У Кіровоградській області планують розкидати майже 50 тисяч приманок від сказу для диких тварин.

Про це під час брифінгу розповів начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби в області Руслан Крайносвіт, передає кореспондентка Точки доступу.

Розповів, що до повномасштабної війни щороку розкидали півмільйона приманок з літака. Протягом останніх півтора року – на час військового стану – не роблять цього через заборону польотів. Відтак, у цьому році визначили 10% території області, де планують розкласти приманки вручну:

Приманки розкидатимуть у місцях найбільшої концентрації червоних лисиць – балках, чагарниках, посадках і околицях сл.

Раніше Точка доступу писала, що ситуація із захворюваністю на сказ у Кіровоградській області напружена. Однією з причин погіршення ситуації Руслан Крайносвіт називає військові дії, які відбуваються на півдні і сході країни. Адже дикі тварини лякаються і мігрують у більш спокійні і безпечні території країни. Через війну і заборону на час військового стану полювати, каже, збільшилась кількість лисиць. Їх точну кількість не знають, як і орієнтовний відсоток тварин, які можуть бути хворими на сказ.

Є звернення або труп, тоді ми проводимо епізоотичне розслідування.

Нині область повністю забезпечена парентеральною вакциною, розповів Руслан Крайносвіт.

Це вакцина, якою щеплюють домашніх тварин – собак, котів, – а в деяких випадках вимушено вакцинують велику і малу рогату худобу. Орієнтовно ми маємо резерв цієї вакцини 150 тисяч. Тобто наша область забезпечена нею більш ніж на 150%.

Нагадав, що жителям області слід відповідально ставитись до профілактичних щеплень домашніх тварин від сказу, які виконують працівники держслужби ветеринарної медицини. Вакцина – безкоштовна.

Я прошу вакцинувати своїх улюбленців. За можливості, прошу жителів сіл і селищ не випасати худобу безконтрольно. Оскільки є часті випадки, коли заражені на сказ лисиці, або інші бродячі тварини кусають худобу і відбувається зараження.

Читайте також: У жительки Кіровоградщини підозрюють ботулізм


Головне сьогодні