У селі Бережинка Первозванівської громади, що на Кіровоградщині, жителі збирають підписи проти будівництва свинокомплексу, розрахованого на 20 тисяч тварин. Питання обговорили на зборах у Бережинському будинку культури. Прийшли понад півтори сотні людей. Участь у зборах взяв директор фермерського господарства, який має намір збудувати свинокомплекс. Чому люди проти будівництва і що говорить фермер, дізнавалась Точка доступу.

Фермер просить людей дозволити розробити детальний план будівництва

На збори зареєструвались 165 людей.

У Первозванівській громаді жителі села проти того, щоб на території ОТГ фермер будував свинокомплекс

Фото: Точки доступу

Ініціатор їх проведення – фермерське господарство "АГРО ЛЮКС УКРАЇНА". Відповідну заяву його керівник Гліб Підковський подав у Первозванівську сільську раду.

У Первозванівській громаді жителі села проти того, щоб на території ОТГ фермер будував свинокомплекс

Фото: Точки доступу

Просив, щоб жителі громади розглянули питання щодо надання дозволу на виготовлення детального плану з будівництва сучасного тваринного комплексу по вирощуванню свиней замкнутого циклу з виходом на потужність 20 тисяч голів одночасного утримання на території громади.

У Первозванівській громаді жителі села проти того, щоб на території ОТГ фермер будував свинокомплекс

Фото: Точки доступу

Керівник фермерського господарства розповів, що свинокомплекс мав намір побудувати у 2011 році.

Наші фахівці вивчали можливість будівництва подібних комплексів і звернули увагу на земельну ділянку, на якій за часів Радянського Союзу був навчальний комплекс, який займався сільськогосподарськими роботами.

Каже, працівники його господарства переймали досвід у Данії і Франції. Нині середня вартість проєкту – 6 мільйонів євро.

На земельній ділянці, яку ми розглядаємо як потенційну територію для будівництва комплексу, стояли ключники, силосні ями, були тваринницькі ферми. Тоді плани перекреслила війна (яка почалась у 2014-му році – ред.).

Пояснив, чому під час повномасштабної війни поновили наміри щодо будівництва комплексу.

Нині ми усі віримо у перемогу України. За ці десять років змінилось законодавство, санітарні норми і самі настрої людей, ми стали дещо іншими. Ми звернулись до Первозванівської сільської ради, як передбачає закон, і попросили дати дозвіл на розробку детального плану.

Сказав, що детальний план треба розробити для того, щоб зрозуміти, чи можна на земельній ділянці облаштовувати свинокомплекс.

Це не надання земельних ділянок чи дозволу на будівництво. Нині у законодавстві є таке поняття, як зонування територій і генеральний план. А земельна ділянка за межами населеного пункту. Тому, для того, щоб дати відповідь, чи можна, згідно закону, там щось будувати, треба розробити детальний план. Може, там взагалі нічого не можна робити?

Сказав, що готовий профінансувати розробку детального плану. Вартість його виготовлення стартує від 50 тисяч гривень. Якщо такий зроблять, його винесуть на громадські слухання.

Люди – проти свинокомплексу

Олександр Колодій, юрист, житель Бережинки розповів, що Гліб Підковський має в оренді дві земельні ділянки – площею 12 гектарів і пів гектара під ведення фермерського господарства.

У Первозванівській громаді жителі села проти того, щоб на території ОТГ фермер будував свинокомплекс

Фото: Точки доступу

Присутні на зборах жителі села ставили Глібу Підковському запитання. Зокрема, якого впливу зазнає навколишнє середовище, якщо на території громади побудуть свиконокомплекс і чи повинна громада повертати фермеру гроші за розробку детального плану, у разі, якщо люди на громадських слуханнях його не підтримають. На що фермер відповів.

Якщо у детальному плані вкажуть, що, наприклад, на відстані, ближче ніж 5 кілометрів до населеного пункту, не можна будувати ферму, тоді і предмету розмови немає. Я ж не проти.

