Адвокат засудженого за смертельну аварію Івана Харченка Максим Тупало подав апеляційну скаргу в Кропивницький апеляційний суд щодо визнання свого підзахисного тверезим на момент скоєння ДТП. Як писала Точка доступу раніше, 24-річний Іван Харченко на смерть збив 18-річного Іллю Ковтуна. Це сталось торік 15 жовтня у Бобринці. Суддя Бобринецького районного суду Ірина Адаменко ухвалила рішення – позбавити волі Харченка на строк 10 років з позбавленням права керувати транспортом на той же термін.

Клопотання щодо вивчення матеріалів справи

В апеляційній скарзі адвокат Івана Харченка Максим Тупало просив суд допитати двох свідків і вивчити матеріали кримінального провадження.

справа Харченка

Фото: Точки доступу

Прокурор Ігор Васильків зазначив, що сторона захисту мала вказати порушення, які допустив суд першої інстанції під час дослідження доказів. Натомість адвокат обвинуваченого не підготував жодного такого доводу.

справа Харченка

Фото: Точки доступу

Колегія суддів у складі Романа Широкоряда, Дем’яна Іванова і Петра Ремеза відхилила клопотання адвоката Тупала.

справа Харченка

Фото: Точки доступу

Обвинувачений Харченко в судове засідання не з’явився, але знає, що воно відбувається, сказав його захисник. Правова позиція у справі з ним узгоджена.

справа Харченка

Фото: Точки доступу

Судові дебати

Під час дебатів адвокат обвинуваченого Максим Тупало розповів, що огляд на стан сп’яніння його підзахисного працівники поліції виконали з порушенням. Оскільки, згідно інструкції, це мали зробити працівники медичного закладу. Окрім цього, з його слів, є розбіжності в часі проведення освідування.

В матеріалах справи є виписка з драгера (пристрою для вимірювання рівня алкоголю в крові – ред.) і є запис з нагрудної камери поліцейського. Відповідно до інформації драгера, освідування відбулось о 18:50, а згідно даних камери – о 17:59.

Каже, що це свідчить про те, що якийсь із пристроїв працював некоректно.

Суд першої інстанції не досліджував, чи вплинула ця некоректність на дані справи. Апеляційний суд також відмовив, щоб надати оцінку даній інформації.

Додав, що один із допитаних в суді свідків справи – хрещений батько загиблого Іллі Ковтуна. Він посвідчив, що Харченко на момент скоєння ДТП був п’яний. Тупало вважає його зацікавленою особою.

Покази іншого свідка, який є другом обвинуваченого, суд першої інстанції до уваги не взяв. Хоча під час досудового слідства він вказав, що Харченко не перебував у стані сп’яніння.

Адвокат просив суд перекваліфікувати дії свого підзахисного і визначити йому міру покарання в межах санкції статті 75 Кримінального кодексу України – звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Прокурор Ігор Васильків сказав, що розбіжність у часі проведення визначення стану алкогольного сп’яніння обвинуваченого не спростовує факту проходження цієї процедури відповідно до інструкції.

Ми бачили відео з нагрудної камери поліцейського. Харченко добровільно продуває у газоаналізатор, ще й каже "Ой, самому цікаво, скільки надув". На відео навіть для людини, яка не є спеціалістом, досить добре видно – вказана особа перебуває у стані алкогольного сп’яніння.

Драгер показав 2,53 проміле.

Тяжкий стан алкогольного сп’яніння – це три проміле. В даному випадку водій допустив можливість сісти за кермо в стані алкогольного сп’яніння, наближеного до тяжкого.

Міру покарання судом першої інстанції прокурор вважає справедливою. Просив суд лишити її такою ж.

Ухвала

Руслан Широкорад зачитав колегіально ухвалену постанову.

Апеляційну скаргу лишити без задоволення. Вирок Бобринецькго районного суду від 19 травня 2023 року стосовно Івана Харченка лишити без змін. Вона може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного суду протягом трьох місяців.

Готуватимуть касацію

Адвокат Івана Харченка Максим Тупало сказав, що рішення апеляційного суду оскаржуватимуть.

Я хочу виключити кваліфікуючу ознаку – стан сп’яніння.

Що каже мама Іллі Ковтуна

На засіданні були батьки Іллі Ковтуна – Марина і Сергій Ковтуни.

справа Харченка

Фото: Точки доступу

загиблий Ілля Ковтун

Фото: Точки доступу

Марина розповіла, що не здивована тим, що обвинувачений подав апеляцію і готуватиме касацію.

Продовжують знущатись над потерпілими. Жодних вибачень від родини Харченко не було. Я вважаю, що суд першої інстанції виніс справедливе покарання. Хоча 10 років… Тобто він вийде і через 10 років знову їздитиме п’яний за кермом і збиватиме людей?..

Передісторія

ДТП сталася 15 жовтня 2022 року в Бобринці. За даними слідства, 24-річний Іван Харченко їхав на Audi A7 у стані алкогольного сп’яніння. На перехресті перевищив швидкість та зіткнувся з автомобілем ВАЗ, який відкинуло на понад сто метрів. Водій ВАЗу, 18-річний Ілля Ковтун, загинув на місці.

Ленінський районний суд обрав для підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів: з 15 жовтня до 13 грудня 2022 року. Сторона захисту подала апеляцію на це рішення, проте апеляційний суд скаргу не задовольнив.

8 грудня в Ленінському суді Кропивницького продовжили термін досудового розслідування та тримання під вартою на 60 днів без права внесення застави.

19 травня 2023 року в Бобринецькому районному суді винесли вирок Івану Харченку, якому інкримінували скоєння смертельної ДТП у стані алкогольного спяніння, внаслідок якої загинув 18-річний Ілля Ковтун. Суддя Ірина Адаменко ухвалила рішення дати 10 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортом на 10 років. 

Читайте також: Закликав віддати окупантам 9 областей: на Кіровоградщині викрили ворожого агітатора


Головне сьогодні