У великій просторій залі Кіровоградського обласного краєзнавчого музею, де колись розташовувалась унікальна колекція старожитностей реставратора та колекціонера Олександра Ільїна, нині відкрили не менш унікальну виставку. Вона присвячена внеску волонтерів Кіровоградщини у майбутню перемогу України та демонструє волонтерські крафтові вироби: спальники, балаклави, буржуйки, карематы та сухі супи  нині це все експонати виставки. На відкритті побувала і кореспондентка Точки доступу.

На підлозі стоїть невелика буржуйка, поряд – металеві скоби. Це вироби волонтерів зі Знам’янки. У 2014 році місцева кузня працювала над різними інсталяціями, з початком війни довелося переформатовуватися та налагоджувати виробництво корисних для фронту речей. Так, волонтери виготовляють підставки під окопні свічки, спеціальні металеві вироби для зняття розтяжок. Зараз працюють над створенням легкої переносної буржуйки.

Волонтери зі Знам'янки

Волонтерка Любов Ключнікова із Первозванівської громади, членкиня об'єднання "Сільські волонтери", демонструє каремат: 

Він дуже простий. Ми підшиваємо утеплювач, а зверху – покривала чи ковдри. І вже нашим захисникам є на чому спати.

Волонтерка з Первозванівки

Виставка має назву "Волонтерський крафт задля Перемоги". Тут представлена продукція 18 волонтерських організацій із 12 громад Кіровоградщини. В експозиції – їжа довготривалого зберігання, військове спорядження (плитоноски, розгрузки, поясні системи, комплекти та знаряддя для саперів), засоби маскування (костюми, сітки), термобілизна, одяг для госпіталів, теплий одяг, наплічники, сумки, спальники, килимки, окопні свічки, буржуйки, кішки. 

Виставка волонтерського крафту у Кропивницькому

Організувала виставку КОО ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення” у партнерстві з обласним краєзнавчим музеєм у межах Програми підтримки волонтерських центрів Кіровоградщини. Так, це перший подібний захід в області. Його мета – підтримати волонтерів та показати важливість їхнього внеску у майбутню перемогу України. 

Організатори хочуть показати широку палітру того, що волонтери Кіровоградщини виготовляють власними силами для підтримки ЗСУ.

Я думаю, ви помітили, що це не хенд-мейд, а високоякісна продукція. Її у волонтерів військові підрозділи замовляють пакетами. Ми хочемо привернути увагу суспільства до волонтерської діяльності, яка потребує постійної підтримки, – пояснює Світлана Дубина-Литвиненко, комунікаційниця ГО "Асоціації сприяння самоорганізації населення".

Світлана Дубина-Литвиненко

Організатори зазначають, що продукція, яку виробляють волонтери користується попитом не лише у військових, а й у цивільного населення. Цьому сприяє організація волонтерських крафтових ярмарків. Саме там відвідувачі можуть придбати сувеніри, сухі супи, тушкованки, теплі шкарпетки та інші крафтові вироби, тим самим підтримати волонтерські збори. Цьогоріч у Кропивницькому провели чотири таких ярмарки, наступний планують провести вже у 2024 році.

Сухі супи для ЗСУ

Ми за те, щоби для волонтерів були достатні правові умови роботи у напрямку налагодження і розвитку роботи соціальних підприємств. Для цього діє наша регіональна програма підтримки волонтерської мережі у напрямку адвокації соціального підприємництва”, – говорить Алла Волошина, голова КОО ВГО "Асоціація сприяння самоорганізації населення". 

Директор обласного краєзнавчого музею Борис Шевченко зазначив, що в музеї діє також виставка присвячена російсько-українській війні, починаючи з 2014 року, і в майбутньому волонтерські вироби стануть експонатами цієї експозиції:

Я впевнений, що такі музеї та експозиції будуть в кожному обласному центрі. Продукція волонтерів там обов'язково займе своє місце тому, що це величезний напрямок роботи і ваша заслуга величезна. Я хочу вам ще раз подякувати, ви робите дуже важливу справу.

Борис Шевченко, директор обласного краєзнавчого музею

Підтримати виробництва волонтерських організацій можна, відвідавши виставку. Вхід – безкоштовний, волонтерів можна підтримати донатами, відсканувавши QR-коди на етикетках до волонтерської продукції, а також поклавши гроші у спеціальні скриньки у виставковій залі. 

Кропивничани та гості міста можуть відвідати виставку протягом місяця.

волонтерські вироби

Одягдля військових, який шиють волонтери

Відвідувачі виставки "Волонтерський крафт" у Кропивницькому

Волонтерський крафт

Читайте також: Зроблені з любов’ю: тисячі пиріжків та тонни вареників виготовили волонтери в Кропивницькому для фронту (ФОТО)


Головне сьогодні