Жителька Бережинки Олена Гевко проти будівництва свинокомплексу на території громади з кількох причин.

По-перше, це забруднення довкілля. По-друге, вони дочекались, коли третина села воює, скористались тим, що не усі люди можуть голосувати і просувають свій план. Пишемо рішення, що тут не буде ніяких свиноферм.

Що не так з орендарем Глібом Підковським?

Землевпорядниця Первозванівської сільради Тетяна Сорокіна розповіла, що у 2011 році райдержадміністрація (до територіальної реформи в Україні – ред.) надала Підковському в оренду дві ділянки землі сільськогосподарського призначення. Перша – площею понад 12 гектарів, друга – пів гектара.

У Первозванівській громаді жителі села проти того, щоб на території ОТГ фермер будував свинокомплекс

Фото: Точки доступу

Договір уклали 26 листопада 2011 року. Оплата за оренду землі мала надходити у розмірі 7% від нормативно-грошової оцінки. З 2012-го року до теперішнього часу Гліб Підковський не сплачував.

"АГРО ЛЮКС УКРАЇНА" з 2015-го чи 2016-го року вносить по 20 тисяч гривень, я не знаю, за які земельні ділянки. Ми не маємо даних щодо того, за кого платить господарство. Ці гроші рахуються як добровільні внески.

Сказала, що у 2014 році звертались до райдержадміністрації, Держгеокадастру і прокуратури з проханням розірвати договори оренди з Підковським.

Усі ці відомства відповіли, що жодним чином не можуть на це вплинути. У підпункті про те, чи має право людина, яка отримує в оренду землю, здавати її в суборенду – говориться, що це категорично заборонено.

Договір оренди уклали з Глібом Підковським на 25 років, до 2039-го року.

В суборенду фермерському господарству він може її передати тільки зі згоди сільської громади. Нині заяви щодо передачі земель, які орендує фермер як фізична особа, в оренду фермерського господарства, керівником якого він є, немає.

Зазначила, що нині "АГРО ЛЮКС УКРАЇНА" не орендує на території громади жодної земельної ділянки.

Рішення зборів

Юрист Олександр Колодій вніс пропозицію відмовити у дозволі на розробку детального плану. Також попросив включити у рішення зборів пропозицію  щодо того, щоб зобов’язати сільську раду розірвати договори оренди на земельні ділянки, які орендує фермер Гліб Підковський як фізична особа.

Якщо орендна плата систематично не платилась впродовж двох і більше років, це є підставою для розірвання договору оренди.

Голосуванням підтримали таке рішення і внесли в протокол зборів.

У Первозванівській громаді жителі села проти того, щоб на території ОТГ фермер будував свинокомплекс

Фото: Точки доступу

Голова громади Прасковія Мудрак сказала, що думку людей почули і будуть враховувати.

У Первозванівській громаді жителі села проти того, щоб на території ОТГ фермер будував свинокомплекс

Фото: Точки доступу

Окрім цього, учасники зборів проголосували за створення ініціативної групи у складі Тетяни Волосян, Олени Гевко і Ніни Клименко. Вони прийдуть на чергове засідання сесії Первозванівської громади, де озвучать думку тих, хто прийшов на збори, щодо відмови у будівництві свинокомплексу на території громади.

Додаткові голоси

Перед зборами люди збирали підписи жителів села проти будівництва свинокомплексу на території Первозванівської громади. Зібрали таких 697. До них додали 165 тих, хто прийшов на збори. Підписи продовжать збирати, розповіла секретарка зборів Віта Маранда.

Правомірність такого рішення треба підсилити кількістю голосів не менше, ніж 1300. Це половина від населення громади.

Пояснила, що якщо зберуть меншу кількість голосів, фермерське господарство "АГРО ЛЮКС УКРАЇНА" матиме підстави оскаржити рішення зборів у суді.

Підписи жителі Бережинки хочуть зібрати впродовж трьох днів.

Читайте також: Як вирішили проблему з водопостачанням мікрорайону Кропивницького (ФОТО)


Головне сьогодні