Жителька Кропивницького Таїсія Мальована створює протези для волосся. Це спеціальна сітка, на яку гачком наплітаються волосина за волосиною. Така зачіска має вигляд натуральної й не створює незручностей. За словами Таїсії, перукарів-постижерів, які створюють вироби з волосся, в Україні дуже мало. Тож довелося по крупинках збирати інформацію про створення таких виробів та займатися самоосвітою. Про власну біду, що стала поштовхом до цієї справи та бажання допомогти іншим жити комфортно, вона розповіла журналістці Точки доступу.

У 20 років втратила волосся


Я перукарка, закінчувала Коледж київського національного університету технологій та дизайну за фахом художник-модельєр. Вивчали ми перукарське мистецтво, декоративну косметику, грим. Постиж був одним із предметів. Постижерні вироби — це вироби з натурального або штучного волосся, які частково або повністю замінюють зачіску. Але на той час, коли я навчалася, ніколи не думала, що пов’яжу з цим своє життя. Це дуже клопітка робота — створити природній вигляд перуці чи протезу, — розповідає Таїсія.

З 2002 року кропивничанка працює перукаркою. Виготовленням протезів для людей, які страждають облисінням, зацікавилася через особисту трагедію. У 20 років почала стрімко втрачати волосся. Згодом лікарі встановили діагноз: андрогенна алопеція — хвороба, що призводить до руйнації волосяних цибулин.

Я проходила лікування в столичному центрі лікування волосся. Але медики одразу сказали, що шансів дуже мало, оскільки щось в організмі пішло не так. Мій організм реагує на волосся, як на стороннє тіло і попросту його позбувається. Але коли ти перукарка, ходити з лисою головою дуже складно. Та і взагалі — тобі 20 років, а тебе на вулиці зупиняють бабусі і розказують, чим намастити голову, аби волосся росло. А ти їм відповідаєш, що на цій голові лише дусту не було, — каже фахівчиня.

Сама собі порятунок


Лікування медичними препаратами результату практично не дало — вдалося лише стримати процес облисіння на пару років. Невдовзі Таїсія поїхала працювати до Польщі, де теж працювала за фахом. Там познайомилася із новими видами нарощування і загущення волосся, вперше побачила накладки з волосся і зробила собі подібну.

Тут я згадала, що недаремно вчилася. Приїхавши додому, почала експериментувати й самостійно освоювати процес створення протезів. Зверталася за допомогою в театр, спілкувалася з різними майстрами, які бодай трошки працюють в цій сфері. Намагалася знайти вчителя по всій Україні, мене направили до однієї спеціалістки з Маріуполя — тренерки Національної збірної України. 2014 рік, війна, а я їду з чоловіком машиною до вчителя з постижу. На жаль, виявилося, що фахівчиня спеціалізується на шоу-зачісках. Але вона додала мені впевненості, сказавши, що те, що я створюю, справді ювелірна робота. Що по мені навіть не видно, що в мене не своє волосся.

Через рік, під час конкурсу "Кубок Буковини" в Чернівцях, Таїсія познайомилася з викладачкою зі львівської філії інституту культури та мистецтв. Вона теж схвально оцінила її роботу.

Це все мене надихнуло на роботу з іншими людьми. Займаюсь цим вже півтора року. Не давала жодної реклами. Люди просто бачили, що я роблю це для себе і зверталися, аби я допомогла їхнім родичам, їм самим. І отак почали передавати мій номер. Я дякую цим людям, завдяки їм я вдосконалювала свою майстерність, бо бачити на собі — це одне, а бачити на іншій людині, коли в неї палають очі, бо вона виправила ваду, через яку комплексувала, приміром, пів життя, — це неабияке щастя, — ділиться Таїсія.

Магазині перуки для багатьох не вихід 


Зараз до кропивничанки почали звертатися люди, які хворіють на онкологію. Перуки, які продаються в магазинах, для багатьох — не вихід, оскільки не створюються під індивідуальні заміри.

