8 квітня офіційно стартувала відновлена Урядом програма часткової компенсації державою вартості сільгосптехніки та обладнання українського виробництва. Купуючи техніку від виробників з переліку, аграрії зможуть отримати назад частину вартості цієї техніки.

Перші три агропідприємства, що отримали компенсацію, працюють в Дніпропетровській, Тернопільській та Черкаській областях. Загальна вартість придбаної ними сільгосптехніки — 880 тис. грн. А от виробник техніки та обладнання ТОВ "АГРО ПРОМ СФЕРА" з Кіровоградщини доєднався до програми, подавши до цього переліку свою продукцію. Детальніше про ініціативу та як скористатися можливістю, читайте в матеріалі Точки доступу.

Від запчастин до агрегатів 

ТОВ "АГРО ПРОМ СФЕРА", розповідає директор Дмитро Феофанов, більше знають в Україні як ТМ "Деметра".

Наше підприємство дуже молоде. Ми працюємо з 2017-го року. Починали з виробництва запчастин для сільськогосподарської техніки. Але потихеньку перейшли на виробництво агрегатів (сукупність двох і більше конструктивно об'єднаних різнотипних машин — ред.). На сьогодні маємо широку лінійку. Щороку цей перелік стає більшим.

ТМ "Диметра"

Нині ТОВ випускає 18 різнотипних машин. Це плуги, культиватори, дискові борони, лущильники, зернові, пропашні, розкидачі, сівалки, візки.

Ми єдині на українському ринку на сьогодні, хто таке виробляє. Конкурентів тут у нас немає, — показує універсальну сівалку.

сівалка

"Зроблено в Україні"

180 одиниць техніки компанія подала на участь у програмі "Зроблено в Україні". Вона передбачає часткову компенсацію аграріям вартості техніки чи обладнання. Купуючи техніку з цього переліку, вони зможуть повернути чверть від вартості.

Дмитро Феофанов розповідає, що початок повномасштабної війни прийшовся на період найбільш динамічного розвитку компанії. Був значний попит на техніку та обладнання "Деметри".

Ми працювали з великою надією, планували на пів року, на рік вперед, то нині це, звичайно, неможливо. Хіба на два-три місяці можемо запланувати.

Урядова програма, говорить Феофанов, це добра підтримка локального виробника. Вона сприятиме зростанню попиту на українську сільгосптехніку та збільшенню обсягів її виробництва.

Техніка для роботи в полі

В той же час, завдяки ініціативі аграрії можуть з меншими витратами придбати більш сучасну техніку й підвищити свою продуктивність та конкурентоздатність на ринку.

Схожі програми були і раніше, але програма "Зроблено в Україні", дійсно, запрацювала нещодавно, з 8 квітня, хоча ми чекали, що це буде з 1 січня. Ми з’явилися одні з перших в цьому переліку Міністерства економіки, вже є аграрії, які отримали свою компенсацію. Цього року акредитація для участі в програмі була дещо складнішою. Потрібні були статистичні дані, це більше бухгалтерські моменти; питома вага зарплати, щоб становила не менше восьми відсотків від загальної вартості агрегату, сертифікат управління якістю тощо.

Перші компенсації 

Нині компенсацію за придбану сільгосптехніку отримали три підприємства з Дніпропетровської, Тернопільської та Черкаської областей. Зокрема, агрокомпанії купили тракторний напівпричіп, виготовлений ТОВ "СПД ПЕТРОВ", польовий коток від ТОВ "СЕРВІС-ТРАКТОР", борону ротаційну навісну гідравлічну, виготовлену ТОВ "АГРО ПРОМ СФЕРА".

Якщо інформація про нас є на сайті Міністерства економіки, значить, нам більше довіряють. І, відповідно, вертається їм 25 відсотків. Така програма підтримує не лише аграріїв, а, відповідно, виробників. Це дуже буде добре, якщо купуватимуть українське, то, звісно, економіці буде легше, — говорить Дмитро Феофанов.

Виробництво

Шість десятків підприємств-виробників

Нині у реєстрі виробників понад 60 підприємств та більше шести тисяч товарних позицій, — інформують в Мінекономіки.

Це набір інструментів дуже конкретний: такі як кредити 5-7-9 відсотків, гранти на переробку, мікрогранти, кешбек на сільгосптехніку, що сприяють тому, щоб українські виробники мали доступ до фінансування, можливість розширювати свою діяльність, створювати робочі місця. І ми, як держава, більше виробляли української продукції і більше споживали українського, — коментує Міністерка економіки України Юлія Свириденко. 

Щоб отримати 25% компенсації вартості придбаної техніки чи обладнання, агровиробник має обрати постачальника з переліку на сайті Мінекономіки, придбати необхідну техніку та подати до уповноваженого банку заявку та підтвердні документи. Перелік постійно оновлюється відповідно до заявок, що надходять до міністерства. Участь в програмі бере 31 банк.

Зроблено в Україні

Цьогоріч на компенсації за купівлю української сільгосптехніки в бюджет заклали 1 млрд грн.

Читайте також: Працювати в полі дистанційно: як на Кіровоградщині майбутніх аграріїв вчать керувати дронами (ФОТО)


Головне сьогодні