Яке покарання передбачене за підробне посвідчення та як не попастися на шахраїв. Про це та більше розповів начальник регіонального сервісного центру МВС в Кіровоградській області Сергій Пижов. Передає Точка доступу.

Як працюють шахраї

Зловмисники використовують дані реальних посвідчень водія, щоб створювати підробні документи. Як вони їх отримують — питання, на яке мають відповісти компетентні органи після розслідувань.

Головний сервісний центр МВС, як державний орган, який у своїй роботі стикається з виявленням підробних посвідчень водія, застерігає на своїх інформаційних ресурсах про кримінальну відповідальність за купівлю фальшивих документів. Наголошують: не намагайтеся обійти закон, бо будь-яка підробка буде виявлена та вилучена.

Також маємо попередити, що публікувати фото своїх посвідчень водія — означає дати можливість використати персональні дані такими зловмисниками, – сказав Сергій Пижов.

Крім того, в сервісному центрі нагадали про фішингові сайти. Зовні вони схожі на офіційний вебресурс Головного сервісного центру МВС. Але їхньою метою є виманювання в користувачів мережі персональних даних. Підроблені ресурси зловмисники "просувають" за допомогою реклами в соцмережах.

Щоб не стати жертвою фішингу, не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями та не вводьте конфіденційні дані на підозрілих ресурсах. Уважно перевіряйте URL-адресу, адже будь-які неточності можуть означати, що ви потрапили на фішинговий сайт. Державні ресурси завжди мають домен "gov.ua".

Приклад фейкової сторінки сервісного центру

Приклад фейкової сторінки сервісного центру

З досвіду сервісних центрів МВС

Щодня ви присилаєте нам сотні повідомлень у соціальних мережах. Під час спілкування періодично виникають ситуації, коли водій отримав посвідчення водія, а його немає в Дії. Після уточнень розуміємо — документ було куплено. При чому, ці керманичі навіть не соромляться цього й скидають посилання на ресурси шахраїв, вказують контакти, вартість "послуг", умови доставки, – розповів начальник регіонального центру.

Бували випадки, коли надсилали навіть фото довідок, які начебто були видані у сервісних центрах МВС, сказав Сергій Пижов.

Фейкові довідки

На них наш логотип, але, наприклад, неправильно вказана адреса закладу або інші дані, які ми зчитуємо легко як неправдиві. Звичайно, що таких бланків ми ніколи не видавали. Відповідно і "печатка", і "підпис", і інші елементи на таких документах — це фейк.

Сервісні центри МВС ще раз звертають вашу увагу, що єдиний законний спосіб отримати дійсне посвідчення водія вперше — це самостійно пройти 2 курси навчання в акредитованій автошколі та успішно скласти теоретичний та практичний іспити в сервісному центрі МВС.

А здійснити заміну посвідчення водія можна офлайн безпосередньо у сервісному центрі МВС або онлайн — через Електронний кабінет водія.

За використання підроблених документів теж передбачена відповідальність частиною 4 статті 358 Кримінального кодексу України. Це карається штрафом до 67 100 гривень або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Фото сервісного центру

Читайте також: Волонтери Кіровоградщини та Черкащини придбали п'ять автівок за півтора тижня для ЗСУ


Головне сьогодні