Однострої для захисниць відшивають у Кропивницькому. Розробляють форму згідно з побажаннями та завданнями військових. А найголовніше – з урахуванням особливостей фігури. Форму по статурі приміряла журналістка Точки доступу.  

Відшиваємо дуже багато різних штанів: і демісезонні, і зимовий варіант вже відшиваємо. Дуже багато замовлень на анораки. Також куртки жіночі, чоловічі, жіночі штани тактичні, кітелі, бушлати... У нас великий асортимент виробів.

Дизайнерка

Кропивничанка Марія Величко – дизайнерка. У швейній справі працювала 14 років. Спочатку в ательє, потім – на виробництві. Зрештою пішла у менеджмент. Планувала відкрити власне виробництво з пошиття суконь. Але повномасштабна війна змінила плани.

Майстерня з пошиття одягу

Я зрозуміла, що не можу займатися тим, чим я займаюся, мені хотілося бути максимально корисною. До мене звернулися люди, яким треба було розробити плитоноски. Із цього в нас все і почалося.

Швеї

Як волонтерка Марія побачила нестачу необхідних речей для захисників. Замовлень було так багато, що вирішила відкрити майстерню військового і тактичного одягу.

Прапор України

Військовий одяг

Нитки для шиття

Якось до нас звернулася дівчина-військова з тим, аби ми перешили її форму, бо те, що їй дають, на неї просто не сідає. Ми перешили, я подивилася на це все і зрозуміла, що в мене є досвід, аби зробити таку форму, яка дійсно класно сяде на її параметри, – розповідає Марія. 

Майстрині

Потім знайома дівчина-захисниця поїхала, тож майстрині звернулися до інших захисниць, аби вони протестили зразки їхнього одягу. Їм було важливо, аби форма була функціональною, зручною, красивою. Так почалася історія з жіночою лінією одягу.

Пошиття одягу

Це ідеальний варіант, з ідеальною посадкою. Ми отримали велику кількість позитивних відгуків. Які особливості: наколінник ми додаємо в залежності від того, чи потрібен він, резинка позаду штанів, висока талія, – Марія показує популярну модель жіночих штанів і додає, що розробляє форму, керуючись рекомендаціями самих захисників і захисниць. Отримавши найменшу критику, вдосконалює моделі.

Штани для захисниць

Жіночий одяг

А от штани для майбутніх мам попитом майже не користуються.

Одяг для вагітних

Є в нашому асортименті отакі штани для вагітних. Вони не користуються великим попитом. Але, якщо до нас звертаються, ми такі теж можемо відшити. І наші клієнтки, які отримали ті дві одинички, максимально задоволені.

Військовий одяг для жінок

Одна одиниця одягу відшивається протягом одного робочого дня. Є розміри, починаючи з 42-го і до максимальних. Тканина для пошиття військового одягу – виробництва України та Туреччини. Найпопулярніший колір –  піксель.

Виробництво одягу

Піксель

Є колір піксель і є колір мультикам. Є темний та світлий мультикам, все залежить від того, в якому підрозділі служить людина, і де вона проводить службу, – розповідає закрійниця Світлана Стельмашенко.

Тканина

У майстерні працюють шестеро-семеро швачок. Кажуть, часто працюють понаднормово. Аби задовольнити запит, запрошують у команду охочих доєднатися.

Закрійниця

Замовлень зараз дуже багато, не встигаємо навіть відшивати. У нас черга на відшив і відправляємо в основному в Херсон, Запорізьку та Донецьку області, – каже Марія Величко.

Військовий і тактичний одяг

Відшивають однострої відповідно до побажань і тактичних завдань, а жіночу форму – з урахуванням особливостей фігури.

Іноді люди звертаються, коли вони на передовій. І, ви ж розумієте, що ніхто з метром туди не поїхав, щоб себе поміряти. Люди просто наприклад кажуть: "в мене так і так". Ми підганяємо і дуже круто, що дійсно сідає на людину і клієнти задоволені, – додає швачка Анастасія Сіренко.

Швея

Вона зазначає, що хитрощам пошиття одягу навчилася саме у цьому колективі.

Завжди мріяла шити, тож радію, що освоїла цю професію. Відчуваю особливу відповідальність, шиючи одяг для наших захисників. У мене самої багато знайомих серед військових.

Колектив

Зручний одяг – це повага до захисниць – впевнені у майстерні. Кризова психологиня Катерина Ткачишин із цим погоджується. Вона працює з військовими у прифронтовій зоні та сама носить тактичний одяг.

Психологиня

Мені було дуже важливо, щоб добре сиділи штани по талії, щоб було легко рухатися, бо я дуже часто показую різні вправи, ми це робимо на карематах, і мені важливо, щоб одяг дозволяв вільний рух.

Кітель

У кропивницькій майстерні вже відшили кілька тисяч комплектів військової форми для жінок і чоловіків. Нині мають замовлення на два тижні наперед. Кажуть, працюють із вдячністю до захисників і захисниць, тож кожен стібок доводять до ідеалу. 

Читайте також: “Якби я була хлопцем, то шлях до мети був би коротшим”: військова з Кіровоградщини


Головне сьогодні