Викошувати чи лишити? Кліщі і пожежі чи чисте повітря та окраса міста? Щороку, під час сезону викошування трави на газонах, у парках, скверах і прибудинкових територіях Кропивницького можна почути різні думки щодо цього. З'ясувати, чи можна знайти баланс у цьому питанні і догодити всім людям – тим, хто вважає, що косити трави і рослини треба, і тим, хто категорично проти цього, намагалися журналісти Точки доступу. Ми зібрали думки кропивничан, еколога, влади і комунальників. Що вони кажуть, читайте у матеріалі Точки доступу.

"Переважно люди дякують" – майстриня ЖЕО

Двоє працівників житлово-експлуатаційного об’єднання (ЖЕО) №1 викошують траву біля п'ятиповерхівок у мікрорайоні Новомиколаївка. Це – двірники, але на період сезону викошування замість віників беруть до рук мотокоси, розповіла майстриня дільниці ЖЕО №1 Надія Тюпа. У ЖЕО вона працює майже 16 років.

працівники ЖЕО№1 скошують траву у Кропивницькому

на Новомиколаївці у Кропивницькому скошують траву

У нас розроблений графік. Однак ми завжди з людьми на зв’язку, і якщо отримуємо багато дзвінків від мешканців котрогось із будинків, у першу чергу косимо траву біля них, – розповіла майстриня.

Нині, каже, мешканці з розумінням ставляться до роботи косарів, не скаржаться на гучний звук мотокіс.

А бували роки, коли кидали з балконів воду у пакетах, бо їм заважав шум.

Додала, що у пріоритеті – ділянки біля дитячих майданчиків. Там траву косять в першу чергу, а біля клумб косарі обережні, працюють так, щоб не пошкодити висаджені мешканцями квіти.

Якщо люди висаджують на клумбах молоді дерева, просимо позначати це місце – забивати пакілець чи чіпляти яскраву стрічку, бо у високій траві не завжди видно, що там може бути саджанець.

Викошують траву на прибудинкових територіях і перед під’їздами багатоповерхівок.

Іноді косимо траву і на ділянках, які за нами не закріплені, але вони неохайні і не хочеться, щоб цвіт трави летів на дітей, які граються поруч, тому викошуємо і там.

скошують траву біля дитяих майданчиків у Кропивницькому

Зазвичай викошують траву тричі на рік.

Вже завершуємо перший покіс. Буде другий, він обов’язковий, а третій – вибірково, залежить від висоти трави. Торік косили тричі.

Петиції щодо "вандального" викошування трави

Торік кропивничанин Максим Парафілов створив петицію на сайті електронних петицій з вимогою до влади Кропивницького заборонити викошування трави і газонів. Вважає, що це знищує природу, а ще додає витрат бюджету міста.

Пoкіс знищує прирoдні біoтoпи тварин, знижує різнoманіття рoслиннoгo світу та сприяє швидшoму знoшенню ґрунту. Викoристання газoнoкoсарoк та іншoгo oбладнання для пoкoсу вимагає матеріальних витрат і забруднює пoвітря, щo мoже мати негативний вплив на здoрoв'я людей. Такoж слід не забувати прo шумoве забруднення, – йшлось у тексті петиції.

траву скошують у Кропивницькому

На думку автора, невикошування трави і газонів допоможе урізноманітнити види рослин і тварин, зберегти водні ресурси, зробити повітря чистішим, а ще знизити температуру повітря під час спеки. Запропонував альтернативу того, як доглядати за зеленими насадженнями у Кропивницькому. Зокрема, це:

  • ствoрення прирoдних різнoтравних лук на газoнах та у міських парках;
  • збереження та рoзвитoк висoкoтравних ділянoк;
  • прирoдні засoби захисту від шкідників та біoлoгічний кoнтрoль рoслин;
  • скoшування трави ручним спoсoбoм, на приватних ділянках (за бажанням) та у місцях, де це дійснo неoбхіднo.

Петиція Максима Парафілова набрала 187 з 450 голосів, тож її не обговорювали на профільній комісії міськради, а розглянули як звернення. Тоді секретар Кропивницької міськради Олег Колюка зазначив, що під час викошування трави у місті керуються законом України "Про благоустрій населених пунктів" і "Правилами благоустрою території міста Кропивницький".

Згідно з пунктом 9.5.5.2. Правил утримання зелених насаджень скошування – це основний прийом догляду за газонами. Максимальна висота травостою має бути: на партерних газонах – 5 см, звичайних – 10 см, лучних – 15-20 см. Висота скошування травостою на партерних газонах – 2-4 см, звичайних і лучних – 3-5 см, – йшлось у відповіді на петицію Максима Парафілова.

У коментарі Точці доступу Максим розповів, що питання покосу трави є актуальним і у нинішньому році.

траву косять у Кропивницькому біля будинків

Чесно кажучи, особливо і не розраховував на вау-ефект: подібні петиції, як виявилось, були і до моєї. Було цікаво побачити кількість небайдужих людей, перевірити "електронну демократію". Минулорічне підняття питання досягло своєї мети – нещодавно була новина, що планується виділення фінансування на тендер на експериментальні газони невеликої площі, начебто, саме злакові і лугові.

