Торік у школах Кіровоградської області активно ремонтували укриття і сховища. Джерела фінансування були різні.

Про це Точці доступу розповів заступник директорки обласного департаменту освіти Володимир Таборанський.

На які заклади витратили понад 92 мільйони гривень?

Володимир Таборанський сказав, що торік на реконструкції, капітальні і поточні ремонти витратили 92 з половиною мільйони гривень. З державного бюджету – 30 мільйонів гривень. Найбільшу суму – 34 з половиною мільйони гривень – надав Дитячий фонд UNICEF.

Вони взяли в роботу, в першу чергу, ті об'єкти які зазнали пошкоджень внаслідок обстрілів російською армією.

Мова йде про сім закладів освіти у Суботцівській, Онуфріївській, Долинській, Олександрівській громадах і у Кропивницькому.

З місцевих бюджетів виділили 26 мільйонів гривень, ще мільйон – з обласного бюджету.

Чому ремонтували не всі укриття

Володимир Таборанський додав, що торік вперше виділили субвенцію з держбюджету у розмірі 35 мільйонів гривень на облаштування укриттів. В обласній військовій адміністрації створили комісію, яка визначила 12 шкіл, у яких відремонтували укриття.

Це дало можливість облаштувати ще 700 додаткових місць в укриттях.

Додав, що особливістю використання субвенції було те, що вона стосувалася укриттів, які мають статус або сховищ, або протирадіаційних укриттів.

Ми очікували, що кошти будуть спрямовані на шкільні підвали, яких більшість, але Кабмін виписав умови постанови такі, що це стосувалося лише укриттів, які мають номерний знак і стоять на обліку в управлінні цивільного захисту ДСНС.

Сказав, що 80% поданих проєктів не підпадали під умови субвенції. Тому обласна військова адміністрація і департамент освіти внесли в Міністерство освіти пропозиції, щоб у нинішньому році це поширювалось і на звичайні шкільні підвали, які є найпростішими укриттями.

Чи буде це сприйнято, поки не знаємо. Ми очікуємо нову Постанову, але вже знаємо, що така субвенція на цей рік передбачена. На всю Україну виділили 2,5 мільярди гривень. У минулому році це було півтора мільярди.

Де ремонтуватимуть шкільні укриття цього року?

Які укриття ремонтуватимуть за гроші субвенції у цьому році, визначатиме  комісія Міністерства освіти.

Нині проєктно-кошторисні документації на будівництво укриттів в школах виготовляють у Гайворонській, Глодоській, Катеринівській, Кропивницькій, Мар'янівській і Помічнянській громадах.

Фото обкладинки: Кіровоградська ОВА

Читайте також: Чoму пiд час вiйни треба вчитись i як навчальний прoцес oрганiзували у шкoлах і дитсадках на Кірoвoградщині


Головне сьогодні