Маленький Херсон на Кіровоградщині. У Соколівській громаді на 25 гектарах фермери висадили дині та кавуни. Поки Херсонщина потерпає від дій окупантів, аграрний регіон готовий підставити плече та вирощувати солодкі плоди. У тонкощах вирощування баштанних культур у центрі країни розбиралися журналісти Точки доступу.

Рябий буде, чорненький буде, буде динька невеличка, як там раніше була "Колгоспниця", – керівник фермерського господарства Геннадій Тактаров показує різноманіття гібридів, описуючи їх "людською мовою".  

Фермерство

Фермерське господарство "Родюче" відкрили в 2019 році. Донині родинний бізнес розвивався за рахунок вирощування пшениці, ячменя, сої та соняшника. Через проблему зі збутом, що спричинила війна, та незначну пропозицію динь і кавунів від місцевих фермерів, цьогоріч підприємці висадили баштан.

Сільське господарство

Роботу на полі аграрії почали у лютому зі встановлення теплиць. Завершать сезон у вересні після збору баштанних.

Пророщування насіння

Теплиці

Закупили насіння кавуна та дині, висадили його в теплицю, а потім у ґрунт. Оце кавунчик ми висадили в ґрунт третього травня розсадою і маємо вже таку рослинку.

Кавун

Єдине, говорить Геннадій Тактаров, чого бракує баштанним на Кіровоградщині, – це зрошення. Особливо важливо поливати рослини, коли наливається плід. 

Полив рослин

Зрошення

Земля підходить, клімат – трошки було прохолодно цією весною, то ми вкривали повністю агроволокном, щоб квіти захистити. Ну, а найтяжче – це досвід. Треба набути досвіду, щоб щось вийшло, щоб отримати якийсь результат.

Цвітіння баштану

Обробляти баштан від шкідників та бур'янів фермери стараються органікою. Кажуть, і без того поля забруднені хімікатами. На сезонні роботи – висадку та просапку – запрошують працівників. Після збору врожаю планують взяти людей на постійну роботу. В тому числі – переселенців із Херсонщини. А ще залучають наймолодших членів родини. А ті в свою чергу доглядають за майбутніми охоронцями – песиками, яких підкинули на територію господарства.

Собаки

Родинний бізнес

До великої війни основним постачальником баштанних на Кіровоградщину була Херсонщина. Тож тепер фермери сподіваються заповнити цю нішу власною продукцією.

Баштан

Сподіваємося на оптову торгівлю, щось частково будемо тут на місці продавати з цих точок, овочевий ринок у нас, знаємо, є.

Продаж кавунів і динь

Обласна влада обіцяє допомогти з реалізацією врожаю у місцевих торговельних мережах, а господарство інтегрувати в програми державної підтримки аграріїв.

Зараз є державна підтримка на рівні уряду. На умовах співфінансування під тепличні комплекси. Для цього потрібен проєкт, вони до цього йдуть, ми їм допоможемо в написанні цього проєкту. А на даному етапі існує перша необхідність у господарства в електроенергії, тобто вони зараз поки що працюють на генераторах, на етапі виготовлення технічної документації і підключення енергоживлення, – коментує директорка департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОДА Валерія Фурманова.

Департамент ОВА

У господарстві сподіваються, що перші баштанні на полі дозріють приблизно за місяць. Скільки зберуть врожаю, навіть приблизно не рахують, аби не зурочити.

Аграрний бізнес

Солодкі плоди

Загалом площа баштанних культур по Кіровоградській області – три тисячі гектарів. Порівняно з минулим роком це на сотню гектарів більше. 

Читайте також: Як брати з Кіровоградщини вирощують полуницю, надихнувшись закордонною поїздкою


Головне сьогодні