12 тисяч пиріжків та ще 12 тонн вареників виготовили у навчально-реабілітаційному центрі у Кропивницькому. Колектив закладу допомагає армії вже другий рік. Наїдки передавали воїнам на Донецький та Харківський напрямки. Кажуть, їжі захисникам вистачає, але від домашнього не відмовляються. Пиріжки, зроблені з любов’ю, куштували журналісти Точки доступу.

Смак дитинства 

Домашні пиріжки, як в дитинстві бабусині, для наших захисників, – показують господині рум’яні смаколики.

Смаколики

Із капустою, картоплею, яблуками, яйцем та зеленню – пиріжки вони роблять на всі смаки. Збираються після роботи кілька разів на тиждень. Працювали і під час канікул, і у вихідні. Для наших оборонців працюють з повною віддачею.

Волонтерська спільнота

Почали із того, що годували тероборону, коли, на початку повномасштабного вторгнення цей процес ще не був відлагоджений. Над тістом, сміються жінки, чаклують – таке воно пишне й браве. 

Все, що необхідно, поклали, замісили, рецепт вдосконалювали – з одного одне взяли, з іншого – інше, так він в нас і вийшов. Головне, щоб були хороші дріжджі, а до того ж – вкладаєш всю душу. Сюди приходиш його місити – руки-ноги трусяться, щоб вдалося, щоб підійшло, ну як тісто, – говорить Олена Данильченко.

Тісто

У багатьох на передовій рідні 

У багатьох із волонтерів – рідні на фронті. Це волонтерів додатково мотивує. У Ольги Савченко країну боронить племінник. 

Ніхто нас працювати не змушує, це наша особиста ініціатива. Ми також хочемо допомагати і бути корисними. Робимо це у вільний час, от я відпрацювала зміну і залишаюся тут, бо хочу допомогти. В кожного з присутніх є людина, яка захисщає нас. Мій племінник зараз під Херсоном і йому 30 років. Ми всі дуже переживаємо за нього, але сподіваємося, що він повернеться, жениться, прийде з дівчиною і ще й з якоюсь тваринкою, врятує її там, ми його так чекаємо, – додає Ольга Савченко.

Волонтерка

Усі однакові – волонтери

Над пиріжками чаклує чи не весь колектив. Попри вік і посади – усі однакові – волонтери, – каже Валентина Фундова.

У нас є і сторож, і двірник, і прибиральниця, і помічник вихователя, і вихователь, і дефектолог, і вчитель, який викладає будь-який з предметів, але ми всі однакові, бо працюємо на загальну справу. І продовжуємо працювати, тому що все-таки запит на це є, хай хлопці й дівчата смачно їдять, мають сили і ми за них молимося, що перемога була за нами і вона обов'язково буде!

Директорка

Директорка додає, що у закладі навчаються дітки з особливими освітніми потребами, колектив викладається наповну, працюючи з ними, але ніхто не скаржиться на втому, коли приходить працювати на волонтерську кухню. 

Волонтерство

Головне правило – приходити на роботу у гарному настрої, – зазначає Ірина Вовк. Так і працювати легше, і пиріжки виходять смачнішими.

Допомога фронту

Така позитивна атмосфера допомагає нам і, я думаю, вона допомагає солдатам. Тому що ми це вкладаємо в нашу роботу і, вневнена, їм передається, вони це відчувають, коли куштують наші пиріжки.

Пиріжки

Тетяна Городецька розповідає, що найбільше захисникам смакують пиріжки з капустою та картоплею. Цього разу роблять із капустою.

Капусту смажимо, потім охолоджуємо, розкладаємо у кульки з тіста – і от тобі пиріжок. 

Капуста

Одна пательня пиріжків смажиться близько п'яти хвилин, працюють на кухні, поки не закінчиться тісто, – додає Наталія Горбатюк. 

Домашня їжа

З вірою в перемогу

Від початку повномасштабного вторгнення у закладі виготовили 12 тисяч пиріжків та 12 тонн вареників. Аби довезти їх на позиції, готові смаколики попередньо заморожують, – показує волонтер "КропХабу" Олександр Кришко.

Отак воно в такі коробки фасується, термоупаковку, і оця термоупаковка три-чотири дні тримає температуру і заморожені вони їдуть аж на передок, там просто розігріли і можна їсти. Є можливість розігріти – розігріли – немає можливості – просто розмерзлося і воно таке, що можна споживати.

КропХаб

Заморожені пиріжки

Наїдки, зроблені з любов’ю, передавали воїнам на Донецький та Харківський напрямки. Їжі захисникам вистачає, але від домашнього не відмовляються, – додає він.

Ну, воно ж домашнє, руками зроблене – само собою, що всі хлопці щасливі, що таке їм привозять смачненьке.

Волонтерська кухня

Господині радіють, що теж чули лише позитивні відгуки.

Дякують, говорять, що їм дуже приємно, що робимо цю добру справу. Ми й справді робимо це від щирого серця, працюємо заждя перемоги, – каже Анастасія Дащенко. 

Допомога фронту

Пательня

Найголовніший інгредієнт наших пиріжків – це любов і віра в перемогу, – продовжує Світлана Слюсарева. 

Волонтерський гурт

Читайте також: "Журавлі, додому" та українські котики: у Кропивницькому проводять благодійний аукціон (ФОТО)


Головне сьогодні