27 лютого у Ленінському районному суді Кропивницького розглянули клопотання про обрання запобіжного заходу колишньму митpополиту Кіpовогpадської єпаpхії УПЦ, а нині — вікарію Київської митрополії УПЦ Петpу Губеню. Священнослужитель донині перебував під домашнім арештом у нічний час, а тепер просив суддю про можливість брати участь у нічних богослужіннях. На судовому засіданні побували журналісти Точки доступу.

Нагадаємо, священнослужителя підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі. В цьому кримінальному провадженні два підозрюваних – Петро Губень та Роман Кондратюк – секретар Кіровоградської єпархії Української православної церкви.

Спершу суд розглянув клопотання про продовження досудового розслідування в цьому провадженні, на засіданні були присутні обоє підозрюваних.

Адвокат Кондратюка й Губеня Сергій Галушко заявив клопотання про те, аби журналісти не знімали на відео та фото його підзахисних. Суддя це клопотання погодила.

Адвокат

Як нагадав прокурор Сергій Ожог, Петра Губеня підозрюють у кримінальному правопорушенні, передбаченому ч.1 ст. 161 ККУ (умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, регіональної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, або образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями).

За версією слідства, священнослужитель розповсюджував літературу, що містить публічні висловлювання, що мають ознаки розпалювання ворожнечі та ненависті залежно від релігійних уподобань. У ході засідання благочинних Кіровоградської єпархії УПЦ, презентував присутнім вищезазначену друковану літературу російського видавництва та в подальшому розповсюджував по інших єпархіях.

Санкція статті, зокрема, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Прокурор розповів, що під час проведення досудового розслідування, провели низку слідчих та процесуальних дій. А саме: огляд сторінок в соцмережах; мобільних телефонів, що виявили і вилучили за місцем проживання та реєстрації Губеня; єпархії та інших приміщень, допитали свідків.

28 лютого спливає строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, але закінчити його зараз неможливо. Треба додатково встановити та допитати свідків і очевидців кримінального правопорушення, скласти та повідомити остаточні підозри підозрюваним та допитати їх, перевірити їх на причетність до інших аналогічних кримінальних правопорушень тощо. Все це потребує додаткового часу, тож він клопотав про продовження строку досудового розслідування до п’яти місяців, тобто до 30 квітня 2023 року.

Адвокат Сергій Галушко зазначив, що його підзахисні надають усі покази по даній справі, тож для нього не зрозуміло, які допити ще треба провести слідчим. Тож він висловив думку , що затягувати час не має сенсу.

У свою чергу суддя Катерина Юр’єва задовольнила клопотання прокурора і продовжила строк досудового розслідування.

Право

Далі суд розглянув клопотання про продовження запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту підозрюваному Петру Губеню. 9 грудня  відносно колишнього митpополита (а нині вікаpія Київської митpополії) обрали запобіжний захід у вигляді домашнього аpешту в нічний час. 30 січня відповідний запобіжний захід продовжили. 

Прокурор наголосив на ризиках у разі, якщо підозрюваного лишать без запобіжного заходу. На думку сторони обвинувачення, приміром, Губень може незаконно впливати на свідків чи учасників провадження, укривати від слідства обставини вчинення злочину тощо. Ожог просив суд продовжити священнослужителю запобіжний захід та заборонити залишати житло у нічний час. У разі необхідності дозволити відвідувати медзаклади та суд, заборонити спілкуватися з учасниками провадження за винятком участі у процесуальних діях.

Адвокат це клопотання заперечив і наголосив, що прокурор не надав жодного доказу, що б підтвердив наявність хоча б одного з цих ризиків. Він просив не обирати підзахисному запобіжний захід, або обрати його на місяць. Адже, наголосив Галушко, Губеню потрібно брати участь у богослужіннях з нагоди Великодня.

Суд клопотання адвоката задовольнив частково і продовжив підозрюваному строк дії запобіжного заходу у вигляді нічного домашнього арешту по 27 квітня, в межах строку досудового розслідування. Також йому заборонили спілкуватися із Кондратюком, іншим свідками та учасниками кримінального провадження. Відлучатися з дому в нічний час він може лише з дозволу слідчого або прокурора. 

Додамо, що також Ленінський районний суд 27 лютого продовжив запобіжний захід відносно секретаря єпархії Романа Кондратюка. 31 січня його відправили під цілодобовий домашній арешт у межах строку досудового розслідування. Тепер він перебуватиме під домашнім арештом у нічний час з 23:00 до 05:00 ранку наступного дня. Його, як і Петра Губеня, підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі. 

Відповідно до частини пеpшої статті 62 Конституції Укpаїни, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кpимінальному покаpанню, доки її вину не буде доведено в законному поpядку і встановлено обвинувальним виpоком суду.

Читайте також: Передавав інформацію про військові частини Кіровоградщини: працівникa СБУ увʼязнили зa презенти від росіян


Головне сьогодні