"Припинити безглузде скошування трави у громадському просторі Кропивницького" у 2020-му році просила ще одна кропивничанка – Наталія Степаненко. На сайті електронних петицій є відповідна петиція.

Вже не перше літо ми бачимо одну й ту саму картину – ще до кінця червня двори нашого міста та газони перетворюються у випалену сонцем коричневу пустелю. Звісно, високі шкідливі бур’яни, такі як будяки, осот, щириця тощо потрібно скошувати. Але газонні злакові трави, кульбаба, спориш, конюшина не несуть ніякої шкоди, – писала Наталія.

кропивничанка проти скошування трави у Кропивницькому

Петиція зібрала 68 з необхідних 450 голосів, тому її теж розглянули як звернення. Тодішній секретар Кропивницької міськради Андрій Табалов аргументував необхідність викошування трави у скверах, парках і на прибудинкових територіях тим, що це додає естетичності зовнішньому вигляду територій, а ще захищає їх від бур’янів, а людей і тварин – від кліщів.

Газoни з висoким різнoтрав’яним пoкривoм, щo влаштoвуються із суміші деяких видів багатoрічних та oднoрічних злаків з квіткoвими рoслинами, називаються мавританськими. Скoшування мавританськoгo газoну здійснюється 2-3 рази на сезoн, – зазначав секретар міськради.

Писав, що влаштування мавританських газoнів є затратним та трудомістким, бо такий газoн пoтребує пoстійнoгo пoливу, підсіву насіння злакoвих культур і ручнoгo видалення бур’янів, зoкрема, амбрoзії, яка, в свою чергу, швидкo витісняє злаки.

мавританський газон
Мавританський газон. Фото: pidgorodne

Він є більш вразливим дo шкідників та хвoрoб і мoже бути oсередкoм рoзмнoження кліщів, щo небезпечнo для людей та тварин. Декoративні квіткoві та злакoві рoслини з мавританськoгo газoну мoжуть стати джерелoм пилку, щo мoже викликати алергічні реакції, такі газoни є непрактичними для прoгулянoк з дітьми.

Чи з’являться у Кропивницькому експериментальні газони?

У березні нинішнього року департамент містобудування та земельних ресурсів Кропивницької міської ради оголосив тендер "Поточний ремонт зелених насаджень". Єдиним учасником, а відтак і переможцем стало колективне підприємство "Єлізавета", основний вид діяльності якого – будівництво житлових і нежитлових приміщень, а додаткові – ремонтні роботи, виготовлення меблів, оптова і роздрібна торгівля будматеріалами. Раніше Точка доступу писала, що працівники підприємства повинні поливати нововисаджені дерева, допоки їх візьме на баланс комунальне підприємство "Благоустрій". А ще "Єлізавета" реконструює Алею слави загиблих військових на Далекосхідному кладовищі за 27 мільйонів гривень.

Щодо ремонту зелених насаджень, то підприємство за трохи більше, ніж мільйон гривень, має спиляти 45 сухостійних дерев, викорчувати 18 пнів і висадити партерні і мавританські газони на площі 570 квадратних метрів.

Розповісти більше про ці газони – зокрема, про те, який вигляд вони матимуть і де їх облаштують, – ми попросили керівницю підприємства Аллу Чернік. Вона зазначила, що зайнята і пообіцяла поспілкуватись через два дні. Однак у визначений час і день слухавку не взяла, не відповіла на дзвінок Точки доступу і наступного дня, а ще не відреагувала на повідомлення у месенджері.

Чому КП "Благоустрій" не облаштовує нові газони

На комунальному підприємстві "Благоустрій", яке, серед іншого, займається викошуванням трави і бур’янів у Кропивницькому, бракує третини працівників. А ті, що працюють, фізично би не встигли займатись, окрім поточної роботи, облаштуванням нових видів газонів, розповів Точці доступу керівник підприємства Олександр Співак.

Все впирається у брак людей. Бо частина чоловіків або воюють, або будують фортифікаційні споруди на Херсонщині і в Запорізькій області. Зараз підприємству немає сенсу брати участь в тендерах зі створення нових газонів, бо ми просто не зможемо їх виконати. У штатному розписі – 120 працівників. По факту працюють 80, тобто на сьогодні бракує 40 людей, – сказав він.

Скільки грошей витратили на скошування трави і хто це робить?

Торік на викошування газонів у Кропивницькому з бюджету міста витратили 1 мільйон 224 тисячі гривень, у нинішньому році на ці роботи виділили на триста тисяч гривень більше. Таку відповідь на інформаційний запит Точки доступу надіслав начальник управління житлово-комунального господарства Кропивницької міськради Віктор Кухаренко. Траву на газонах викошують працівники комунального підприємства "Благоустрій".

