У 2023 році у Кропивницькому міське сміттєзвалище прийняло 134 тисячі тонн відходів. Згідно з офіційною статистикою, один кропивничанин в середньому викидає 600 кілограмів сміття на рік. Скільки в обласному центрі стихійних сміттєзвалищ  – важко порахувати. Як у Кропивницькому запроваджують екоініціативи та як це формує культуру правильного поводження з відходами у містян, з’ясовували журналісти Точки доступу. 

Прибирають Лісопаркову та інші зелені зони. Кожного разу збирають десятки мішків із непотребом

Альона Глініста – власниця популярної у Кропивницькому мережі магазинів сирів та бакалії, активістка, яка заснувала благодійний проєкт “Банк речей” та регулярно проводить еколотереї.

Альона Глініста з Кропивницького

Жінка згадує, що її шлях до організації екоакцій починався з прогулянок із дітьми до лісу. Вона була вражена кількістю відходів, які містяни викидали у зеленій зоні. Тоді Альона брала з собою пакет та збирала сміття разом з дітьми:

Я вірю в те, що природа цілюща і вона дає багато сил, якщо її поважати. Завжди, коли відчувала стрес, брала пакет, йшла на природу та прибирала. Мені одразу ставало легше. Це заспокоювало нерви та очищало свідомість.

Альона Глініста прибирає сміття у Кропивницькому

У якийсь момент жінка подумала, що було б чудово залучити до прибирання й інших людей. Вона анонсувала екоакцію на своїх сторінках у соцмережах. Каже, була приємно здивована, що на перше прибирання прийшло так багато небайдужих. Перша локація, яку вирішили прибрати – Лісопаркова: 

Я живу поряд, дуже часто ходжу цією зеленою зоною і бачу, скільки там сміття. 

До прикладу, біля озера “Котяче око” (так його називають в народі) почало відпочивати дуже багато людей і смітити, відповідно, стали більше. 

Відтоді прибирання стали традиційними. Активісти прибирали по кілька разів на рік в різних куточках міста: Ковалівці, Лісопарковій, у парку Перемоги та інших зелених зонах. Альона Глініста говорить, що на території Никанорівського парку їх вразила кількість непотребу: 

Доріжку, по якій ходили люди, було просто не видно через сміття. На Лісопарковій немає таких брудних місць, можливо тому, що там частіше прибирають та влаштовують подібні акції. 

Прибирання сміття

Жінка говорить, що зазвичай люди скидають їй фото локацій, де дуже брудно: 

Якщо ніхто нічого не пропонує, то я запрошую прибирати Лісопаркову. Там я точно знаю, де прибирати і в яке місце треба йти.

Активісти створили чат небайдужих, який налічує близько 200 людей. Альона Глініста говорить, що з 2022 року до прибирання почали долучатися багато переселенців, які приїхали до Кропивницького, – це люди з Дніпра, Одеси, Харкова. Скільки всього зібрали сміття  – не рахують, проте кожного разу з локації вивозять десятки пакетів із непотребом.

У Кропивницькому прибирають сміття

Маленькі кроки можуть стати початком великих змін у громаді

Альона Глініста – підприємниця, тож часто проводить різноманітні активності та розіграші серед клієнтів свого магазину. Вирішила перенести цей підхід і на проведення екоакцій. Так з’явилася ідея проводити еколотереії. Говорить, що таким чином вона хотіла зробити приємне людям, які долучаються до екоакцій, подякувати їм. 

Проведення еколотерей стало популярним серед містян, тож згодом жінці почали писати підприємці, представники бізнесу та просто небайдужі люди. Вони пропонували призи для учасників еколотереії – сертифікати у торговельні мережі міста, фотосесії, безкоштовні сеанси у психологині, сертифікати на поїздку на квадроциклах.

Еколотерея у Кропивницькому

Альона Глініста зі свого боку також пропонувала подарунки, зокрема сертифікати. Говорить, що це прекрасна можливість для підлітків заробити додаткові гроші. Окрім того, це один із способів впровадження екокультури та ековиховання серед молоді: 

Дитина чи підліток, яка прийде та сама прибере сміття, запам’ятає це на все життя. Вона не буде викидати непотріб у невстановленому місці і робитиме зауваження іншим.

На думку екоактивістки, такі маленькі кроки можуть стати початком тотальних змін у громаді:

Ми – свідомі дорослі, а діти тільки формують свій світогляд і життєві цінності. Навіть якщо ми залучатимемо їх до подібних екоініціатив через проведення лотерей “Прибери сміття – виграй тисячу гривень”, у них все одно залишиться спогад на все життя. Учасник чи учасниця екоініціативи запам’ятає це та передасть своїм дітям, а ті в свою чергу – своїм. Це початок глобальних змін у свідомості жителів громади.  

учасники еколотереї у Кропивницькому

Альона Глініста наголошує – важливо, щоб діти та підлітки йшли на подібні акції з власного бажання, не через силу або примус: 

Світ змінюється і діти зараз дуже самостійні. Коли вони роблять щось за власним бажанням, тоді це працює.