Ті перуки, які продаються в магазинах, є лише в трьох розмірах — L, M, S. А форма голови у кожного своя. І, наприклад, маленьким дівчаткам, які хворіють на онкологію, але лікуються і продовжують ходити до школи, ті перуки налазять аж на вуха і дуже складно їх підтягнути, — говорить Таїсія.

Протез волосся створюється під розміри клієнта і клеїться або чіпляється на кліпси, — пояснює вона.

Це те, що можна приклеїти. Людина буде з цим вести повноцінний спосіб життя — ходити до басейну, розпускати, збирати волосся і штучності не буде видно. Якщо така накладка, як у мене, то це вже на все життя. Я її приклеюю, потім кожні три-чотири тижні знімаю, очищую шкіру і сам протез, а потім клею наново. Використовую нетоксичний рідкий клей для накладок або спеціальний двосторонній скоч. Шкіра голови при цьому не страждає. Вона не пріє, не мокне під накладкою. Коли знімаєш накладку, шкіра суха і здорова на вигляд.

Машинну перуку можна створити за день, індивідуальний протез для всієї голови — щонайменше за 21 день — говорить перукарка. Протези з натурального волосся не парять, не "кусають". Коштує такий виріб від шести тисяч гривень.

В мене був випадок, коли похресниця для своєї хрещеної зрізала своє волосся і віддала на протез. Круто, коли з’являються люди, які можуть отак просто поділитися тим, що їм вже не потрібно. Але найчастіше волосся я купую. Для одного протезу потрібно 100-200 грамів. Найкраще волосся — нефарбоване і без хімічної завивки. Кожна така дія — мінус один ґатунок для волосся.  Знебарвлення – мінус два ґатунки, адже волосина стає більш ламка і суха. Виріб із такої сировини не витримає довготривалого використання. До речі, для протезу чи перуки підходить навіть сиве волосся.

Робота починається із замірів


З клієнтом ми робимо заміри, обговорюємо довжину і густоту волосся, — веде далі перукарка, — робимо зліпок, аби він абсолютно повторював форму голови. Потім я його крою і пришиваю сітку. Потім на цю форму гачком набирається волосся. Набираю волосини по одній, по дві і таким чином створюється максимально природня зачіска. Дівчата роблять з тим волоссям, що захочуть. Це і прасочки близько до шкіри, і що завгодно. Тож я маю зробити цей протез так, щоб він максимально витримав навантаження.

Поширити інформацію про свою роботу Таїсія вирішила після події в місті Сарни. Там похід до перукарки 18-річної дівчини закінчився опіком та втратою волосся. Потерпіла скаржилася на дискомфорт ще під час фарбування, проте майстриня заспокоїла її, що так і має бути. Наступного дня волосся дівчини почало випадати пасмами, а на голові утворилася рана. Через хімічний опік вона тепер потребує пересадки шкіри.

Хочеться вселити надію


Мало сказати, що хочеться допомогти людям, які стикнулися з такою бідою, хочеться вселити надію, — говорить Таїсія, — я хочу, щоб людина, коли їй навіть лікар скаже, що більше нічим не допоможе, знала, куди їй звернутися, розуміла, що життя продовжується. Бо, якщо це трапиться, як у моєму випадку, в 20 років, то це жахливо. Бо ти комплексуєш піти на якусь вечірку, бо приходять твої знайомі і у них гарні зачіски, укладки, а ти можеш максимум помити свої три "пір’їни". І на всіх фотографіях у тебе наскрізь блищить шкіра голови. Для молодої людини це дуже складно і болісно, я просто цей шлях пройшла.

Клієнти Таїсії різного віку. Часто це публічні люди. Зустрічі з ними жінка організовує таким чином, аби вони не стикалися одне з одним. Каже, по собі знає, як буває соромно і некомфортно, коли хтось дізнається про твою проблему.

Номер зв’язку: 0664284217.


Читайте також: Життя без пакетів: як родина з Кропивницького перейшла на еко-торбинки (ФОТО)



Головне сьогодні