У Кіровоградській області комендантську годину поки не скорочуватимуть. Чому – пояснив у коментарі Точці доступу військовий комендант області, полковник Андрій Лисенко.

Наразі в області комендантська година триває з 23:00 до 5:00. 

Хто має повноваження змінювати комендантську годину

13 квітня кропивничанка Пoліна Чуйкo на єдинoму пoрталі електрoннoї демoкратії розмістила петицію про скорочення коменданської години, щоб вона тривала з 00:00 до 4:00. Обґрунтувала пропозицію тим, що Кропивницький – це не прифронтове місто. А шестигодинне обмеження пересуватися створює незручності людям, які працюють пізно ввечері.

2 травня ця петиція набрала 456 голосів із 450 необхідних, тож до 10 травня її мають розглянути органи місцевої влади.

Військовий комендант Кіровоградщини Андрій Лисенко пояснив Точці доступу, що місцева влада не має повноважень скорочувати чи подовжувати комендантську годину. Це роблять комендантські служби міста, району чи області, сказав він. 

У нашому випадку після консультації з підрозділами економіки, житлово-комунального господарства, сільського господарства військової адміністрації встановили таку комендантську годину.

Чому комендантську годину не скоротять

Комендантська година, перш за все, полегшує військовим та правоохоронцям роботу, розповів Андрій Лисенко.

Люди почали забувати, що у нас війна. Кіровоградщина – область транзитна. Вночі можуть відбуватися військові переміщення. Це має бути непомітно як для ворога, так і для наших громадян. Бо є військові таємниці. Тому встановлюються комендантські години. Щоб підрозділи, які передислоковуються у нашому регіоні, могли це зробити непомітно. Щоб полегшити роботу патрулям.

Коли буде можливість скоротити комендантську годину

Якщо дозволять обставини на фронті, то комендантку годину зменшать. А коли закінчиться воєнний стан, то її взагалі приберуть, розповів полковник. А також додав: працівники промислових підприємств або об'єктів критичної інфраструктури, що працюють вночі – мають спеціальні перепустки. Або можуть їх отримати.

Ці перепустки видають протягом однієї-двох діб від заявки. Ми розбираємося, які  підприємства працюють в нічний час і сприяємо, щоб люди могли добиратися додому.


Фото: pexels

Читайте також: Електронні петиції в Кропивницькому: як правильно подати та чи працює механізм електронних звернень


Головне сьогодні