У Кропивницькому в центрі надання адміністративних послуг відкрили виставку фотографій, на яких зображено, як рятувальники області працювали під час повномасштабної війни Росії проти України. Зокрема, розміновували деокуповані території України, долали наслідки російських обстрілів Кропивницького і області, зустрічали евакуаційні потяги з людьми з Донбасу, гасили пожежі у Кропивницькому, передає кореспондентка Точки доступу.

виставка світлин про рятувальників Кіровоградщини

Фото: Точки доступу

На виставку підготували 27 фотографій. Її приурочили до Дня рятувальника (його відзначають 17 вересня – ред.) і Дня міста (відзначають 16 вересня – ред). Про це Точці доступу розповіла речниця Держслужби з надзвичайних ситуацій в області Оксана Мачак.

Це унікальні світлини, бо раніше їх ніхто не бачив. Мета виставки – показати містянам і гостям Кропивницького тих людей, які стоять на варті їхнього спокою. Тут багато фото з ліквідації наслідків ворожих прильотів. Слід додати, що люди після відбою тривоги йдуть спати чи займатись своїми справами, а наші хлопці відправляються в пекло. Тож ми хочемо, щоб люди побачили обличчя і очі людей, які ліквідовують, розміновують, гасять і рятують.

Усі фото зробили працівники відділу взаємодії із засобами масової інформації Держслужби з надзвичайних ситуацій в області. Вони виїжджають на кожен виклик рятувальників.

виставка світлин про рятувальників Кіровоградщини

Фото: Точки доступу

На цій світлині водій-сапер Сергій Чорноіван. Чоловік повертається з Донецької області. Там він розміновував території.

Водій-сапер Сергій Чорноіван

Фото: Точки доступу

А це Віталій Дубіна. Водій-сапер з Кіровоградщини загинув під час розмінування Харківщини. Про це Точка доступу писала у травні нинішнього року.

Водій-сапер з Кіровоградщини Віталій Дубіна загинув під час розмінування на Харківщині

Фото: Точки доступу

На цій світлині рятувальник Олександр Максименко. Він гасив пожежу 27 липня 2022 після обстрілу Кропивницького російськими військовими.

Олександр Максименко гасив пожеж у Кропивницькому після обстрілу військовими Росії

Фото: Точки доступу

Тоді були, на жаль, загиблі. Кількість сказати не можу. Мої підлеглі виносили тіла, - розповів Олександр.

На цій фотографії – водолаз Володимир Віднічук. Її зробили під час брифінгу для журналістів, коли він показував, як правильно рятувати потопельника. Каже, за роки роботи рятувальником тисячу годин провів під водою.

Водолаз з Кіровоградщини Володимир Віднічук

Фото: Точки доступу

Мені подобається і ця світлина, і моя робота, - сказав Володимир.

Оксана Мачак розповіла, що фото для виставки було обирати тяжко, адже їх велика кількість.

Орієнтувались не на кількість нагород у людини, а на те, які вчинки вона робила під час ліквідації надзвичайних подій і ситуацій. Наприклад, тут є молоді хлопці – сапери, але за їхніми плечима знешкодження сотень вибухонебезпечних предметів на деокупованих територіях. У нас всі герої, тому обирати було справді важко.

виставка світлин рятувальників з Кіровоградщини

Фото: Точки доступу

Зі слів Оксани Мачак, сьогодні світлини перенесуть з четвертого на перший поверх центру надання адміністративних послуг. Жителі і гості Кропивницького зможуть переглянути фотовиставку впродовж двох тижнів.

Читайте також: "Проживи одне життя, щоб врятувати сотні": історія ДСНС-ника з Кіровоградщини (ФОТО)


Головне сьогодні