Сплачувати за вивіз сміття масово перестали жителі Кропивницького. Натомість викидають непотріб у лісосмугах, на берегах річок, у ярах та балках. Чи не в кожному мікрорайоні нині є стихійні сміттєзвалища. Цеглу, уламки кахля, меблі та сантехніку, пластик і ганчір’я кропивничани викидають просто неба. Натомість прибирати завали мотлоху охочих небагато. Особливо проблема загострилася під час карантину. Деталі – у матеріалі Точки доступу.

Ганні Кривошеї 82 роки. Попри поважний вік, жінка не лінується збирати і виносити відходи на спецмайданчик. Звідси його щовівторка забирають на сміттєзвалище.

Виношу сюди на смітник, щоб машина забирала. За послугу сплачую обов’язково – 24 гривні, - каже жінка.

Кропивничанка говорить, що не всі жителі мікрорайону такі ж свідомі, тож викидають непотріб, де прийдеться. А дехто просто намагається зекономити, тож послугою з вивезення відходів не користуються:

Є такі люди, що йде – папір кинула і пішла. Ну, віднеси ж його додому, кажу, чи викинь десь у смітник. Ні, серед дороги покинула і далі йде. Ворони, собаки, розтягують. Оце ходжу, збираю, бо воно ж вітром принесе до мене до хати.

За метрів 30 від будинку кропивничанки у мікрорайоні Кущівка – сміттєві гори. Щодня об’єм відходів у яру тільки збільшується. Зі стихійним сміттєзвалищем роками сусідствують житлові будинки та гаражний кооператив. Зустрічаємо там випадкового перехожого. Сергій гидливо обходить найбільш засмічені місця, таку непривабливу картину пояснює українським менталітетом:

В нас такий народ. В нас, припустимо, діти живуть в Білорусі, то в них такого немає, я такого не бачив. Скільки вони мене водили по різних місцях, то такого немає, це страшно.

Вартість вивезення і захоронення сміття для жителів приватного сектору в Кропивницькому - 23 гривні 49 копійок, для мешканців багатоповерхівок – трохи більше 20 гривень, - коментує прессекретарка ТОВ «Екостайл» Неля Желамська:

Наразі компанія щомісяця виставляє 110 тисяч особових рахунків. Кожен з них на мешканця квартири чи домоволодіння від однієї до п’яти осіб. Якщо говорити в цілому про локації, які обслуговує компанія протягом тижня, їх кількість становить близько семи тисяч.

Прибирання стихійних сміттєзвалищ у тариф не закладено. Але вартість послуги точно не серед найвищих в Україні, - каже вона. Однак нині кропивничани за вивіз сміття масово не сплачують:

Проблема стихійних сміттєзвалищ досить суттєва, тому що в тариф, який компанія зараз має, не закладено вивіз стихійних сміттєзвалищ і це ускладнює роботу. Для людей немає різниці, хто їх має вивозити, якщо є компанія, що вивозить із контейнерів сміття, відповідно, люди думають, що і стихійні звалища теж має вивозити компанія, при цьому вони за це не сплачують.

Борг населення разом із юридичними особами «Екостайлу» на сьогодні складає більше 12 мільйонів гривень. Причому з початку року ця сума зросла на п’ять з половиною мільйонів.

Можливо, це пов’язано з карантином, можливо, з якимись іншими причинами, але є точний відсоток, що в нас майже 50% населення Кропивницького не сплачує за вивезення сміття взагалі, або сплачує його з великою затримкою. До 500 гривень на кожне домоволодіння, яке колись там сплачувало, зараз вони мають такі борги на сьогоднішній день, - додає Неля Желамська.

Підтверджують і комунальники – замість вивозити на полігон, кропивничани лишають негабаритні відходи, приміром, біля контейнерних майданчиків, - розповідає керівник КП «Універсал-2005» Віктор Панішко:

Смітників кількість не збільшилася, але ж кількість сміття збільшилася. В місяць близько 500 тонн сміття ми вивозимо з цих сміттєзвалищ. Це маю на увазі майданчики, куди люди викидають стихійно сміття, яке є на територіях їхніх домогосподарств. Це і негабаритне сміття, відходи від дерев, листя опале, те, що не входить в тверді побутові відходи, які потрапляють в контейнери. Практично в кожному районі є такі місця, куди місцеві жителі звозять весь той бруд, сміття, які в них утворюються.

Віктор Панішко додає, що прибиранням стихійних сміттєзвалищ підприємство займатися не повинно, втім час від часу комунальники долучаються до прибирання таких локацій. Найбільш проблемні точки в плані засмічення - Стара Балашівка, Велика Балка та Нова Балашівка. Переважно це приватний сектор. Однак у ярах та балках, на схилах річок комунальники працювати не можуть - техніка для такої роботи не пристосована.

В прямі обов’язки наші це не входить. Але ж, коли виникає потреба, то ми надаємо техніку, в нас проводяться місячники благоустрою, влаштовують організації та самі місцеві жителі суботники, самі вибирають це сміття, а ми надаємо техніку, щоб його зібрати, - говорить він.

В міській раді кажуть – точної кількості стихійних сміттєзвалищ у Кропивницькому не знають. Щойно у місті прибирають один смітник, на його місці з’являється інший.

Читайте також: На Кіровоградщині жителі трьох сіл 5 років живуть без транспортного сполучення (ФОТО)

Лілія Кочерга, спеціально для Точки доступу



Головне сьогодні