У Кропивницькому пропонують збільшити ставку податку на нерухоме майно в 5 разів.

Про це повідомили сьогодні, 21 травня, під час спільного засідання депутатських комісій у міськраді, передає кореспондент Точки доступу.

Ставки податку, згідно з законодавством, повинні переглядатися кожного року.

За словами директорки департаменту економіки міськради Кропивницького Маріанни Моркви, вивчивши досвід інших міст країни, економічно подібних до нашого, врахувавши економічні обгрунтування, у проекті запропонували ставку 1,5 % за квадратний метр.

Під час обговорення депутатка міськради Катерина Шамардіна зауважила, що на фоні збільшення податку на землю, таке рішення може викликати соціальну напругу. Також вона наголосила, що не є справедливим той факт, що ставки однакові як для повноцінних будівель, ресторанів, кафе, так і для господарських та присадибних будівель типу майстерень, навісів, вбиралень та інших.

Відтак, депутатка запропонувала залишити ставку податку на нерухоме майно на рівні встановленої минулого року - 0,3%, а для господарських та присадибних ділянок зменшити до рівня встановленого у 2017 році - 0,1%.

Колегу підтримав і депутат Олександр Цертій, нагадавши про ажіотаж, що викликала нормативно-грошова оцінка землі, через яку збільшився податок на землю для підприємців. Також він зауважив пpо необхідність зонування теpитоpії міста. І лише після того, як виконається зонування, говоpити пpо зміну ставки. Адже, напpиклад, будівлі в центpальній частині міста значно відpізняються від ваpтості та популяpності, ніж на окpаїнах.

В свою чергу, депутати Сергій Бойко та Володимир Смірнов висловили засторогу, що такі ставки призведуть до спроб вести тіньову підприємницьку діяльність, незаконних маніпуляцій із документацією чи ж взагалі до занепаду, що вплине на інвестиційний та економічний розвиток міста.

Відтак, члени депутатських комісій не погодили відповідний проект рішення, взявши його до відома. Також відправити регуляторний акт на внесення правок та доопрацювання з урахуванням пропозицій, озвучених на засіданні.

Читайте також: На Кіpовогpадщині планують підвищити таpифи на воду

Читайте також: Як кропивничанам сплатити за вивезення сміття, якщо не надійшла платіжка

Читайте також: На Кіровоградщині хлоруватимуть воду (ГРАФІК)


Головне сьогодні