Жінка говорить, що хотіла б проводити прибирання зелених локацій у Кропивницькому частіше. Проте не завжди це вдається. Загалом екоактивісти збираються три-чотири рази на рік. 

Альона Глініста анонсує прибирання у чаті однодумців, та у своїх сторінках у соцмережах:  

Ком’юніті в телеграм-каналі називається “Добрі справи”. Тут ми прагнемо об’єднати людей, які можуть і хочуть робити добрі справи власними силами. Проте ми зіткнулися з проблемою – багато радників, але мало виконавців. Я  вважаю, що потрібно починати з малого, з тих справ, у які не потрібно вкладати багато грошей. Я буду робити те, що в моїх силах – фізичних, моральних, фінансових.

Альона Глініста говорить, що продовжить проводити еколотереї та організовувати прибирання зелених зон міста і далі. Хоче за власний рахунок встановити сміттєві баки у найбільш людних зонах відпочинку, зокрема, на Лісопарковій. 

Там дуже не вистачає сміттєвих баків, якби вони були, то люди б кидали непотріб не у ставок.

Говорить, що благодійність приносить їй задоволення та відчуття внутрішнього спокою: 

Це щастя, коли ти бачиш, що хтось став щасливим і ти доклав до цього хоч маленькі зусилля.

У Кропивницькому прибирають сміття

Як у Кропивницькому збирають та переробляють сміття

У Кропивницькому вивезенням та сортуванням відходів займається компанія “Екостайл”. Це єдине в Україні сертифіковане за стандартами ISO підприємство у сфері поводження з відходами. У “Екостайлі” Точці доступу розповіли, що на міському сміттєзвалищі в цілодобовому режимі працює сортувальна лінія, де з твердих побутових відходів відбирають ресурсоцінні: склобій, макулатуру, ПЕТ-пляшки, твердий пластик, алюміній, полімери. 

Також на сміттєзвалищі вдосконалили систему дегазації, встановлену у 2019 році. Вона дозволяє небезпечний біогаз (метан) перетворювати в електроенергію. У 2023 році завдяки правильній технології захоронення твердих побутових відходів на міському сміттєзвалищі, біогазова установка виробила понад 3 мільйони 320 тисяч кВт/год електроенергії, не допустивши викиду в атмосферу 2 мільйони 700 тисяч м³ метану. Окрім того, зменшилася кількістьі викидів вуглекислого газу в еквіваленті 18 тисяч 912 тонн.

Також на території сміттєзвалища компанія вже декілька років виробляє біогумус із листя за допомогою каліфорнійських черв’яків. Згодом це органічне добриво, яке перевершує гній і компости за вмістом гумусу в 4-8 разів, ми використовуємо для власних потреб підприємства та ділимося з комунальними службами міста (для підживлення квітів на клумбах Кропивницького), – зазначила речниця “Екостайлу” Галина Богомаз-Кулик.

Компанія доєднується до екоініціатив та сама їх створює. Так, у 2023 році тут створили електронну мапу пунктів збору відходів у Кропивницькому. Це сприяло збільшенню точок збору батарейок та будівельного сміття. Щоденно сервіс використовують понад 100 жителів міста.

Минулого року “Екостайл” активізував збір великогабаритних та будівельних відходів у Кропивницькому, зменшивши кількість стихійних сміттєзвалищ:

Продовжуючи започаткований нами 2021 році соціальний екопроєкт, ми збільшили кількість контейнерів-бункерів для великогабаритних відходів до 15, розмістивши їх поряд із контейнерними майданчиками в різних частинах міста (ці локації теж зазначені на електронній мапі). Результат: у 2023 році в контейнери-бункери було зібрано 18 тисяч 313 тонн сміття. В цілому проєкт дуже позитивний і корисний, так як раніше частина з цих відходів потрапляла у контейнери для твердих побутових відходів і ламала техніку, а решта – викидалася на вулиці міста.

У компанії зазначають, що співпрацюють з екоактивістами:

Іноді до нас звертаються екоактивісти з проханням безкоштовно прийняти на сміттєзвалище сміття, яке вони разом з іншими небайдужими до питань екології кропивничанами збирають в різних куточках міста. Ми звичайно ж підтримуємо такі акції. За можливості надаємо транспорт, щоб вивезти це сміття.

пакети зі сміттям

У відповіді на запит Точки доступу у міській раді Кропивницького розповіли, що минулого року працівники комунального підприємства “Універсал 2005” прибрали на території міста стихійні сміттєзвалища на 15 локаціях. Загалом вивезли майже 4 тисячі тонн сміття. Цього ж року планують ліквідовувати стихійні звалища по мірі їх виникнення. Окрім того, комунальники регулярно долучаються до проведення екологічних акцій.

Альона Глініста говорить, що не буде зупинятися на досягнутому і надалі буде організовувати еколотереї та прибирання зелених зон, щоб зробити місто чистішим.

Альона Глініста з екоактивістами

Читайте також: Викошування трави у Кропивницькому: що кажуть містяни, влада і комунальники

У статті використані світлини фоторгафині Альони Андрєєвої

Редакторка: Ольга Зима


Головне сьогодні