Фотовиставку робiт "Чорнобильська зона" бiйця ГУР Олександра Ткаченка презентували в Кропивницькому сьогодні, 8 квітня. 24-рiчний вiйськовий з позивним "Домовий" загинув у сiчнi, боронячи Бахмут. За своє коротке життя уродженець села Рiвне Новоукраїнського району зробив понад 2 тисячi фотографiй. Миттєвостi екстремальних подорожей, якi закарбував Сашко, рiднi передали до краєзнавчого музею, де їх експонуватимуть до кінця місяця.

Журналісти Точки доступу побували на пам'ятному заході. 

Батько Олександра Ткаченка Вiталiй розповiдає, що син iз дитинства любив побути наодинцi. Першим його хобi стала риболовля. Потiм вiн, як i тато, захопився фотографiєю. На першi заробленi грошi купив собi фотоапарат. Тодi в життi Сашка вже з’явилися екстремальнi подорожi, тож вiн фiксував незабутнi миттєвостi.

Олександр Ткаченко

Згодом Олександр Ткаченко переїхав до Києва. Переїзд дав можливiсть частiше бувати у зонi вiдчуження, яку вiн дуже любив фотографувати і жартівливо називав "зонкою".

Вшанування героїв

Там вiн мiг побути наодинцi зi своїми думками i природою.

Готель "Полісся"

Зрештою знайшлися однодумцi, якi роздiляли захоплення хлопця i їздили iз ним. Останнi фото Чорнобильської зони фотоапарат Сашi зафiксував у нiч на перше сiчня 2022-го року. Традицiйно вiн обирав небезпечнi й незвiданi маршрути. Ходив у походи по 5-6 днiв. Зрідка виходив на зв'язок, аби батьки не переживали, і з головою поринав у творчість та фотографування всіляких дрібниць: як то залишені дитячі іграшки чи велосипед. До слова, коли окупанти окопалися у лісі в Чорнобильській зоні, був впевнений, що "зона їм цього не пробачить". 

Чорнобильський ліс

У лютому 2022-го року Олександр Ткаченко пiшов добровольцем в ЗСУ. Пройшов жорсткий вiдбiр i став розвiдником у складi батальйону "Реванш". З осенi перебував у пiдроздiлi Головного управлiння розвiдки, разом iз яким був направлений на оборону Бахмуту. Останнiй раз у рiдному селi Рiвне Новоукраїнського району боєць побував у серпнi 2023-го року.

Оборона Бахмута

Вiн змiнився зi школи. Вiн був таким тихим i скромним хлопцем, а став зовсiм iншою людиною. Я б сказав, що вiн став чоловiком, справжнiм воїном. Коли Саша перейшов в ГУР, то казав, що знайшов себе, що це його. Я знав, що вiн не буде сидiти й пiде на вiйну.

Батько героя

У сiчнi цього року "Домовий" загинув пiд час виконання бойового завдання. Йому було 24 роки.

Загиблий герой

Мати вiйськового Алла Ткаченко вiдчувала, що iз сином трапиться недобре. Вона згадує, що Сашко, попри тихий характер, завжди був непосидючим i смiливим. В його життi і раніше були доволi небезпечнi моменти. До прикладу, до будиночка, де вiн ночував у зонi вiдчуження, приходили вовки i вили всю нiч пiд вiкнами. А якось хлопець застряг у болотi i навiть лишив там взуття.

Зона відчуження

Пiд час війни воїн вже був за крок вiд смертi, але встиг лягти на землю i уникнути поранення. Та ушкодження у Бахмутi 16 січня виявилося смертельним – уламок вiд ворожого снаряду потрапив в аорту.

Мати героя

Я казала: "Синок, а не дай Боже". На що вiн менi вiдповiдав: "Мам, значить доля". I ось такий сон менi наснився: болото. Я думала про поранення, але не судилося побувати в госпiталi. Смерть була дуже швидкою.

Пам'ятна виставка

У пам’ять про небагатослiвного, але запального i смiливого брата, Станiслав Прокопчук передав до обласного краєзнавчого музею його фотороботи.

Музейники

Музейники об’єднали їх частину у виставку "Чорнобильська зона". В експозицiї представленi 32 свiтлини.

Фотороботи

Загалом у доробку Олександра Ткаченка понад двi з половиною тисячi свiтлин. Особливим його захопленням була Чорнобильська зона, тобто зона вiдчуження. Вiн спочатку туди ходив сам, займався зйомками, потiм уже з друзями, робив унiкальнi фото, знiмав цiкавi вiдео, був дигером, – розповiла завiдувачка вiддiлу природи обласного краєзнавчого музею Вiкторiя Слюсаренко.

Краєзнавчий музей

Вона додала, що пiсля загибелi побратима, друзi гортали iнстаграм Сашка i відзначили його професійність як фотографа, тож вирiшили, що ці світлини має побачити якомога бiльше людей i вшанувати пам’ять бiйця. 

Чорнобильська зона

Так виникла iдея виставки. Вперше роботи вiйськового презентували в Києвi 25 лютого 2023-го року.

Екстримальний туризм

Загиблі герої

Виставка фотографiй "Домового" працюватиме у краєзнавчому музеї у Кропивницькому до кiнця квiтня.

Селфі

Надалi цi свiтлини лишаться у фондах закладу.

Краєзнавчий музей

Читайте також: "Творчі волонтери": у Кропивницькому показали світлини тих, хто наближає перемогу (ФОТО)


Головне сьогодні