Понад півроку невиліковно хворі залишаються без стаціонарного лікування на Кіровоградщині. Адже в колишньому паліативному відділенні в Центральній міській лікарні Кропивницького нині лікують хворих на коронавірус. Єдине в області відділення для тяжко хворих на 15 ліжко-місць урочисто відкрили в 2016-му. А вже цьогоріч у квітні закрили. Альтернативи й досі не запропонували. Люди обурені: паліативні пацієнти не повинні помирати вдома в страшних муках. А рідні бачити їхні страждання і не мати можливості допомогти. У ситуації розбиралися журналісти Точки доступу.

"Ми не повинні втрачати один напрямок і приділяти увагу тільки іншому"

"Мою маму забрали небеса, коли їй було 37 років. Сестра вчилася в педагогічному інституті, я – в дев’ятому класі, а братик – ще менший. Мама мужньо терпіла біль і не могла закричати – вона боялася нас злякати".

"Хіба можна закрити, безсумнівно, важливе відділення? Голосно відкрити і так по-тихому закрити? Повне розчарування. Зрозуміти може лише той, кому довелося подивитися в очі страшній недузі".

Під дописом про закриття відділення в Центральній міській лікарні десятки подібних коментарів. Питання в соцмережі підняв гендиректор Кіровоградського обласного клінічного онкоцентру Костянтин Яриніч. Каже: стурбований, що проблема не вирішується. Адже більшість паліативних пацієнтів – онкохворі.

Але це не тільки онкологія, а й серцево-судинні захворювання, цукровий діабет. І взагалі, ті люди, які потребують паліативного лікування, повинні мати все для того, щоб продовжити їхнє життя в гідних умовах і з гідним медичним забезпеченням. Таких людей багато, за нашими підрахунками, їх у нас в області не менше, ніж тисяча дев’ятсот, - коментує Костянтин Яриніч.

Лікар додає, що паліативне відділення обов’язково має бути, але його можна облаштувати й поза обласним центром.

Це правильний хід влади щодо перенесення в одну лікарню такого центру для лікування інфекційних захворювань. Але паліативне відділення може бути й в Олександрії, або в Голованівську, Благовіщенську – аби воно було. І готові люди їхати туди, аби тільки була медична допомога. Але сьогодні сталося те, що сталося, адже коронавірус змушує нас знаходити додаткові ліжка. Але це не означає, що ми повинні втрачати один напрямок і приділяти увагу тільки іншому. У нас так сталося, оскільки ми не перенесли паліативне відділення в інший заклад, ми навіть не говорили про те, де повинні знаходитися ці пацієнти, але віддали його під інфекційних хворих, - додає Костянтин Яриніч.

"Такого явища, як хоспіс, в нашій області взагалі не існує"

Лише у профільному відділенні тяжкохворі можуть отримувати ефективне знеболення, догляд та психологічну підтримку, - додає лікар онкоцентру Андрій Гардашніков. Але в регіоні паліативній допомозі уваги традиційно не приділяють.

Деяким паліативним пацієнтам дуже важливо мати стаціонарну допомогу. Такого явища, як хоспіс, в нашій області взагалі не існує й не існувало. Люди з районів області, власне, сам на сам зі своєї бідою. Чесно кажучи, взагалі у нас немає системи паліативної допомоги. Тому що повноцінно це має бути і амбулаторна допомога, і допомога на дому – виїзна паліативна бригада, і стаціонарні якісь заклади. Відділення відкрили, зараз інші вимоги, його перепрофілювали. Тих 15 ліжок, на які могли розраховувати деякі з пацієнтів, знову не стало, - говорить Андрій Гардашніков.

Зазначає, що розраховувати паліативні пацієнти сьогодні можуть хіба що на сімейних лікарів.

Якщо вони готові хоча б знеболити – вже буде добре для пацієнта. Але, попри те, що сім років абсолютно інші правові умови, досі в нас є проблеми з тим, щоб пацієнт отримував належне знеболення. Ці лікарі бояться виконувати знеболення і призначати наркотичні препарати. У нас є пакети паліативної допомоги в декількох районних центрах, але, чи вивчається питання, яким чином має бути організована паліативна допомога, чи є умови відповідні – це питання. І, якщо чесно, системної роботи, щоб створити службу паліативної допомоги в області чи обласному центрі, не ведеться.

