Переосмислюють артефакти війни та дають їм нове життя айтівці й художники у Кропивницькому. Вироби продають на інтернет-аукціоні. Виручені кошти направляють на підтримку армії. Це вже третій аукціон, який організували волонтери "Мистецької гільдії". Ексклюзивні лоти з козаками та українськими котиками, представлені цього разу, бачили журналісти Точки доступу.

Просто з поля бою 

Українські котики, зайчики-русню вбивайчики та гільза-вишиванка. Ворожі трофеї, що нині перетворилися на витвори мистецтва, волонтерам передають військові. Побачивши результат роботи волонтерів, продовжують співпрацю. Всі ці речі побували на полі бою і мають свою історію, – розповідає співорганізатор проєкту Дмитро Калюжний.

Це Херсонський напрямок, був віджатий в бою у росіян і їм повернутий в своїй формі, це АТ-4, це його застосували при розгромі якогось укріпрайону, це від третього полку.

Ворожі трофеї

Команда художників перетворює ворожі арт-об’єкти на елементи декору. Кожен ексклюзивний і не схожий на інший, – розповідає Катерина Куріпка.

Айтішниця

Це тубус від РСЗВ RAK і нам його передали "Сталеві кордони", цей тубус, снаряд від нього, відпрацював під Кліщіївкою і один із наших художників, Павло Уретій вирішив, що доцільно буде створити на цьому тубусі такого бойового козака. А тут зображені українські котики. 

Козак і котики

Мотивація і символізм 

На роботах – не просто малюнки, – показує художниця Вікторія Белінська. Кожен штрих продуманий до дрібниць і має свій символізм.

Це шведський тубус РПГ, на ньому зображені класні прототипи наших потужних військових – це зайчики - русню поїдайчики, тут зображені, відповідно, вони, і такі маленькі одноклітинні амеби, відповідно, це – русня. Ще один лот – це гільза-вишиванка, хотілося якось по-новому підійти до оздоблення гільзи, не просто щось намалювати, а зробити щось таке об’ємне, – показує Вікторія свої роботи.

Тубус

Гільза-вишиванка

Вишиванка

Фото лотів волонтери презентують на сайті проєкту та в соцмережах.

Фото

Фотографування

Я як фотограф можу допомогти своєю працею зробити внесок, щоб більше був збір, більше коштів зібрали, тим самим більше допомогли нашим хлопцям, щоб вони наблизили перемогу, – розповідає фотографиня проєкту Аліса Ширшова.

Фотографиня

Єдиний лот, що не пов’язаний з військовий трофеями – абстрактна картина "Журавлі, додому". На чорному тлі – Карпатські гори та силуети птахів.

Журавлі

Це заклик до всіх українців повертатися додому, це нагадування про те, що ми всі їх чекаємо, – пояснює Вікторія Белінська.

Третій аукціон 

Це вже третій аукціон ворожих трофеїв, під час попередніх на користь ЗСУ кропивничани виручили понад 600 тисяч гривень.

Аукціон

Наша безтурботна повсякденність є лише завдяки нашим військовим, тому дуже важливо їм дякувати, я хотіла зобразити на цьому тубусі символічно соняшник, що росте з ворога, і відобразила тут вірш, аби підсилити сенс, виразити нашим військовим вдячність і якусь таку мотивацію для сили духу і сказати їм дякую, – говорить художниця Аліна Давиденко Ліндау.

Художниця

Слава Україні!

Нині активісти збирають гроші на квадрокоптер із тепловізором на Куп’янський напрямок, гуму для двох пікапів і дрони-камікадзе на Херсонський.

Лоти

Палай, вражино

Українські котики

Тризуб

Мистецька гільдія

Переглянути лоти та взяти участь в аукціоні можна у Телеграм-каналі проєкту. 

Або ж у спільноті в Інстаграм.

Читайте також: Про силу жити далі: арт-проєкт для дружин полеглих воїнів реалізують у Кропивницькому (ФОТО)


Головне сьогодні