Туберкульоз – це інфекційне бактеріальне захворювання, спричинене мікобактерією туберкульозу, яка найчастіше уражає легені. Чим раніше людина дізнається про недугу, розпочинає лікування, тим більше шансів на одужання, повідомили в благодійній організації “100 відсотків життя. Кропивницький”.

Із Оксаною (ім’я змінено) працівники благодійної організації “100 відсотків життя. Кропивницький” познайомилися у Центрі психічного здоров'я та реабілітації “Лісова поляна”. 

Я би теж не відмовилася від підтримки. У мене нікого немає. Узагалі нікого, хто б мене підтримав чи доглядав поки я хворію, – звернулася жінка до соціальної працівниці.

Соціальна працівниця Тетяна Грибок запропонувала жінці моральну підтримку, розповіла про соціальний супровід хворих на туберкульоз, як у благодійній організації допомагають хворим подолати недугу. Оксана розповіла, що після розлучення з чоловіком почала вести асоціальний спосіб життя. Часто вживала алкоголь, змінювала статевих партнерів. Не працювала. 

Спочатку мені важко було ходити в будинку: втома, важкість, ускладнене дихання, кашель. Одного дня я не могла підвестися з ліжка, викликала “швидку”. Мене забрали в лікарню, де зробили обстеження. Так я дізналася, що в мене туберкульоз та ВІЛ. Я потребувала догляду і лікування. Мене направили у спеціалізовану лікарню, де лікують хворих на туберкульоз. Також мені безплатно видали ліки – АРВ-терапію, яку я тепер приймаю щоденно, щоб моя імунна система зміцніла, – розповіла Оксана.

Відтоді в рамках проєкту благодійній організації “100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині” жінка отримує моральну та матеріальну підтримку.

Минуло два місяці після завершення лікування в мездакладі. Наразі вона вдома продовжує амбулаторно лікуватися. Її стан здоров’я значно покращився. Лікування не пропускає, – каже Тетяна Грибок.

Лікування Оксани триватиме ще чотири місяці.

Я більше не хочу жити минулим життям. Мені здається, що я була на межі. Зараз думаю лише про хороше – одужаю і знайду роботу. 

Соціальна працівниця Тетяна Грибок наголошує, що кожній людині необхідно щороку проходити обстеження. У разі виявлення туберкульозу – приймати ліки, призначені медиками. 

Туберкульоз виліковний – якщо лікуватися, – підсумувала Тетяна Грибок.

Читайте такoж: У Кропивницькому працює єдиний в області цілодобовий шелтер для жінок, які постраждали від домашнього насильства. Як він облаштований та що робити жінці, коли “нікуди йти”

Фoтo умoвне: 5 канал


Головне сьогодні