27 січня в обласному краєзнавчому музеї у Кропивницькому презентували проєкт "Живу – завдяки тобі". Це 27 фотографій рідних полеглих борців за Україну від початку 2014-го року. На фотографіях – батьки, діти і дружини українських захисників із фотографіями героїв або речами, що про них нагадують. Журналісти Точки доступу побували на відкритті виставки і на власні очі побачили тих, хто має силу жити, попри все.

У ці січневі дні Україна відзначає День Соборності і вшановує героїв різних поколінь, які боролися за нашу державу. З 2014-го року наша держава переживає найбільше випробування у новітній історії – збройну боротьбу з російським агресором за власну незалежність і територіальну цілісність.

Наші мужні оборонці, які сьогодні гідно дають відсіч ворогові, стоять в одному з цілими поколіннями борців за волю і державну самостійність. Завжди, у найважчі часи нашої історії, знаходилися відважні, які брали зброю до рук і ставали на захист Батьківщини. Але, на превеликий жаль, серед них є ті, хто віддав своє життя у боротьбі. Вони залишили у цьому світі найдорожче, що у них було – свої родини – дітей, батьків, дружин, чоловіків.

Проєкт "Живу – завдяки тобі", пояснюють у музеї, покликаний розповісти саме про цих героїв та членів їх родин, які попри біль втрати живуть, працюють та свято зберігають пам’ять про українських захисників.

проєкт "Живу - завдяки тобі"

У рамках проєкту в обласному краєзнавчому музеї презентували 27 світлин родин полеглих бійців. Фотографиня проєкту Юлія Косюн розповіла, що готували проєкт впродовж трьох місяців. У різний час проводили зйомки родин загиблих героїв.

проєкт "Живу - завдяки тобі"

Було складно, але я розуміла, що це важливий проєкт, важливо проникнутися кожною родиною. Перед фотосесією рідні полеглих військових заповнювали анкети, де вказували елементи біографії, одну з фраз, якою герой підтримував під час війни родину.

проєкт "Живу - завдяки тобі"

Також вона додає, що одні родини мали хоча б час на оплакування рідної людини, а дехто втратив сина, чоловіка, батька чотири-п’ять місяців тому.

проєкт "Живу - завдяки тобі"

Основною метою було більше розказати про загиблих.

проєкт "Живу - завдяки тобі"

Не просто повідати суху біографію, а, щоби люди, які дивляться на ці фото розуміли, ким були ці герої. А вони були звичайними людьми, у яких були родини, діти, робота, захоплення. Про те, що ніхто не хотів воювати і гинути, всі хотіли жити.

проєкт "Живу - завдяки тобі"

Були родини, які приносили спортивний інвентар, бо їхній герой був чемпіоном з певного виду спорту. Приносили й особисті речі, до прикладу. Каску з Майдану, кулончики, шеврони.

проєкт "Живу - завдяки тобі"

На відкриття пам’ятної виставки прийшло понад 60 людей. Перш за все – родичі полеглих захисників. Не зважаючи на те, як давно вовни пережили втрату, біль досі ятрить їхні серця, говорити їм важко.

проєкт "Живу - завдяки тобі"

проєкт "Живу - завдяки тобі"

Олена Бойко у цій війні втратила чоловіка. В мирному житті він працював охоронцем. Стати на захист країни його призвали у 2014-му році. Загинув чоловік 11 липня 2014 року, йому було 36-ть. Сталося це у селі Зеленопілля на Луганщині.

проєкт "Живу - завдяки тобі"

Любив воєнну форму, а був який – добрий, дуже добрий, – згадує вона.

Галина Бозуляк втратила сина. Він був контрактником. Служив у 3-му полку. Загинув у Донецькій області. Мати описує сина лише одним словом – веселий.

проєкт "Живу - завдяки тобі"

Ініціаторами проєкту стали ГО "Серця матерів та ветеранів Кропивницького", Кропивницький професійний ліцей сфери послуг і торгівлі, ГО "Єдина родина Кропивниччини", КЗ "Обласний ресурсний центр з питань допомоги учасникам АТО та ВПО", волонтери КропХаб. Кропивницький. Проєкт втілений за підтримки Кіровоградської ОВА.

проєкт "Живу - завдяки тобі"

Співорганізаторка проєкту Катерина Колтунова розповіла, що почалося все з того, що ініціативу підтримати родини героїв виказали представники Кропивницького професійного ліцею сфери послуг і торгівлі.

проєкт "Живу - завдяки тобі"

Вони захотіли підтримати тих, кого підтримати неможливо, бо ми не маємо цього досвіду і відповідних методичок. Але ми напрацьовуємо цю комунікацію, оскільки це не має бути закритий клуб приватного горя. Це горе загальне, ми готові з вами його розділяти.

проєкт "Живу - завдяки тобі"

Вона додала, що до 2014-го року було 214 імені прізвищ, які ми проголошували у дні пам’яті, то зараз їх значно більше і це наше загальне горе.


Лілія Кочерга, Ольга Кирилюк


 


Головне сьогодні