Вчора, 3 березня, у Кропивницькому дев’ятеро крафтових виробників вин з Кіровоградської області дегустували власноруч виготовлені напої. У підсумку виробникам кращих зразків вин професійна сомельє рекомендувала відправити їх на всеукраїнський конкурс Wine and spirits awards.

На дегустації побувала кореспондентка Точки доступу.

Участь у дегустації – можливість заявити про себе в Україні

Дегустацію вин проводила членкиня асоціації сомельє України, співвласниця винарні "Korus Wine" Ганна Ковалевська.

Ганна Ковалевська сомельє Кропивницький

Я дуже часто дегустую продукцію українських виробників і розумію, що у них немає підтримки. Люди виготовляють вино, але не розуміють, чи правильно вони це роблять, чи є технологічні помилки, – розповіла вона.

Додала, що торік зрозуміла, що крафтові виробники вин з Кіровоградщини достойні того, аби брати участь у всеукраїнських конкурсах. Саме напередодні великої дегустаційної виставки Wine and spirits awards, яку проводять двічі на рік, на дегустацію зібрались винороби Кіровоградщини. Ганна Ковалевська входить до складу журі цього конкурсу.

Сьогодні ми будемо дегустувати, хто саме і з якими виробами може брати участь у цьому конкурсі.

На дегустацію з власноруч виготовленими напоями приїхали:

  • Юрій Білко
  • Олег Босий
  • Олександр Бойко
  • Руслан Добровольський
  • Андрій Глущенко
  • Микола Хапун
  • Олександр Теніченко
  • В'ячеслав Вінодєл-Вінокур
  • Ганна Ковалевська представляла вина Руслана Ковалевського.

крафтові вина вирбників з Кіровоградської області

крафтові винороби Кіровоградської області

Відкрита дегустація. Закритий конкурс

Дегустацію проводили відкрито, пояснила Ганна Ковалевська.

Бо кожен винороб хоче отримати зворотній зв'язок від інших виробників. Можливо, дізнатись, як той чи інший крафтовик вирощував виноград, витримував технологію виробництва.

дегустація вин Кропивницький

дегустація крафтових вин Кропивницький

дегустували власноруч виготовлені вина у Кропивницькому

дегустували напої крафтових виробників вина у Кропивницькому

А от конкурс Wine and spirits awards проведуть "наосліп".

Учасників журі ділять на білі, рожеві і червоні групи вин. Пляшки нам подаватимуть у чохлах, відтак ми не знатимемо виробника, а вино оцінюватимемо за міжнародною стандартною класифікацією, – зазначила Ганна Ковалевська.

Конкурс відбудеться наприкінці квітня у Києві.

Як правило, участь у таких конкурсах надихає виноробів працювати далі, бо їх роботу оцінюють і це окриляє, відтак людина удосконалює виробництво, виводить його на новий рівень і популяризує свій продукт.

Що таке вино?

У більшості країн світу, розповіла Ганна Ковалевська, вино – це продукт харчування, а не алкогольний напій.

Багато людей мені пишуть, що я популяризую неправильний спосіб життя. Насправді я говорю про те, що треба переходити з міцного алкоголю на напої, які допомагають ферментації травлення. Це є усталений спосіб життя у Франції, Грузії, Італії. Там люди правильно підбирають вина до страв і споживають. У цьому ж напрямку можемо рухатися і ми.

Щоб в Україні зрозуміли культуру правильного споживання вина, це треба пояснювати і просувати, додала сомельє. Сказала, що головна мета, якою керується, гуртуючи виноробів Кіровоградщини, – популяризувати українське виноробство і зламати стереотип, що вина вітчизняних виробників – неякісні.

Такі зустрічі допомагають маленьким крафтовим виноробам гуртуватись. Вони обговорюють усі нюанси виноробства. Наприклад, два роки тому була проблема з придбанням скляних пляшок для закупорювання вина, бо розбомбили завод у Гостомелі, то шукали пляшки у іншому місті.

Те ж саме стосується корків, дріжджів, етикеток тощо.

Що кажуть учасники дегустації

Винороб Юрій Білко почав виготовляти вино п’ять років тому. Розповів, що це один з його перших публічних виходів, де він представляє свою продукцію.

винороб Юрій Білко

У мене молодий виноградник, восени йому буде п’ять років. Вчився виготовляти вино сам. Усі мої похибки – на моїх плечах і совісті. Сьогодні хочеться, щоб колеги направили і підказали, що роблю не так чи що треба удосконалити.

Винороб Олег Босий – з Компаніївки. На дегустацію приїхав з дружиною.

винороб Олег Босий з Компаніївки

Виготовляю вино доволі давно. Справа подобається, 95% напоїв, які роблю – з винограду, який вирощую сам. Інколи, як торік, наприклад, був вимушений використовувати не свій виноград, бо у моєму винограднику була невдала вегетація.

Олександр Бойко має торгову марку "Виноградний дім". Вино виготовляє протягом чотирьох років.

винороб Олександр Босий виноградний дім

Відношу себе навіть не до крафтових, а домашніх виноробів. Я виготовляю вино і з винограду, який вирощую самотужки, і з того, що закуповую на півдні. На початку робив вино із сортів "Лідія" й "Ізабелла", але згодом зрозумів, що слід притримуватись класики. Набагато краще виходять вина з гібридних сортів винограду.

Після того, як усі учасники презентували свої вина, Ганна Ковалевська рекомендувала трьом з них відправляти свої вина на конкурс Wine and spirits awards. Це Олег Босий, Олександр Бойко і В'ячеслав Вінодєл-Вінокур.

Читайте також: Креативний простір для розвитку науки, культури і освіти: як у Кропивницькому працює майданчик KOWO


Головне сьогодні