У Кропивницькому апеляційному суді повтоpно заслухали стоpони по спpавi екс-зacтупника Деpжciльгocпiнcпекцiї Укpaїни Iгоpя Немиpовського, якого у 2014 pоцi затpимали за вимагання 357 тис. гpн хабаpа. Кримінальне провадження закрито у зв’язку з тим, що не встановлено достатніх доказів для доведення його винуватості в суді.

Про це Точці доступу повідомила речниця апеляційного суду Наталія Гладуняк.

Вона зазначила, що за результатами розгляду було оголошено вступну резулятивну частину. 5 квітня визначено як дату оприлюднення повного тексту рішення й внесення його в єдиний державний реєстр судових рішень.

За наслідками розгляду апеляційну скаргу захисника задоволено частково. Апеляційну скаргу прокурора залишено без задоволення. Вирок Кіровського районного суду скасовано. Кримінальне провадження закрито у зв’язку з тим, що не встановлено достатніх доказів для доведення його винуватості в суді і вичерпані можливості їх отримання, - зазначила Наталія Гладуняк.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена до Верховного Суду протягом 3-х місяців. У прокуратури є можливість оскаржувати рішення далі.

Нагадаємо, Кiровський райсуд Кропивницького засудив столичного високопосадовця з новомиргородським корiнням до 10 рокiв реального ув’язнення, проте апеляцiйний суд областi, розглянувши скаргу Немировського, винiс рiшення засудити його до 3 рокiв позбавлення волi. 

Як результат, прес-служба апеляційного суду повідомляла, що засуджений хабарник Немировський відбуває реальне покарання.

Згодом екс-зacтупника Держciльгocпiнcпекцiї Укрaїни не влаштував і такий вирок –й ухвалою Вищого спецiалiзованого суду України справу Немировського повернуто до апеляцiї на повторне дослiдження.

Нагадаємо, 2 серпня 2014 року в Кіровограді (нині Кропивницький) слідчі Головного слідчого управління МВС з подання Головного Управління по боротьбі з організованою злочинністю затримали першого заступника глави Державної інспекції сільського господарства України Ігоря Немировського. Приводом для затримання було звернення громадянина, у якого Ігор Немировський вимагав 350 тисяч гривень за дозвіл на зняття верхнього родючого шару ґрунту.

Підозрюваний у хабарництві виявився сином мера Новомиргорода. Він вимагав у керівництва місцевого ГЗК компанції "Велта" майже 700 тисяч гривень.

Що ж до самого затримання, то воно відбувалось, як то кажуть, «на гарячому» – після безпосередньої передачі грошей в авто Немировського. Однак «взяти» керівника Держсільгоспінспекції виявилось справою нелегкою – чиновник спробував втекти від поліції. Погоня, що розпочалась недалеко від Новомиргородської ОДА, завершилась неподалік Кропивницького. При цьому по дорозі підозрюваний навіть встиг поміняти машину.

Після затримання суддя Печерського районного суду Києва дав дозвіл на проведення обшуку в помешканні першого заступника голови Державної інспекції сільського господарства України Ігоря Немировського.

Того ж 2014 року портал "Прокурорська правда" склав рейтинг найбільших та найрезонансніших хабарів та випадків вимагань у 2014 році. Справа Ігоря Немировського увійшла до топ-рейтингу.

Протягом часу, доки тривали судові розгляди, чиновника кілька разів усували від займаної посади. Однак, коли засідання, на якому повинні були винести чергове подібне рішення, в зазначений день не відбулося, він примудрився... вийти на роботу! Щоб забрати кактус і коробку з паперами з кабінету? Правда, потім, в кінці кінців, написав заяву і звільнився сам.

Справу Немировського розглядали довго, при цьому більшу частину засідань просто переносили з однієї дати на іншу. Із дев’яти судових засідань, які було проведено за півтора роки у Кіровському районному суді половина, по суті, не відбулась. Причиною тому була відсутність київських адвокатів, яких потім замінили на місцевих, хвороби обвинуваченого, спроби заборонити журналістам відвідувати судовий процес «як представникам ЗМІ».

9 лютого 2016 року Кіровський районний суд виніс вирок – «призначити Ігорю Немировському покарання у вигляді позбавлення волі строком на 10 років.

Апеляційний суд Кіровоградської області, до якого практично одразу після зачитування вироку звернулись адвокати Немировського, був не набагато оперативнішим в процесі прийняття рішення. Чотирнадцять місяців на ознайомлення зі справою, заслуховування свідків і обвинуваченого, перегляд оперативного відео та хвороби уже екс-чиновника і суддів, п’ять перенесених підряд засідань і як результат 14-го квітня 2017 року суд виніс ухвалу апеляцію скаргу задовольнити частково та змінити строк відбування покарання з 10 до 3 років. У мотивувальній частині ухвали суд вказав причини подібного поблажливого ставлення до хабарника – за час судового розгляду у Немировського значно погіршився стан здоров’я, що характерно для усіх чиновників спійманих на подібних правопорушеннях. Окрім того врахував суд й наявність двох неповнолітніх дітей.

Згодом екс-зacтупника Держciльгocпiнcпекцiї Укрaїни не влаштував і такий вирок –й ухвалою Вищого спецiалiзованого суду України справу Немировського повернуто до апеляцiї на повторне дослiдження.


Головне сьогодні