У Кіровоградському окружному адміністративному суді сьогодні мало відбутись підготовче засідання у справі ексголови Кіровоградської обласної ради Сергія Шульги. Однак його перенесли, бо на початку засідання юрист, представник облради Артем Фенько повідомив, що 29 вересня відбулось інше засідання Кіровоградського окружного адміністративного суду, за результатами якого суд визнав дії колишнього голови облради Сергія Шульги протиправними. Відтак Артем Фенько просив суд зупинити провадження за позовом самого Шульги, у якому він оскаржує своє звільнення, бо вважає його незаконним. Подробиці дізнавалась Точка доступу.

У судове засідання з’явились два представники Кіровоградської обласної ради – Павло Топчій і Артем Фенько (зліва направо – ред.).

суд у справі ексголови Кіровогроадської облради Сергія Шульги

Фото: Точки доступу

Інтереси ексголови Кіровоградської облради Сергія Шульги захищає адвокат Вадим Коротич (зліва направо – ред.).

суд у справі ексголови Кіровоградської облради Сергія Шульги

Фото: Точки доступу

Як усе починалось

Впродовж двох місяців склад суддів мінявся тричі. Спочатку справу розглядала суддя Світлана Дегтярьова. Представники облради клопотали про її відвід. Його відхилили. Потім просили суд розглянути справу колегіально. Це клопотання суд підтримав, визначили склад із трьох суддів, де продовжувала головувати Дегтярьова, двоє інших учасників – Ольга Черниш і Роман Брегей. Згодом останній заявив про самовідвід. Замість нього електронна система розподілу визначила Костянтина Притулу. Тож у такому складі – за участі Світлани Дегтярьової, Костянтина Притули і Ольги Черниш – мало відбутися перше підготовче засідання.

Рішення, про яке знали не всі

Перед початком засідання представник Кіровоградської облради, юрист Артем Фенько зачитав рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 29 вересня 2023 року. У ньому, зокрема, йдеться про те, що дії ексголови Кіровоградської обласної ради Сергія Шульги суд визнає протиправними. Нижче – цитата з цього рішення, яке є на сайті єдиного державного реєстру судових рішень.

Обгрунтовуючи позовні вимоги, позивач вказує, що 31.03.2023 відбулося пленарне засідання 15-ої сесії Кіровоградської обласної ради 8-го скликання, під час якої голова обласної ради, не поставивши на голосування питання про оголошення перерви та не погодивши його з головами фракцій (груп) під час пленарного засідання, оголосив перерву у засіданні, чим порушив встановлену процедуру.

Позивач – ексголова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко (обіймав посаду з 23 лютого 2014 по 8 грудня 2020 року – ред.).

Артем Фенько розповів, що 28 серпня 2023 року до Кіровоградської обласної ради надійшла ухвала Кіровоградського окружного адміністративного суду від 23 серпня 2023 року про відкриття провадження у справі, за правилами спрощеного провадження, за позовом Чорноіваненка. В порядку спрощеного провадження – означає, що можна не викликати сторони, розповів один з юристів Кіровоградської обласної ради Павло Топчій.

До Кіровоградської обласної ради надійшов позов Олександра Чорноіваненка, у якому він оскаржував рішення і дії посадової особи Кіровоградської обласної ради, а саме – голови. Тут немає різниці, кого за прізвищем. На даний час Сергій Шульга не є посадовою особою, я нічого не наплутав. Він сам сказав, що нині – безробітний. Якщо він вважає, що цим рішенням були порушені його права, він має право оскаржити його в апеляційному порядку.

Як писала Точка доступу раніше, депутати проголосували за звільнення Шульги 25 березня нинішнього року (це рішення Шульга вважає незаконним - ред.). Того ж дня обрали нового голову ради – Юрія Дрозда.

Сергій Шульга і Вадим Коротич не знали про те, що відбулось це засідання. Тому попросили суд взяти перерву, щоб ознайомитись з матеріалами і визначити юридичну позицію. Шульга каже, що справу затягують, а позовну заяву Чорноіваненка вважає  домовленістю останнього з нинішнім головою обласної ради Юрієм Дроздом.

суд у справі ексголови Кіровоградської облради Сергія Шульги

Фото: Точки доступу

Це цирк і цінічне глузування з закону, тому що з'явилось рішення, про яке нікому не було відомо. Суд розглянув позовну заяву у спрощеному засіданні, без нас, і ухвалив таке рішення, не повідомивши мене. Тобто я фактично сьогодні дізнався про те, що таке засідання відбулось і очевидно, що я не взяв у ньому участь. З’явилась незрозуміла заява Чорноіваненка.  Тобто ми бачимо, що продовжується знущання з нас і депутатів. Коли вони зрозуміли, що їхня позиція дуже слабка і вони програють суд, вирішили йти іншим шляхом і придумали, як скасувати продовження 15-ї сесії, - розповів Сергій Шульга.

Колегія суддів визначила наступну дату засідання у цій справі – 9 жовтня.

Читайте також: У Новомиргородському психоневрологічному інтернаті планують без конкурсу змінити керівника: колектив проти

 


Головне сьогодні