Сьогодні, 12 листопада, у Кропивницькому відбулася прес-конференція, присвячена можливому підвищенню вартості проїзду в маршрутних таксі, передає Точка доступу.

Голова громадської ради при виконавчому комітеті Кропивницької міської ради Леонід Лузан розповів, що містяни зверталися з цим питанням до громадських рад області та міста:

Перевізники ініціюють підвищення плати за проїзд до 14 гривень. На сайті міської ради розміщені розрахунки. Три перевізники готові виконати умови громадськості: привести в належний стан маршрутки та виконати умову договору.

*Станом на 12 листопада на сайті міської ради опубліковані проєкти рішень стосовно підняття тарифу на проїзд у маршрутних таксі до десяти гривень, - ред.

За словами Леоніда Лузана, на жаль, в країні підвищуються ціни на паливно-мастильні матеріали і запчастини. Тож перевізники не будуть працювати у збиток:

Але є інша сторона медалі: прості споживачі, які користуються послугами маршрутних таксі. На думку громадських рад області та міста, розрахунки, надані перевізниками, не відповідають дійсності. Людей ставлять в незручне положення, перевізники порушують права споживачів: відмовляються перевозити учасників бойових дій, технічний стан більшості маршруток перебуває у неналежному стані, мають місце грубість водіїв, недотримання карантинних норм та графіків роботи.

За словами Леоніда Лузана, громадськість пропонує створити єдиний диспетчерський центр, а також налагодити схему руху маршрутних таксі у вечірній час:

На жаль, більшість перевізників ігнорують прохання громадськості і в той же час подають розрахунки про підвищення тарифу. Ми говорили з міським головою і він також проти такого рішення. Якщо виконком все ж таки прийме рішення про підвищення вартості проїзду – громадськість мовчати не буде. Ми шини готові палити перед міськрадою!

Голова комісії житлово-комунального господарства та транспорту Кропивницької міської ради Василь Рубан зазначив, що робота водіїв тяжка і відповідальна: 

Часто люди порівнюють маршрутні таксі з "Електротрансом". Люди готові платити більше, але технічний стан маршруток повинен відповідати умовам договору. 

За словами Василя Рубана, треба провести глибокий аналіз тарифів: 

І ОДА, і міська рада повинні звернутися до Кабміну з проханням дозволити перевезення стоячих пасажирів. 

Також потрібно налагодити виконання графіків перевезень у вечірній час.

Голова громадської ради при Кіровоградській ОДА Анатолій Войний зазначив, що перевізники не виконують умов договору та використовують техніку шантажу: можуть не виїхати на маршрути.

Головний спеціаліст управління транспорту та зв'язку Кропивницької міської ради Валерій Пугач додав, що перевізники подали розрахунки від 12 до 16 гривень. Проте в управлінні, проаналізувавши реальний стан речей, дійшли висновку, що перевізники занизили наповнюваність салону та кількість пасажирів, яких перевозять. 

В середньому наповнюваність салону складає 14 людей, що дає нам можливість розрахувати тариф у сумі десять гривень. Документ оприлюденний на сайті міської ради. Є місяць для прийняття побажань та зауважень. Також ми обов'язково проведемо громадські обговорення. 

Читaйтe тaкoж: Андрій Райкович: приватні перевізники у Кропивницькому хочуть збільшити вартість проїзду в громадському транспорті





Головне сьогодні