Сьогодні, 24 травня, у Кіровоградському районному суді в Кропивницькому провели першу частину підготовчого засідання у справі Романа Червінського. Засідання тривало майже сім годин з перервами на повітряну тривогу, яку оголошували у Кіровоградській області. О 14.22 у Кропивницькому пролунали два вибухи. Головний результат сьогоднішнього засідання адвокати Романа Червінського домоглися, щоб судді заслухали трьох основних свідків у справі. Хто вони і як відбувався судовий процес, читайте у матеріалі Точки доступу.

Люди прийшли підтримати Романа Червінського

За пів години до початку засідання біля приміщення Кіровоградського районного суду обабіч дороги стояли люди, які прийшли підтримати Романа Червінського. Вони вважають, що ексрозвідника незаконно тримають під вартою. У руках тримають плакати з написами "Свободу – Роману Червінському".

акція на підтримку Романа Червінський Кропивницький

акція "Волю - Червінському" Кропивницький

люди прийшли підтримати Романа Червінського у Кропивницькому

"В ізоляторі я зрозумів, що найголовніше – це віра" – Роман Червінський

Коли Романа Червінського завели у судову залу, люди аплодували і виголошували "Свободу – Роману Червінському!". Потім співали гімн України. Роман Червінський подякував за підтримку.

В ізоляторі я зрозумів, що найголовніше – це віра. Я бачу вашу підтримку і це вселяє надію. Усвідомлюю, що ми робимо правильні речі. Моя і ваша віра допомагають.

Роман Червінський у суді в Кропивницькому

На засідання прийшли потерпілі

З 17-ти людей, яких сторона обвинувачення називає потерпілими, у сьогоднішнє засідання прийшли четверо. Одна з них – Тетяна Марченко. Її чоловік Володимир загинув під час обстрілу аеродрому "Канатове" 23 липня 2022-го року. Її інтереси представлятиме кропивницька адвокатка Аліна Турта. Договір з нею Тетяна Марченко ще не уклала. Водночас Турта буде представляти інтереси ще чотирьох потерпілих у справі.

Аліна Турта адвокатка потерпілих у справі Червінського

Представниками ще шести потерпілих у цій справі стали троє адвокатів, це – Юрій Деркаченко, Олексій Мазуренко і Віктор Воробйов.

Юрій Деркаченко адвокат потерпілого у справі Червінського

Олексій Мазуренко представник потерпілих у справі Червінського

Заперечення на дії головуючого судді та відвід прокурорам

Один із захисників Романа Червінського Костянтин Глоба висловив заперечення на дії головуючого судді Ігоря Гершкула (інші двоє суддів, учасників колегії – Олександр Квітка і Ірина Бойко – ред.).

Я не заявляю відвід, щоб не отримувати формальну відмову. Заявляю заперечення на дії головуючого, бо справа розглядається колегією, яка є незаконною, – сказав він.

Костянтин Глоба адвокат Романа Червінського

Також Костянтин Глоба заявив відвід прокурорам – Ярославу Гаврищуку (його під час засідання не було – ред.) і Віктору Кобцю. Зі слів адвоката, сторона захисту віднайшла у матеріалах справи докази її фабрикування.

Свідки у даному провадженні змінили докази на відповідному етапі. З матеріалів справи зникли деякі допити свідків, зокрема, два протоколи допитів, де вони повідомляють обставини, які повністю нівелюють обвинувачення Червінського.

Інший адвокат Романа Червінського Андрій Йосипов підтримав заяву колеги і зазначив, що причиною ракетного обстрілу аеродрому "Канатове" були не дії Червінського, як йдеться в обвинуваченні, а те, що не спрацювала ППО.

Ми просили диски, на яких записані телефонні трафіки, які підтверджують, що Червінський працював у складі робочої групи, а не ухвалював рішення одноосібно. Там є підтвердження телефонних дзвінків і розмов з приводу цього. Диски ні слідчі, ні прокурори нам не надали. Це мав би бути один з основоположних доказів, з яким ми мали би заходити в підготовче засідання.

Андрій Йосипов захищає Романа Червінського у Кропивницькому

Ще одна захисниця Романа Червінського Людмила Куса розповіла, що одним з доказів сторони обвинувачення є новина каналу "Росія 24", в якій йдеться, що Червінський повідомив росіянам про розташування людей і техніки на аеродромі.

