У Кропивницькому вчора, 10 січня, у бібліотеці Чижевського відкрили виставку реалістичного живопису Романа Ткаченка "Колекція облич", передає Точка доступу.

Художник представив близько 20 портретів. Серед них – портрети друзів, знайомих кропивничан, його брата та бабусі, а також автопортрети. Роботи створені в жанрі живопису та графіки. Всі вони написані останніми роками.

Роман говорить, що час, витрачений на той чи інший портрет, зокрема залежить від натхнення – деякі роботи з’явилися буквально за пару годин.

Зображувати цікаво харизматичних виразних людей, ділиться він. Причому, йдеться не лише про зовнішність, а й про характер.

Так само важливо, аби людина могла тривалий час позувати художнику. Занадто непосидючим це не вдається. Тоді і людині буде важко, і художник не втілить свій задум.

Однаково захопливо малювати жінок і чоловіків.

Художник воліє писати портрети невідомих людей, аніж відомих зірок і політиків. Тих, "кого ще не бачив світ". 

Роман говорить, що через війну митці почали писати ще активніше. В тому числі – ілюстрації на воєнну тематику.

Вони відображують ті події, які зараз відбуваються. І дуже вміло, дуже тонко. Можна не читати нічого, а побачивши ілюстрацію, все зрозуміти. Мені, до прикладу, в якийсь момент здалося, що я не встигну видати ті ідеї, які маю, тож почав працювати активніше. Є й ескізи на воєнну тематику, але поки що я їх не реалізував. Мені поки складно піднімати цю тему. Хоча, звісно, не всі роботи мають бути веселими. Свій час для всього.

Роман Ткаченко нині викладає у рідній художній школі та в педагогічному університеті. Мистецький факультет він закінчив у 2021 році.

27-річний чоловік говорить, що шукає себе як митець. Пробує себе не лише в портреті, а й у пейзажі, пише натюрморти, тематичні роботи. Він говорить, що можна мати талант, але без постійної практики він зав’яне.

Його численні роботи стіни вдома не прикрашають. Сміється, що їх прикрашають килими.

Колишня викладачка, а нині колега Романа Тетяна Стрітьєвич, завідувачка кафедри мистецької освіти педагогічного університуту зазначає, що портретний жанр, у якому активно працює молодий художник, – один із найскладніших. 

Він демонструє певний рівень художника. Тим він складний, але тим і цікавий. Мені особливо подобаються автопортрети, бо в кожному з них Роман проявляється по-різному. 

Батьки в художника – будівельники. А він сам з дитинства малює. Хоча й першою здобув технічну освіту.

Мета Романа у найближчій перспективі – знайти більше можливостей для малювання, оскільки багато часу віднімає робота.

Читайте також: 84 роки від дня створення Кіровоградської області: особливості формування регіону та найближчі перспективи (МАПИ)


Головне сьогодні