У Кропивницькому судять 78-річного чоловіка, який начебто поширював заборонену символіку нацистського режиму – малював свастику на сітілайтах у місті. Втім, його захисник переконує, що справа сфабрикована з метою штучного накопичення показників діяльності поліції. Журналісти Точки доступу побували на судовому засіданні та описали детально, як усе було.

За інформацією досудового розслідування, з мотивів явної неповаги до суспільства, в порушення Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки", підозрюваний вирішив поширити символіку націонал-соціалістичного тоталітарного режиму – свастику. Заборонену символіку пенсіонер наносив на наземні сітілайти в центрі міста аерозольною фарбою. А саме: неподалік торгового центру "Сільпо", також свастику чорного кольору чоловік начебто наніс на зовнішню скляну поверхню наземного сітілайту, що на зупинці громадського транспорту біля спортивної школи "Надія".

Підозру чоловікові оголосили за ч.1 ст. 436-1 КК України (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів)) 1 липня 2022-го року.

Сам підозрюваний – Юрій Н. – уродженець Новоукраїнки Кіровоградської області, 1944 року народження, громадянин України, пенсіонер, одружений, судимостей не має, проживає у Кропивницькому. Інвалідності не має, але поскаржився судді, що погано чує та хворіє.

Суд

Сказав, що винним себе не визнає. Від показань відмовився.

Його захисник В’ячеслав Усатенко заявив, що кримінальне провадження відносно громадянина Н. є повністю сфальсифікованим "з метою штучного накопичення показників діяльності поліції". Обвинувачення, на думку адвоката, є необґрунтованим та безпідставним. А злочинні епізоди пов’язані між собою без жодної логіки.

За словами Усатенка, першу лівосторонню свастику, авторство якої начебто належить громадянину Н., виявили 18 березня 2022-го року.

У межах кримінального провадження, розпочатого за цим фактом, 20 березня до приміщення Кропивницького районного управління поліції чоловік був доставлений працівниками поліції. Затримали його на підставі орієнтування. Надалі дільничний інспектор поліції здійснив виїзд за місцем його проживання. Підозрюваний надав письмовий дозвіл на огляд свого житла. В ході огляду, дільничний в шухляді шафи виявив рублі рф. Після цього правоохоронці викликали слідчо-оперативну групу. Огляд житла здійснювався без ухвали суду, понятих, відео фіксації.

Дозволу на другий огляд його оселі Юрій не підписував, відповідного рішення суду також не було. Оглядаючи приміщення втретє, знову ж, на думку сторони захисту, незаконно, правоохоронці начебто виявили аерозольний балончик із чорною фарбою.

Слідчий використовував наданий дільничному дозвіл як абонемент. 20 березня у підозрюваного вилучили балон із фарбою, а 30 березня слідча виявила ще один малюнок, навіть в даному випадку видно фальсифікацію, – сказав захисник.

Він додав, що у поліції підозрюваного допитували із застосуванням фізичного та психологічного впливу. На його переконання, доказів, що обидві свастики малювалися одною і тою ж особою, в матеріалах кримінального провадження немає. До того ж, загалом виявили три подібних малюнки – окрім сітілайтів, свастику знайшли ще й на плакаті "Велике будівництво". Але обвинувачують його підзахисного за двома епізодами. Експертиза проводилася лише щодо одного зображення – лівосторонньої свастики, виявленої біля "Сільпо".

29 серпня, за словами адвоката, йому зателефонувала особа, яка представилася начальником відділу з розшуку осіб, та повідомила, що  громадянин Н. оголошений у розшук як такий, що переховується від слідства. 30 серпня слідча вручила підозрюваному клопотання про дозвіл на його затримання з метою приводу для участі в засіданні щодо обрання запобіжного заходу. Вона начебто зазначила, що при подальших відмовах у наданні показань та визнанні вини, його заарештують, про що домовлено з суддею та прокурором.

Але, в той же час, про необхідність проведення слідчих дій за участю громадянина Н., до того моменту не повідомляла. Жодна повістка вручена йому не була, про необхідність слідчих дій за участю підозрюваного не повідомляли й захисника. Як зрештою виявилося, повістки передавали квартальній, а та приходила до громадянина Н., але вдома його не застала. Згідно повісток, чоловік мав з'явитися, аби забрати свої особисті речі, вилучені під час огляду. На тій підставі, що він не прийшов по речі, його оголосили у розшук. 

Коли підозрюваний прибув до суду у призначений день та час, виявилося, що таке судове засідання не планувалося.  

Адвокат зазначив, що до дружини підозрюваного двічі підходив чоловік, який представлявся працівником СБУ. Він пропонував номер іншого адвоката, який "зуміє домовитися зі слідством". 

Також захисник зауважив, що лівостороння свастика не є забороненим символом, на відміну від правосторонньої – свастики фашистської Німеччини. 

Наступне засідання у цій справі відбудеться 23 березня 2023-го року, оскільки прокурор попросив про перерву в засіданні, зіславшись на зайнятість в інших справах. 

У разі доведення вини підозрюваному загрожує до п'яти років позбавлення волі.


Відповідно до частини пеpшої статті 62 Конституції Укpаїни, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кpимінальному покаpанню, доки її вину не буде доведено в законному поpядку і встановлено обвинувальним виpоком суду.

Читайте також: Визнає вину та розкаюється: у Кропивницькому обрали запобіжний захід секретарю Кіровоградської єпархії УПЦ   


Головне сьогодні