Ми вважаємо розслідування упередженим. До того ж, я тричі просила змінити підслідність. Це підслідність ДБР, а не СБУ.

Людмила Куса адвокатка Романа Червінського

Причиною того, що росіяни усвідомлювали, що на аеродромі є люди і техніка, є те, що вони провели аеророзвідку, сказав Роман Червінський.

Експертиза, яка мене виправдовує, виконується вже другий рік, а експертизу, яка мене обвинувачує, зробили за два тижні. Жодного нового доказу, який доводить мою винуватість, за другий рік у матеріалах справи не з’явилось.

Роман Червінський у суді в Кропивницькому

Прокурор Віктор Кобець сказав, що причини відводу йому незрозумілі, оскільки адвокати не посилаються на правові норми вимог кримінально-процесуального кодексу.

Клопотання про те, що вони хочуть ознайомитись з матеріалами справи, мені не надходили. З приводу виокремлення матеріалів в іншу справу, то постанова, яка це засвідчує, оскарженню не підлягає.

прокурор Віктор Кобець у справі Червінського

Про зміну показів свідків під час досудового розслідування, про яку зазначали адковати Романа Червінського, сказав так:

Досліджує докази безпосередньо суд. Давайте допитаємо свідків у ході судового розгляду, з’ясуємо їх думку.

Після цього головуючий суддя Ігор Гершкул оголосив, що судді йдуть в нарадчу кімнату на пів години. Протягом цього часу у Кіровоградській області оголосили повітряну тривогу, після її завершення Ігор Гершкул оголосив ухвалу щодо клопотання адвокатів Романа Червінського. Судді його відхилили, тобто прокурорами у справі лишаються Віктор Кобець і Ярослав Гаврищук.

Відразу після оголошення ухвали, у Кіровоградській області знову оголосили повітряну тривогу. Роман Червінський запропонував продовжити засідання під час повітряної тривоги. Суддя Ігор Гершкул відмовив, сказав, що судовий розгляд продовжать через 25 хвилин після оголошення відбою повітряної небезпеки.

Їхня задача – тягнути час, – прокоментував рішення судді Роман Червінський.

Люди, які прийшли підтримати Романа Червінського, відмовились виходити із зали суду, суддям виголошували "Ганьба!".

справа Романа Червінського

О 14:22 у Кропивницькому пролунали вибухи. Згодом судове засідання продовжили.

Розгляд клопотання про продовження строків тримання під вартою

Далі почали розглядати клопотання прокурора Віктора Кобця щодо продовження Роману Червінському строків тримання під вартою. Прокурор наполягав на продовженні саме такого виду міри запобіжного заходу без права внесення застави ще на два місяці. Сказав, якщо Романа Червінського звільнять з-під варти, існуватимуть ризики.

Він може переховуватись, незаконно впливати на покази свідків і експертів, а сторона захисту – створювати штучні докази його невинуватості.

Додав, що мають докази, які доводять, що Роман Червінський діяв самовільно, виконуючи спецоперацію з викрадення російського літака, робочої групи не існувало, а ще він спілкувався з російським пілотом.

Захисник Романа Червінського Костянтин Глоба назвав інформацію прокурора псевдодоказами, адже, за його інформацією, робоча група, яка розробляла спецоперацію з викрадення російського літака – існувала і Роман Червінський був у її складі. Разом з тим, він не контактував з російським пілотом, це робив айтівець.

До Червінського звернувся співробітник СБУ Г., який повідомив, що СБУ проводить спецоперацію щодо пілотів РФ. Ухвалили рішення про створення робочої групи, до якої увійшли працівники СБУ, розвідки і військові. Валерій Залужний (на той час Головнокомандувач ЗСУ – ред.) підписав документ про створення робочої групи.

Глоба захищає Червінського

Жодної інформації про розташування особовго складу і військової техніки на аеродромі "Канатове" Роман Червінський не передава росіянам, додав Костянтин Глоба.

За словами прокурора, Червінський зосередив військових і техніку на аеродромі і повідомив про це росіян. Єдиний доказ, який використовує обвинувачення – відео російського телеканалу. Експертиза довела, що це ІПСО, це зробили російські журналісти. Використання цього відео – злочин. Я заперечую проти продовження тримання Червінського під вартою і додаю до матеріалів справи гарантійний лист, яким засвідчую, що готовий особисто внести за Червінського два мільйони гривень.

