55-річний кропивничанин, якого обвинувачують у державній зраді за те, що передавав відео і координати розташування української військової техніки росіянам, отримав вирок – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це повідомляє кореспондентка Точки доступу.

Судове засідання відбулось у Кіровському районному суді. Справу слухала колегія суддів: Віталіна Мохонько, Наталія Варакіна і головуючий Роман Петров.

Прокурор Володимир Лещенко просив суд обрати покарання для обвинуваченого у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Сказав, що в ході слідства з’ясували, що підозрюваний Дмитро (прізвище попросила не називати адвокатка Ірина Ноженко – ред.) почав співпрацю з росіянами у жовтні 2022-го року.

Володимир Лещенко у справі держрадника з Кропивницького

Торік 18 жовтня він отримав на свій номер у Telegram повідомлення від абонента з російським номером, який підписався як Сергій, з пропозицією за винагороду співпрацювати з представниками РФ.

Зі слів прокурора, через чотири дні Дмитро зняв відео про залізничний вокзал у Знам'янці, а також всі поряд розташовані будівлі. Додав повідомлення, у якому зазначив про їхню охорону і переслав його у Telegram росіянину Сергію.

26 жовтня минулого року надіслав представнику РФ в Telegram відео, в якому відзняв розташування військовослужбовців ЗСУ на території одного з районів області.

Окрім цього, надіслав скриншоти мапи, на якій позначені місця можливих проходів на одну з військових частин, скриншоти з позначками місця розташування підрозділів Національної гвардії України, а ще відео, на якому відзнято будівлі заводу "Ельворті".

Його затримали 29 березня цього року. Згодом слідчі з’ясували, що у цей день він фотографував будівлю льотної академії й аеропорт.

Додав, що під час затримання вилучили банківську картку. Встановили, що на неї 9 разів робили грошові перекази з Росії. Загальна сума – 25 тисяч гривень.

Обвинувачений Дмитро провину визнав частково.

держзрадник з Кропивницького

Я не зраджував свій дім, своїх дітей і онуків. Визнаю, що фотографував і передавав інформацію, але я старався її спотворити, щоб давати дезінформацію. Я не визнаю свою провину у державній зраді. Я не зрадив Україну.

У останньому слові, яке надав суддя, обвинувачений сказав, що розкаюється.

Колегія суддів вийшла у нарадчу кімнату. Через 15 хвилин головуючий Роман Петров зачитав вирок.

Обвинуваченого визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу "Державна зрада" і призначити покарання у вигляді позбавлення волі на 15 років та конфіскації всього майна.

Додав, що вирок можуть оскаржити в апеляційному суді протягом місяця. Захисниця обвинуваченого Ірина Ноженко сказала, що ще не знає, чи робитимуть це.

Читайте також: Кропивницький: на проспекті Університетському сталася ДТП за участі двох автівок (ФОТО)


Головне сьогодні