Волонтери благодійної організації "Схід перемоги", що зареєстрована в селищі Новгородка, оголосили збір для армії на один мільйон двісті тисяч гривень – хочуть придбати гексакоптер для наших захисників. Про волонтерську команду та роботу фонду його керівниця Дар’я Ободенко розповіла Точці доступу.

З початку повномасштабного вторгнення ми допомагали військовим, а потім зрозуміли, що треба, мабуть, реєструватися офіційно. Але суть не в цьому, а в тому, що люди допомагають, відзиваються і нам вдається реалізовувати певні задуми щодо надання допомоги нашій армії, – говорить Дар’я.

Спочатку, каже вона, старалися допомогти хоча б місцевим хлопцям, а нині усім, хто звертається. Команда організації – це більше десяти людей.

Кожен виконує свої завдання, має свої обов’язки. У нас люди, до прикладу, тушонками займаються, це мабуть, наша фішка. Ми вже перейшли на крафт-пакети – вдосконалюємося в цьому напрямку. Бо це зручно для військових, можна, наприклад, кинути пакет в гарячу воду і розігріти, і транспортувати їх зручно.

Також є жінки, які займаються випічкою, організовують збір допомоги у своїх селах.

Є хлопці, які займаються пошуками необхідних речей, налагоджують дрони, водії, які їздять. І ліки відправляли, і тепловізори… Відкривали великі збори як для нашої громади, купували машини.

Українські захисники

Дуже активні, зазначає Дар’я, місцеві вчителі. Вони проводять благодійні майстеркласи, ярмарки.

Благодійніть

Допоможи армії

Волонтери

Разом до перемоги

До прикладу, є в нас волонтерка з Новгородки Ірина Зорькіна, вона – вчителька і майстриня з випічки імбирного печива. Від початку великої війни пекла печиво і відправляла військовим як гостинець. Лише з листопада вирішила записати, скільки кілограмів його випікає. І от на зараз це 200 кілограм тільки з листопада.

ЗСУ

Слава Україні!

Коли об’єми виробництва печива збільшилися, продуктами Ірині почали допомагати місцеві – приносять яйця, молоко, олію, мед. Зараз вона хоче ще більше допомагати, тож проводить із дітками майстеркласи по нанесенню візернуків на ці пряники.

Майстерклас

Імбирне печиво

Хочеться усім подякувати, от відзначу ще вчительку Лізу Бутковську з села Спасове – це неймовірна організаторка. Вона настільки вміє мотивувати людей, коли руки вже опустилися! Вона організовує своє село, сусідні, сусіднього району… Мотивує допомагати, заряджає, люди чекають її, аби вона просто послухала, щось сказала.

Після роботи у школі жінки встигають і пекти, і завантажувати допомогу в машини. Одним словом – на них завжди можна покластися.

Також із цього села є Лариса Рудяк. У неї чоловік на війні. Вона встигає і на ярмарок спекти, і чоловіку спекти. Дуже великі об’єми випічки готує сама удома і ніколи не відмовляє.

Щодо актуальних потреб, із якими звертаються військові, – це дрони, тепловізори, автомобілі.

Ці речі – це як розхідний матеріал. Із продуктами зараз стало краще, амуніція – біль-менш. А от це потрібно завжди.

Сьогодні волонтери збирають на гексакоптер. Це летальний апарат, силова установка якого складається з шести моторів. Коштує гексакоптер мільйон двісті тисяч. Попросив про нього військовий із Кропивницького. Аби зібрати необхідну суму, проводять різноманітні благодійні заходи в районах області. До прикладу, "Портрет за донат", ярмарки тощо.

Портрет за донат

Благодійна фотосесія

Наразі зібрали 224 тисячі гривень. На яку суму вдалося допомогти армії протягом року, волонтери не підраховували. Але гроші, говорять, чималі.

Це були дрони, три автівки… Це велика сума. Більшість пожертв надійшло від мешканців громади, але були благодійники і з Кропивницького, Кривого Рогу і так далі. Добре допомагають підприємства.

Дар’я говорить, що на початку повномасштабної війни люди допомагали активніше. Вона закликає не бути байдужими, адже війна не закінчилися. І, якщо на Кіровоградщині жителі почуваються у відносній безпеці, це тільки завдяки нашим захисникам і захисницям.

Хотілося б, щоб люди не звикали до війни. Не хочеться, щоб вона перетворилася у те, що в нас було від 14-го року. Хочеться перемоги, а не затяжної війни, але для цього потрібно допомагати українській армії завтра трішки більше, ніж сьогодні.

Волонтерка наголошує, що кожен донат дуже важливий – чи гривня, чи десять. Тож закликає людей не соромитися допомагати по можливості.

Якщо ви хочете долучитися до збору на квадрокоптер, переходьте за посиланням. 

Читайте також: Килимки від бабусі Ліди: в Кропивницькому 90-річна волонтерка плете килимки для українських захисників (ФОТО)

Фото надані героїнею


Головне сьогодні