Сьогодні вранці, 12 грудня, у роботі оператора мобільного зв'язку "Київстар" стався глобальний збій. Точка доступу зібрала інформацію про наслідки відсутності зв'язку та інтернету цієї мережі для жителів області.

Що сталося?

У компанії "Київстар" заявили, що вони стали мішенню потужної хакерської атаки. Вона спричинила технічний збій, у результаті якого тимчасово недоступні послуги:

  • мобільного зв’язку;
  • доступу в інтернет.

Для фіксації обставин та наслідків протиправного втручання у діяльність у компанії залучили представників правоохоронних органів та спеціальних державних служб. Фахівці працюють над усуненням наслідків для відновлення зв’язку.

У "Київстарі" зазначили, що персональні дані абонентів не скомпрометовані. Також пообіцяли надати компенсацію тим абонентам, які не мали зв'язку або не могли скористатися певними сервісами.

Робота системи оповіщення у Кропивницькому та в області

У деяких містах країни, у зв'язку з перебоями у роботі мобільного інтернету "Київстар", не працює система оповіщення про надзвичайні ситуації.

У коментарі Точці доступу начальник Кропивницького міського відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Сергій Коваленко повідомив, що у Кропивницькому немає перебоїв у роботі системи оповіщення населення, адже мережа підключена до іншого оператора зв’язку.

Як зазначив начальник управління з питань цивільного захисту Кіровоградської ОВА Володимир Слінченко, в області також немає проблем у роботі систем оповіщення населення, оскільки вони працюють від мобільних мереж іншого оператора. Також є можливість вмикати системи оповіщення в ручному режимі.

Збої у роботі банківської системи

У зв’язку з труднощами в роботі мобільного оператора “Київстар”, деякі POS-термінали, банкомати та термінали самообслуговування ПриватБанку можуть працювати нестабільно або не мати зв’язку.

Якщо у вас виникла термінова необхідність зв'язатися з банком, то за відсутністю мобільного зв’язку, можна зателефонувати до підтримки за допомогою Приват24, а також написати в чат-онлайн, для цього необхідно підключитися до альтернативної мережі інтернету.

Якщо потрібна допомога, звертайтеся до поліції

Жителям Кіровоградщини у разі необхідності надання термінової допомоги радять звертатися до поліції. Речниця Нацполіції області Віталіна Бевзенко у коментарі Точці доступу зазначила, що якщо громадянам потрібно зв’язатися з рідними або викликати екстрені служби, то можна звернутися до найближчого управління поліції або пожежно-рятувальної частини.

Також ви можете попросити про допомогу у нацгвардійців, поліцейських та прикордонників, які несуть службу у населених пунктах та на автодорогах. У Пунктах Незламності, розгорнутих на базі наших підрозділів, є можливість скористатися Wi-Fi, - зазначив міністр МВС Ігор Клименко.

Екстрені номери 101, 102, 103, 112 працюють у штатному режимі.

Національний роумінг. Як підключитися

Національний роумінг дозволяє при зникненні зв’язку одного оператора підключатися до мережі іншого.

Для абонентів lifecell національний роумінг працює автоматично. Якщо підключення до мережі іншого оператора не відбувається, необхідно здійснити налаштування вручну.

Абоненти Київстар та Vodafone можуть скористатися цією опцією, здійснивши налаштування вручну на смартфоні:

  • відключити автовибір мережі
  • на Android: Налаштування – Мобільна мережа (чи Підключення) – Оператор
  • на iOS: Параметри – Стільникові дані – Вибір мережі;
  • знайти й вибрати доступну мережу: Vodafone UA, UA-KYIVSTAR чи lifecell;
  • якщо зареєструватися не вдалося, треба спробувати ще раз або вибрати іншу мережу;
  • перевірити можливість використання мобільного інтернету – відправити повідомлення в месенджері.

Читайте також: У Кропивницькому немовля залишили у "віконці життя" пологового будинку


Головне сьогодні