Актори театру ім. Марка Кропивницького незадоволені комунікацією з новим директором Сергієм Корнієнком, відсутністю чіткої стратегії розвитку театру, а також вирішенням деяких кадрових питань.

Сьогодні, 29 листопада, актори театру виступили з заявою перед представниками ЗМІ за результатами проведення зустрічі творчого колективу. 

Що передувало?

Вчора, 28 листопада, актори театру запросили представників місцевих ЗМІ на загальні збори колективу. Проте перед початком зборів пролунав сигнал “повітряної тривоги” і зустріч довелося відкласти майже на півтори години. Згодом до журналістів вийшов директор театру Сергій Корнієнко та зазначив, що це закриті збори і для того, щоб представники ЗМІ потрапили на них, потрібна акредитація.

Сьогодні члени театрального колективу зробили заяву за результатами вчорашньої зустрічі.

“Немає комунікації з новим директором”

Актор театру Євген Скрипник зазначив, що вчора в театрі відбулися не анонсовані раніше загальні збори, а зустріч, на якій колектив поспілкувався з директором театру Сергієм Корнієнком. Це, за словами Скрипника, викликало певне розчарування у колективу, адже такий формат не дозволяв вимагати від керівника театру відповідей на свої питання у юридично вивіреному порядку.

Директор мав вступне слово, розказав про свої досягнення. Члени колективу, які мали бажання та сміливість, озвучили питання та проблеми, які їх турбують. Прірва між левовою частиною колективу та адміністрацією росте. Нас не чують. Комунікація, фактично, відсутня. Є якісь персональні діалоги, які адміністрація веде з певними працівниками, але загальної комунікації немає, – зазначив Євген Скрипник.

Євген Скрипник

Актор зазначає, що коли Сергій Корнієнко прийшов на роботу, його не прийняли вороже: 

На початку його роботи мав з ним зустріч, сказав, що всі ми люди професійні та будемо працювати на користь театру. Він сказав: “Добре, я вас почув”. В результаті місяць колектив та директор придивлялися один до одного. У жовтні ми працювали за попереднім планом, листопад був трохи хиткішим, але головна проблема – це відсутність комунікації.

Євген Скрипник зазначає, що колектив висловив бажання поспілкуватися з Корнієнком та провести збори. Директор театру погодився та декілька днів готувався до зустрічі: 

Ми так розуміємо, що підготовка йшла не в стінах театру. Це найсумніше. А історія, звісно, почалася ще тоді, коли голова обласної ради (Юрій Дрозд – ред.) вирішив, що одноосібне призначення попереднього директора театру – це погано. А одноосібне призначення нинішнього директора без погодження в сесійній залі  – це нормально.

Відсутність стратегії розвитку та кадрові питання

Серед основних питань, які турбують акторів кропивницького театру, – відсутність чіткої стратегії розвитку театру після призначення Сергія Корнієнка на посаду директора (з того часу пройшло два місяці, – авт).

Вчора, до прикладу, нас ніби й слухали, але ми не отримали відповідей на свої питання. Прірва і криза в театрі наростає.

Також колектив має питання до штатного розпису театру. Так, в установі немає працівників монтувального цеху, акторів:

Проте нещодавно з’явилися дві ставки заступника директора, які закрили в один день.

Євген Скрипник зазначає, що члени колективу мають побоювання, що якщо ситуація в театрі й надалі розвиватиметься таким чином, то це призведе до розвалу трупи. 

Нам здається, що хтось надзвичайно зацікавлений в тому, щоб цей колектив припинив своє існування у тому масштабі та вигляді, в якому він є зараз. Театр стане своєрідним мистецьким хабом. До прикладу, одне з питань, яке ми вчора задавали Сергію Корнієнку, чому у нас зменшилася кількість вистав, які ставить наш театр. У листопаді у нашому репертуарі всього 13 вистав, зате в нас стало більше оренди (творчі колективи з інших міст орендують приміщення та ставлять вистави). До цього протягом року ми ставили по 25 наших вистав на місяць.

Окрім того, актори незадоволені пролонгацією контрактів, які за законом мають бути продовжені на три роки. Натомість їх продовжили на рік.


Точка доступу намагалася дізнатися думку Сергія Корнієнка, щодо ситуації, яка виникла всередині колективу. Він зазначив, що завтра, 30 листопада, в приміщенні театру відбудеться пресконференція, на якій він надасть відповіді на всі запитання.


Історія з призначенням нового очільника театру

У липні В'ячеслав Вандрашек заявив про те, що обласна рада Кіровоградщини незаконно намагається змістити його з посади. Керівник театру назвав дві причини. Перша, на його місце мають поставити людину, яка буде не працювати, а "правильно перенаправляти кошти".

Голова обласної pади Юpій Дpозд тоді зазначив, що кеpівники комунальних підпpиємств, закладів і установ спільної власності області мають бути пpизначені за pезультатами конкуpсів та голосування на сесії обласної pади. В’ячеслав Вандpашек також має пpойти пpоцедуpу конкуpсу. 

1 серпня колектив театру провів пресконференцію на якій висловив підтримку Вандрашеку. Тоді ж представники oбласнoгo українськoгo музичнo-драматичний театру ім. М.Л. Крoпивницькoгo зареєстрували петицію із закликoм припинити атаку oбласнoї ради на театр кoрифеїв. Петиція набрала необхідну для розгляду кількість голосів.

У серпні голова Кіpовогpадської обласної pади Юpій Дpозд підписав pозпоpядження, згідно з яким нового диpектоpа театpу імені Маpка Кpопивницького обеpуть за pезультатами конкуpсу. В'ячеслав Вандpашек повідомив, що pозпоpядження пpо його звільнення немає. Конкуpс, на його думку, незаконний. Вандрашек звернувся до суду.

14 вересня відбулoся засідання кoнкурснoї кoмісії щoдo oбрання нoвoгo директoра-худoжньoгo керівника театру імені Марка Крoпивницькoгo. За результатами гoлoсування переміг режисер Сергій Кoрнієнкo. Йoгo кандидатуру члени кoмісії підтримали oднoстайнo

26 вересня, голова обласної ради Юрій Дрозд підписав розпорядження про звільнення директора Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.Л.Кропивницького В’ячеслава Вандрашека та призначення Сергія Корнієнка новим очільником театру.

16 жовтня, Кіpовогpадський окpужний адміністpативний суд задовольнив позов диpектоpа театpу Коpифеїв В’ячеслава Вандpашека пpо те, що pозпоpядження голови обласної pади Юpія Дpозда пpо оголошення конкуpсу на посаду диpектоpа закладу було пpотипpавним.

Читайте також: Святкове містечко та резиденція Святого Миколая: якими будуть Різдво та Новий рік у Кропивницькому

Фото: Точка доступу

 


Головне сьогодні