"Теліжка", "Силос", паштет із тюльки, огірки з медом та вареники з "піском". У кнайпі "Бамбетель" у Кропивницькому відтепер можна скуштувати страви, які готували на Кіровоградщині близько ста років тому. Меню наїдків на основі книги "Смачна Кропивниччина" включає 24 страви. Рецепти активісти записували від старожилів або ж їх нащадків, мандруючи селами Кіровоградщини. Вчора відбулася перша смачна вечеря-дегустація традиційних страв. На вечорі-розмові побували журналісти Точки доступу.
Дослідження традиційної кухні краю відбувається в рамках етнопроєкту "Баба Єлька", – розповідає координаторка проєкту "Смачна Кропивниччина" Інна Тільнова. Розпочався етнопроєкт у 2018-му році.
Це була нібито приватна ініціатива, ми хотіли їздити в експедиції, записувати старовинні пісні. Проте, цей проєкт розширився і об’єднав не двох людей, як від початку, а набагато більше. Відтак, з’явилося кілька напрямків.
Нині активісти вивчають традиційні українські танці, запустили проєкт "Баба Єлька. Мода" та досліджують старовинну кулінарію.
Головний наш медіапродукт – це книга "Смачна Кропивниччина", яку ми випустили минулого року на основі наших експедиційних записів. Ми записали понад 200 рецептів традиційних страв, які репрезентують гастрономічну традицію Кропивниччини.
До слова, у книзі збереглося розмовне мовлення. Всі фотографії – з експедицій. Без фінансування активісти вже видали другий тираж.
Станом на лютий 2023-го року учасники проєкту побували в 88-ми експедиціях і були в 96-ти селах.
Але не в кожному селі ми записуємо рецепти, не в кожному селі їмо і щось дегустуємо. Тому що головна наша мета була у першу чергу – запис усної історії, запис традиційних пісень, спогадів про Голодомор, розкуркулення, колективізацію... А кухня – це вже було насамкінець.
Рецепти записували від старожилів та їхніх нащадків.
Я питала: "А що вам готували ваші мами чи ваші бабусі?". Мене цікавили старовинні страви вже забуті. Тому що зараз цей мас-маркет заполонив наші кухні і, коли ми хочемо щось смачного, то їмо суші, піцу, а вранці робимо собі капучино. Мені це трішки боляче, тому що кухня – це також наша ідентичність.
Тож, каже вона, разом із однодумцями почали розвивати цей проєкт і шукати для себе та для всіх смаки Кропивниччини.
До прикладу, сама днями готувала пиріжки із буряком та вишнями, бо у сина буде ярмарок у школі, тож ми разом із ним обрали саме цей рецепт із книги "Смачна Кропивниччина". Насправді, є такі забуті рецепти зі звичайних продуктів, які є у кожного в холодильнику. Наприклад, це буряки, картопля, чи квашені помідори. До прикладу, "Теліжка" – це дієтичний салат, що готують із вареної картоплі в кожушках, нарізаної шматочками, але перед тим треба замаринувати у квашених помідорах цибульку. Плюс в цей салат додається саме той помідор.
Але є такі давні рецепти, говорить пані Інна, які повторити сьогодні складно. До прикладу, для приготування кваші потрібні різні види борошна. Потім їх треба сквашувати, цілу ніч тримати на печі, варити. Або ж "Пірдоньки", або іншими словами, мармелад, для якого треба білі буряки.
Старовинні рецепти активісти впроваджують у життя за деякого осучаснення.
Ми хотіли, щоб ці страви, по-перше, були на слуху, щоб їх готували, щоб їх можна було спробувати у Кропивницькому. Якщо ви приїжджаєте в будь-яке місто, ви хочете локальної кухні. Правда ж? Коли ви на Закарпатті чи Полтавщині, то їсте галушки чи банош. А що ви будете їсти в Кропивницькому?
Але, об’їхавши близько сотні сіл, активісти досі не визначили кулінарний бренд області. Оскільки сіл на Кіровоградщині – дві тисячі. Тож основна мета – аби був заклад, де можна спробувати ті давні наїдки, рецепти яких вдалося віднайти.
Ідею зробити меню на основі цих страв запропонував власник закладу "Бамбетель" Дмитро Смельняк. Він разом із командою і складав меню.
Чоловік розповідає, що його кнайпа у Кропивницькому працює близько трьох років.
Наш проєкт має на меті таку собі лагідну українізацію з допомогою збереження українських традицій, старожитностей. Ми тут проводимо низку заходів, спрямованих на національно-патріотичне виховання.
Для нового меню команда кнайпи відібрала 24 страви.
Скажу відверто, відбирали ті страви, більшість з яких готували моя мама та бабуся.
Тож у меню зокрема:
- Борщ по-кропивницьки
- Голубці з пшоном
- Кров’янка
- Сальники
- Гречаники
- Коржі
- Пампухи
- Є і солодкі страви та напої
Вчора, 15 лютого, відбулася перша смачна вечеря традиційних страв. Прийшло близько 40-ка людей. Серед них і кропивничанка Олена Скочко.
Ми з моєю подругою вирішили спробувати реберця з солодким соусом, а також салат із загадковою назвою "Теліжка з Божедаївки". Ми дізналися, що до складу входить картопля, квашені помідори, а також цибулька. Також хотілося дізнатися, що входить до складу "Силосу", сьогодні ми спробуємо.
Такі вечори-розмови про традиційні страви та їх дегустацію у кнайпі планують проводити раз на місяць. Зрештою меню діятиме на постійній основі.
Читайте також: Кропивничанка, яка нині живе в Португалії, творить мистецтво та допомагає ЗСУ