Сьогодні, 23 грудня, на Кіровоградщині відбулася сесія обласної ради. На яку прийшли працівники уранових шахт, які наразі вимагають виплати заробітної плати та вимагають забезпечити введення в роботу трьох уранових шахт, які наразі введені в режим простою.

Наразі шахтарі змушені перекривати траси державного значення на території області, передає Точка доступу. 

Працівникам «Смoлінськoї», «Нoвoкoстянтинівськoї» та «Інгульськoї» (ДП «СхідГЗК») заборгували 83 млн грн заробітної плати. Підприємства не працюють з 7 грудня. Шахтарі протестували під Кабміном, проте крім обіцянок нічого не почули, а тому були змушені вдатися до більш кардинальних методів.

Представники протестувальників прийшли до депутатів із проханням зробити все можливе, щоб шахти працювали, а робітники отримали зароблені гроші.

Ми - трудовий коллектив «СхідГЗК» , стратегічно-важливого підприємства для держави, яке зараз введено в режим простою. Шахти видобувають уран. Сьогодні заборгованість за електроенергію становить понад 100 мільйонів. Грошей погасити борги немає. Якщо на підприємстві відключать світло, то на території області буде екологічна катастрофа. Ми не матимемо змоги відкачувати воду з шахти, яка заражена радіонуклідами. Вона підніметься до рівня грунтових вод, тоді питної води на території області не буде.

Сьогодні хлопці, які дві доби стоять на трасах, говорять вже не про виплату заробітної плати, а про те, щоб запустити підприємство. Ми розуміємо, що водії не винні і сьогодні всі автівки в миколаївському напрямку пропустили. 

Ми були всюди: в Києві, під Кабміном, але нас не чують. Скажіть, будь ласка, куди нам йти, до кого звернутися?!.

Люди не хочуть  чути обіцянок, а хочуть бачити документи та реальне вирішення проблеми.

Голова облдержадміністрації Андрій Назаренко повідомив, що нещодавно завершилась нарада в Міністерстві енергетики, на якій обговорили питання шахтарів. Зокрема, прийняли рішення про те, що "Ощадбанк" має виробити механізм кредитування підприємства та виділити 200 млн гривень, які підуть на запуск шахти. За словами Назаренка, гроші мають надійти до кінця тижня.

Що стосуєть заробітної плати, то очільник області розповів, що вчора виділили перший транш на виплату боргів по зарплаті у розмірі 50 мільйонів, сьогодні має надійти другий, а завтра 3-й транш.

Читайте також: На Кіровоградщині через протести шахтарів рятувальники розгорнули пункти обігріву для водіїв




Головне сьогодні