півтора мільйони гривень виділили на скошування трави у Кропивницькому

Роботи з викошування трави на території місць загального користування (парки, сквери, газонні частини) виконує КП "Благоустрій", на прибудинкових територіях житлових будинків, які перебувають в управлінні житлово-експлуатаційних організацій, – дані роботи виконують: КП "ЖЕО №1", КП "ЖЕО №2", КП "ЖЕО №3", КП "ЖЕО №4", КП "ЖЕК №9", ТОВ "ГУДЕКС ВПС", – йдеться у відповіді.

Скарг у цьому році не фіксували – спецінспекція

Скарг щодо викошування або невикошування трави у цьому році спеціалізована інспекція з благоустрою Кропивницького не отримувала, розповів її керівник Олександр Брюховецький. Нагадав, що за благоустрій територій біля підприємств, установ і організацій відповідають власники і керівники цих закладів, а жителі приватного сектору відповідають за охайний вигляд біля своїх будинків.

правила благоустрою у Кропивницькому

За недотримання правил благоустрою порушники повинні сплатити адміністративний штраф.

  • Для приватних підприємців, керівників підприємств, установ і організацій – від 850 до 1700 гривень.
  • Для приватних осіб – від 340 до 1360 гривень.

Додав, що правила викошування трави у цьому році не переглядали.

Торік, після петиції проти викошування трави, я пояснював, що такого робити не можна, бо трава всихатиме, це буде, по-перше, негарно, а по-друге – підвищена небезпека через можливість загорань. Навіть з машини хтось може викинути недопалок, і виникне пожежа….

Думка еколога

Газони є декількох видів, зокрема, виділяють спортивні, декоративні і спеціальні, розповів заступник директора департаменту екології Кіровоградської ОВА Олег Середюк. З його слів, до декоративних газонів відносять садово-паркові, лучні, партерні і мавританські.

Останні – європейського зразка і вони вже є в Україні. У Кропивницькому найбільша кількість газонів – садово-паркові. Якщо дивитись з економічної точки зору, то якщо їх не косити, це дозволить зекономити гроші бюджету на витрати для проведення відповідних робіт. Разом з тим, завдяки викошуванню нищаться шкідливі бур’яни.

Серед них: 

  • амброзія (алерген, під час цвітіння якого викликає сильну алергічну реакцію – закладеність носа, нежить, чхання, свербіння в очах, симптоми бронхіальної астми);
  • борщівник (при потраплянні на шкіру соку рослини можливі опіки);
  • блекота чорна (отруйна рослина, перші симптоми отруєння – пересихання в роті, хрипота, почервоніння шкіри);
  • болиголов плямистий (може викликати головний біль, запаморочення, підвищення тиску, прискорене серцебиття);
  • дурман звичайний (має отруйне насіння).

Ці небезпечні рослини найчастіше трапляються в місті, вони можуть завдати шкоди здоров’ю людей. Я згоден з деякими екологами і активістами в тому, що там, де немає таких бур’янів, достатньо викошувати рослини один раз в рік або не косити зовсім, але прибудинкові території і вздовж доріг косити треба. Це моя особиста думка, – говорить Олег Середюк.

Сказав, що газони потужно затримують пил, а ґрунт захищають від водної і вітрової ерозії. Додав, що у питанні викошування трави і догляду газонів треба враховувати побажання усіх жителів міста, екологів і активістів.

еколог про викошування трави у Кропивницькому

Тільки у такий спосіб ми зможемо знайти компроміс у даному питанні. Має бути індивідуальний підхід до кожного газону або зеленої зони. Наприклад, на комунальному підприємстві кажуть «Ми тут косимо» і вони мають пояснити чому. Так само обґрунтувати, чому не будуть косити на іншій ділянці. Це має бути інформаційна кампанія, бо чим більше люди інформовані, тим менше виникає питань.

Нові види газонів у Львові і Вінниці

Торік у Вінниці провели експеримент. Замість звичного газону засіяли тестову ділянку декоративних луків. Про це повідомили в Інституті розвитку міст.

Постачальник насіння допоміг підібрати суміш, яка найкраще підходить умовам нашої ділянки: декоративний мікс з однорічних та багаторічних квітів, що складається з великої кількості видів рослин і витримує періоди засухи, – йдеться у повідомленні інституту.

У проєкті використали насіння польського виробництва.

А у Львові торік почали зменшувати кількість покосів трави, повідомили у в міськраді. У нинішньому році перший весняний покіс трави не робили, а за газонами, яких у місті є декілька видів, доглядають індивідуально.

Чи будуть зміни у Кропивницькому?

У відповіді на інформаційний запит Точки доступу начальник управління ЖКГ Віктор Кухаренко зазначив, що у Кропивницькому поступово планують зменшувати площі газонів, де проводиться викошування трави. Бо хочуть збільшити кількість квітників, у яких мають намір висадити багаторічні рослини. Щоправда, які саме рослини, не сказав, так само як і те, коли цю роботу почнуть виконувати.

скошувати чи не скошувати траву у Кропивницькому


Редакторка: Ольга Зима


Читайте також: В лісосмузі на Кіровоградщині незаконно вирубали дерев на понад 100 тисяч гривень


Головне сьогодні