Кіровоградщина залишається лідером по онкологічних захворюваннях

В онкоцентрі додають: Кіровоградщина залишається лідером по онкологічних захворюваннях серед інших регіонів України. По області захворюваність перевищує середньоукраїнські показники на 32%, а в Кропивницькому – на 50%. Минулоріч від раку померли майже дві тисячі жителів регіону. Це вдесятеро більше, ніж від коронавірусу.

Нашим хворим потрібно десь доліковуватися, або проходити підтримуючу терапію – знеболюючу, дезінтоксикаційну. Не завжди в нас можливо це робити, тому що ми виконуємо спеціальне лікування. В районах зараз складно це робити, тому що все переведене на коронавірусну інфекцію, - каже завідувачка хіміотерапевтичним відділенням онкоцентру Людмила Макаревич.

"Всі ресурси нині направили на боротьбу з COVID-19"

Паліативне відділення важливе, але перенести його не було куди, - коментує головлікар Центральної міської лікарні Олександр Артюх.

Паліативне відділення – це спеціалізоване відділення. Воно в нас реставрувалося із колишнього терапевтичного корпусу й зроблені були ідеальні умови для паліативних хворих. У нас старі приміщення, розумієте, по 10, по 12 чоловік в палаті, хіба ж це можна організувати там паліативне відділення? Багато дуже проблем коронавірус підняв на поверхню, які десятиліттями не вирішувалися. А тепер воно все це накриває, а люди не готові, ресурси фінансові не готові, - говорить Олександр Артюх.

Фото: kr-rada.gov.ua

Лікар підкреслює, що окрім проблеми з приміщенням, всі ресурси нині направили на боротьбу із COVID-19.

В мене зараз вже інтерни працюють із хворими на COVID-19. У нас медсестер немає – масово пишуть заяви, не хочуть працювати – бояться. Підписали з НСЗУ пакети на надання допомоги хворим на коронавірус – півтора місяці затримка по фінансуванню, а це зарплати, ліки, кисень. А ви якось робіть. Протрубили, що лікуємо коронавірус за кошти держави, а зараз деякі ліки на складах закінчуються, немає де закупити. Тож пишемо родичам довжелезні рецепти і вони шукають, купують, а що ж – вмирати людям?! На складах немає ліків – це держава готова до пандемії? Кожного дня списки заяв від персоналу на столі – люди не витримують. Наприклад, згідно нормативів, 20 хворих має бути на лікаря, а в нас їх – до 40-ка. Їм дуже важко, з повагою до медпрацівників треба ставитися. Бо скоро всі наші кадри за кордон поїдуть, де зовсім інші умови роботи.

До покращення епідситуації відділення для невиліковно хворих у Центральній міській лікарні не працюватиме, - коментують в міськраді. В інших медзакладах можливості облаштувати його немає, оскільки нині заборонено здійснювати планове лікування.

На даний час на базі стаціонару №1 ЦМЛ створено антиковідний шпиталь. Там перебувають виключно хворі на коронавірус, або з підозрою, і весь медичний персонал обслуговує лише їх. Інші міські заклади профілюються першочергово на лікування легеневих захворювань. До покращення епідеміологічної ситуації функціонування відділення паліативної допомоги в ЦМЛ неможливе. У той же час, цю функцію на період карантину могли б взяти на себе спеціалізовані клініки, такі, як онкодиспансер. Їм, на відміну від міських закладів, постановою Кабміну дозволено вести планове обстеження й лікування пацієнтів, - зазначили в управлінні охорони здоров'я міської ради.

Втім в онкоцентрі зазначають, що нині не мають вільного приміщення для паліативного відділення. Але не відкидають можливості створення відділення для невиліковно хворих надалі.

Лілія Кочерга, спеціально для Точки доступу

Читайте також: "Перевірка на міцність": кропивницькі сімейні лікарі розповіли про роботу в умовах пандемії

Читайте також: Лікарню на Кіровоградщині позбавили фінансування через відсутність другого анестезіолога



Головне сьогодні