Працівники одного з найпотужніших підприємств області – компанії “Велта” – сьогодні, 23 листопада, пікетували Кіровоградську ОДА, передає кореспондент Точки доступу.

До такого кроку людей спонукали антиконкурентні дії держави проти “Велти”, через що підприємство змушене було зупинити роботу. Зараз видобуток ільменіту не проводиться, виконуються лише роботи з утримання території.

ТОВ ВКФ “Велта” заявляє про навмисне блокування роботи ГЗК виконавчими органами влади з метою перерозподілу титанового ринку України. 20 листопада гірничо-збагачувальний комплекс з видобутку титанової руди компанії “Велта” (Кіровоградська область) повністю зупинив свої потужності, через Наказ № 374 Державної служби геології та надр України, яким було зупинено дію спеціального дозволу на право користування надрами.

Державна служба геології та надр України висунула дві оснавні вимоги до ТОВ ВКФ “Велта”. По-перше, зобов’язала компанію фактично отримати новий спеціальний дозвіл з іншими запасами корисної копалини, хоча згідно чинного законодавства надрокористувач не зобовя’язаний, а має право на власний розсуд вчиняти такі дії. Дана вимога не тільки суперечить законодавству, але й при її виконанні компанія понесе мільйонні незаплановані витрати.

По-друге, отримати дозвіл на промислові відходи, який було скасовано Верховною Радою України ще у 2014 році в рамках прийнятого закону щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру.

Компанія “Велта” отримавши данні вимоги одразу подала до Кіровоградського окружного адміністративного суду для оскарження та визнання вимог Державної служби геології та надр України незаконними. На сьогодні, вже відбулось два судових засідання, на жодне представники служби не з’явились. Та не дивлячись на те, що компанія намагається довести свою правоту в правовому полі, Державна служба вже винесла Наказ про зупинку дії ліцензії. Варто зазначити, що за день до підписання Наказу ТОВ ВКФ “Велта” сплатила близько 2,5 млн. гривень податку на надра.

В подібних діях виконавчих органів влади менеджмент компанії “Велта” вбачає навмисне блокування роботи компанії для перерозподілу титанового ринку.

Незаконні дії призведуть до звільнення близько 500 чоловік в депресивному регіоні, а також припиненню поповнення бюджетів різних рівнів на мільйони гривень.

- На мітинг приїхали працівники компанії «Велта», адже вони фактично можуть залишитися без роботи. Новомиргородський район — депресивний район і там дуже складно знайти роботу. «Велта» дала роботу півтисячі працівникам і ми приїхали, щоб привернути увагу чиновників до нашої проблеми, - зазначив працівник компанії Олександр Лазарєв.

- В п’ятницю ще була діюча ліцензія, згідно якої ми видобували корисні копалини. По незрозумілим для нас причинам на сайті Держгеослужби вийшов наказ, який призупиняє дію нашої ліцензії. Відповідно до чинного законодавства, ми повинні призупинити роботу з видобутку корисних копалин. Якщо ми призупиняємо видобуток, то ми й не переробляємо корисні копалини і така кількість працівників не потрібна.

В п’ятницю ввечері генеральний директор видав наказ про призупинення роботи підприємства. Зараз виводяться на роботу лише аварійні групи для того, щоб не було екологічної катастрофи в цьому регіоні.

Ми працюємо вже 4 роки і за цей час керівництво змогло згуртувати і навчити тільки на підприємстві більше 450 чоловік. , - прокоментував ситуацію виконавчий директор ТОВ ВКФ ВЕЛТА Юрій Вольський.

До мітингувальників вийшов заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко, який який пообіцяв підтримати людей та запевнив, що голова Кіроовградської ОДА Сергій Кузьменко звернеться до Мінекології та Держгеослужби.

Нагадаємо, що у вересні цього року компанія розпочала реконструкцію втрачених потужностей у пожежі, що сталась минулого року. Пожежу на разі кваліфікують, як підпал, слідство досі триває. Після закінчення будівництва, гірничо-збагачувальний комплекс буде працювати на повну потужність в 300 тис. тон на рік. Інвестиції в реконструкцію складають 120 млн. гривень.

DSC02033 DSC02029 DSC02028 DSC02026 DSC02025 DSC02024 DSC02023 DSC02021 DSC02018 DSC02017 DSC02015 DSC02014 DSC02013 DSC02011 if if

Фото Олександра Козловського, Точка доступу.


Головне сьогодні