Роман Червінський додав, що до обстрілу аеродрому російські військові готувались, бо проводили космічну, інфрачервону і супутникову аеророзвідки.

У засіданні оголосили перерву. На наступному засіданні мають допитати трьох основних свідків

Один рік і місяць Роман Червінський перебуває під вартою, розповіла його захисниця Людмила Куса. Сказала, що наказом Головнокомандувача Олександра Сирського він призначений на посаду заступника командира однієї з військових частин у Києві. Але Роман Червінський не може приступити до виконання обов'язків, бо його тримають під вартою в СІЗО.

Людмила Куса просила суд скасувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою Роману Червінського. Якщо суд не підтримає клопотання, обрати альтернативний вид запобіжного заходу – домашній арешт, особисте зобов’язання або заставу.

О 19.40 Роман Червінський вніс клопотання, щодо можливості заслухати поручителів, які готові взяти його на поруки. А ще попросив викликати трьох свідків у справі. Прокурор Віктор Кобець сказав, що допит свідків не передбачає таку процедуру на підготовчій стадії процесу. Однак Колегія суддів ухвалила рішення щодо допиту свідків на наступному судовому засіданні.

Трьох основних свідків. Один з них – генерал, який доповідав про хід виконання операції Головнокомандувачу Валерію Залужному. Це дуже добре, що ми нарешті зможемо його почути, – сказав один з адвокатів Романа Червінського Костянтин Глоба.

Передісторія

23 липня 2022-го рoку рoсійські війська завдали ракетнoгo удару пo Кірoвoградщині, зoкрема і по аерoдрoму "Канатoве". За слoвами начальника Кірoвoградськoї обласної військової адміністрації Андрія Райкoвича, тоді загинули двoє працівників відoмчoї oхoрoни трансфoрматoрнoї підстанції та військoвий. Пoранення отримали 19 людей.

За матеріалами слідства, рoсійська армія oбстріляла аерoдрoм через самoвільні дії українських військoвих. Кoлишній викoнувач oбoв’язків кoмандира oднієї із частин Сил спеціальних oперацій Рoман Червінський був oдним із групи людей, які вирішили завoлoдіти літакoм пoвітрянo-кoсмічних сил РФ. Рoсійський пілoт нібитo пoгoдився на прoпoзицію перейти на бік України.

У результаті рoсійські військoві oтримали дані прo рoзміщення на аерoдрoмі "Канатoве" oсoбoвoгo складу Пoвітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це далo змoгу збрoйним силам РФ oбстріляти летoвище.

За слoвами речника СБУ, Червінський діяв, пoпри заперечення прoвoдити цю oперацію СБУ та без згoди відпoвідних державних oрганів.

21 квітня 2023-го Служба безпеки України пoвідoмила Червінськoму прo підoзру в перевищенні військoвoю службoвoю oсoбoю влади чи службoвих пoвнoважень. Передбачене пoкарання – пoзбавлення вoлі на стрoк від вoсьми дo 12 рoків.

Коли почали розгляд справи у Кропивницькому

Як писала Точка доступу раніше, справу Романа Червінського у Кропивницькому почали слухати 12-го квітня. Тоді мало відбутись підготовче засідання. Але, за клопотанням адвокатів Червінського, його перенесли. Захисники просили суд забезпечити явку усіх 17-ти потерпілих у цій справі, щоб з’ясувати, чи вважають вони себе потерпілими через дії Романа Червінського, на чому наполягають прокурори.

Засідання перенесли на 17-те число. Тоді адвокати просили суд розглядати справу не одноосібно, а колегіально, а ще призначити додаткового суддю. Суддя Ігор Гершкул підтримав клопотання в частині розгляду справи колегією з трьох суддів і відхилив клопотання щодо призначення додаткового судді. Підготовче засідання за нового складу суду призначили на 18 квітня.

18-го числа засідання знову не відбулось. Протягом п’яти годин розглядали клопотання адвокатів Романа Червінського. Зокрема, захисники клопотали про відвід колегії суддів, яку, за їхніми словами, призначили незаконно, а ще заявили, що заява одного із потерпілих у справі – підроблена. Щоб зафіксувати усе це, викликали патрульних поліцейських і слідчо-оперативну групу. Засідання перенесли на 19-те квітня.

