У Кропивницькому в сквері Анатолія Бузуляка (навпроти податкової) розташований пам’ятник “Солдатам правопорядку”. Це два бюсти загиблих під час виконання службових обов’язків співробітників МВС, встановлених на високих постаментах. 

Так, пам’ятник встановили 1977 року. Створили його скульптори Віктор Френчко та Віктор Самойленко, а розробив проєкт архітектор Анатолій Губенко, котрий продумав і композицію пам’ятника, і те, як він впишеться у навколишнє середовище.

Пам’ятник – чотири метри заввишки.

пам'ятник солдатам правопорядку

До редакції Точки доступу звернулися читачі з питанням, коли пам’ятник “більшовику в будьонівці з радянською зіркою” приберуть. Біля пам’ятника розташований дитячий майданчик, де щодня гуляють діти. Поруч – сучасний торговий центр.

За роз’ясненням, коли декомунізують пам’ятник, ми звернулася до міської ради. 

Начальник відділу з охорони культурної спадщини Руслан Фросіняк у коментарі Точці доступу говорить, що даний пам’ятний знак є пам’яткою історії місцевого значення. У зв'язку з цим він перебуває під державним захистом:

Зрозуміло, що Україна інтегрувала радянські нормативні акти у своє законодавство і тепер ми поступово відділяємо зерна від плевел. Розбираємось, де пам’ятник, де ні. 

Чиновник зазначає, що якщо є пам’ятка, то її не можна змінювати, знищувати, переносити.

Для того, щоб статусу пам’ятка історії не було, пам’ятник треба виключити з місцевих переліків пам’яток історії. Для того, щоб виключити його з цих переліків, потрібно звернутися до Міністерства культури. Мінкульт повинен розглянути заявку та прийняти рішення, чи є там предмет охорони, та чи є там, грубо кажучи, що охороняти законом, чи є художня, культурна, історична цінність, – розповідає Руслан Фросіняк.

Якщо Міністерство культури приймає рішення, що немає підстав для занесення пам’ятки до державного культурного реєстру, обласна державна адміністрація може видати розпорядження про виключення її з місцевих переліків пам’яток. 

Таким чином, в результаті юридичних дій дана пам’ятка може втратити свій юридичний статус. При цьому для того, щоб звернутися в Міністерство, необхідно щоб була розроблена спеціальна документація. Це повинно не просто бути бажанням однієї людини. Повинен бути науково обгрунтований опис фахівців, – зазначив Руслан Фросіняк.

Пам’ятник набув статусу пам’ятки історії місцевого значення ще до того часу, як з’явився закон про декомунізацію. Відповідно, в законі передбачено, що для таких пам’яток є більш спрощена процедура, яка стосується занесення його до реєстру без виготовлення облікової документації.

Міська рада ще на початку цього року звернулася з відповідним поданням в департамент культури та туризму обласної військової адміністрації. Щоб департамент ініціював перед Міністерством виключення цілої низки пам’яток, які мають комуністичну символіку, з реєстру пам’яток місцевого значення. Потім, коли статусу не буде, можна об’єктивно оцінювати, потрібен цей пам’ятник місту, чи ні, потрібно його зносити, передавати у музей чи кудись перенести, – говорить Руслан Фросіняк.

Отож, поки є статус пам’ятки місцевого значення, з пам’ятником нічого робити не можна. 

Чиновник говорить, що таких подань до Міністерства культури з усієї країни надходить дуже багато, тож очікувати на швидке рішення не варто, але процес запущено. Тож сьогодні цей об’єкт перебуває під охороною українського законодавства.

Руслан Фросіняк зазначає, що до нього звертаються дуже багато містян з приводу цього та інших радянських пам’ятників у місті, але ситуація скрізь майже однакова: 

Назву приклади пам’ятників, які протягом останніх восьми років були виключені з реєстрів, наприклад, пам’ятник комсомольці (навпроти технічного університету), пам’ятник "Героям громадянської та Великої вітчизняної воєн" (у сквері Слави). Ці пам’ятники вже пройшли озвучену вище процедуру і були демонтовані.

ДемонтажДемонтаж пам'ятника "Героям громадянської та Великої Вітчизняної воєн". Фото: Точка доступу

Читайте також: Рік невідомості: в Кропивницькому відбулася акція на підтримку військовополонених (ФОТОРЕПОРТАЖ)


Головне сьогодні