробiтної плати за кiлькома виконавчими документами за працiвником у всякому разi повинно бути збережено 50% заробiтку.

Обмеження, встановленi ч.1 та 2 ст. 128 КЗпП, не поширюються на вiдрахування iз зарплати при вiдбуваннi виправних робiт i при стягненнi алiментiв на неповнолiтнiх дiтей. У цих випадках розмiр вiдрахувань iз заробiтної плати не може перевищувати 70%.

Не допускаються вiдрахування з вихiдної допомоги, компенсацiйних та iнших виплат.

Читайте також: Кіровоградщина: посадовця митниці підозрюють у вимаганні грошей з аграріїв-експортерів (ФОТО)

Фото обкладинки: Главком


Головне сьогодні