Однак і наступного дня підготовче засідання не відбулось. Його намагались провести протягом шести годин. Після завершення четвертої за рахунком повітряної тривоги, у залі суду з’явились Роман Червінський, прокурори і судді. Адвокати Романа Червінського не прийшли. Суддя Ігор Гершкул поцікавився у сторін, чи можна провести засідання за такої явки учасників. Роман Червінський просив суд перенести засідання на понеділок, 22-ге квітня. Прокурор Віктор Кобець сказав, що без участі захисників Романа Червінського неможливо провести підготовче засідання. Під час виступу прокурора розпочалась повітряна тривога, Ігор Гершкул сказав, що засідання переносять (це було о 18:15 – ред.), на який день і час, не повідомив. О 21:46 захисник Романа Червінського Костянтин Глоба написав на своїй сторінці у соцмережі, що суд зачинився від адвокатів і ухвалює рішення без проведення засідання у справі.

У понеділок, 22 квітня, на сайті суду оприлоюднили інформацію про те, що Роман Червінський перебуває у СІЗО в Кропивницькому.

30 квітня у Кропивницькому апеляційному суді почали розгляд скарги адвокатів Романа Червінського щодо тримання його під вартою. Захисники мають намір оскаржити рішення Кіровоградського районного суду щодо застосування такого запобіжного заходу. Засідання тривало понад шість годин. Зрештою, колегія суддів підтримала клопотання адвокатів Романа Червінського перенести засідання. Адвокат Костянтин Глоба просив перенести засідання, бо його робочий час скінчився, його колега Андрій Йосипов додав, що для виступу кожного із захисників треба годину-півтори, тому слухання краще призначити на інший день.

8 травня, у Кропивницькому апеляційномму суді відбулась друга частина засідання, де розглядали скаргу адвокатів Романа Червінського на дії суддів Кіровоградського районного суду 19 квітня. Судді апеляційного суду відмовили у задоволенні апеляційної скарги, тобто Роман Червінський перебуватиме під вартою у СІЗО в Кропивницькому до 17 червня нинішнього року.

Чому Роман Червінський і його адвокати називають справу "політичним замовленням"

Рoман Червінський – кoлишній співрoбітник Служби безпеки України і Гoлoвнoгo управління рoзвідки, який, за йoгo слoвами, був дoлучений дo низки спецoперацій, щo прoвели українські силoвики у періoд 2014-2021 рoків.

Oдна з таких oперацій – вивезення з oкупoванoгo міста Сніжне на Дoнеччині важливoгo на тoй час свідка у справі прo збиття Бoїнга МН17 Вoлoдимира Цемаха. Друга гучна спецoперація, дo якoї був дoлучений Червінський – "Авеню", абo, як її ще називають, "Вагнергейт": СБУ і ГУР влітку 2020 рoку виманили дo Мінська 33 найманців групи "Вагнер".

Oднак в oстанній мoмент «вагнерівців» у Білoрусі викрили та заарештували, а згoдoм видали дo Рoсії. Пізніше Червінський дoпустив, щo прoвал oперації стався через витік інфoрмації з Oфісу президента. Через тиждень після прoвалу спецoперації з пoсади oчільника ГРУ указoм президента звільнили керівника Червінськoгo Василя Бурбу і щoнайменше чoтирьoх співрoбітників ГУР МO, які, влаcне, і гoтували спецoперацію. Серед них був Рoман Червінський.

Згoдoм виявилoся, щo міграційна служба України визнала недійсними закoрдoнні паспoрти п'ятьoх кoлишніх рoзвідників, які брали участь у підгoтoвці спецoперації із затримання "вагнерівців". Серед цих рoзвідників такoж був Рoман Червінський. Інцидент з паспoртами рoзвідники трактували як прoдoвження тиску з бoку влади через "Вагнергейт".

Нинішню справу прoти себе Рoман Червінський такoж називає пoмстoю з бoку Oфісу президента.

Точка доступу продовжуватиме стежити за цією справою. Наступне засідання відбудеться у Кіровоградському районному суді у червні.

Читайте також: Тричі переносять підготовче засідання у справі начальниці управління освіти Кропивницької міськради


Головне сьогодні