З понад 15 тисяч заяв на субсидію, що надходили за листопад, грудень та січень – встигли опрацювати дві тисячі, розповіла заступниця начальниці управління пенсійного фонду Кіровоградщини Олена Романченко. 

Чому так та чи будуть затримки із виплатами через це – читайте в матеріалі Точки доступу.

З 1 грудня 2022 року пенсійний фонд не лише фінансує, а й узяв на себе функції опрацювання заявок та нарахування субсидії. Раніше ці функції виконували органи соціального захисту населення.

Заяви на субсидії, які люди подавали в листопаді в органи соцзахисту, були прийняті, але не були опрацьовані. Це понад дві тисячі заяв. В грудні їх передали пенсійному фонду.

Серед них зустрічалися такі, що були з вересня, і навіть серпня, розповіла Олена Романченко. 

Тобто в грудні ми отримали 2 тисячі неопрацьованих заяв від соцзахисту. Плюс, в цьому ж місяці до пенсійного фонду звернулося майже 4 тисячі субсидіантів. І в січні ми отримали вже понад 9 тисяч заяв.

Така велика кількість обумовлена тим, що на початку року люди звертаються за призначенням субсидій за тверде паливо і скраплений газ, пояснила заступниця. 

Працювати за новою програмою в пенсійному фонді почали із середини січня цього року. За два тижні встигли оформити лише дві тисячі заяв, які надходили від листопада-грудня. Гроші нарахують у лютому.

Всі заяви зареєстровані, всі будуть опрацьовані. І субсидія буде призначена з тієї дати, з якої особа має на неї право. За січень субсидія вже нарахована, нараховані списки. У п'ятницю їх передали на поштові відділення та банкам. Ми чекаємо фінансування.

Після того, як пенсійний фонд взяв на себе функції з нарахування та виплат, для субсидіантів фактично нічого не змінилося. Проте для фонду – це новий великий обсяг роботи. Заважає й відключення електроенергії, сказала Олена Романченко. 

Працює генератор. Після вимкнення майже всі працівники продовжують працювати. Але в пенсійному фонді багатовекторні завдання, тому, коли вимикається світло, підключити всіх працівників немає можливості.

Щоб встигнути оформити всі заявки, працівники фонду працюють у режимі подовженого дня та тижня. За словами заступниці, людям, які отримували субсидії, не треба подавати нових заяв: перенарахування здійснюватиметься автоматично.

Подати заяву можна: 

  • через органи пенсійного фонду;
  • через сервісні центри;
  • вебпортал пенсійного фонду;
  • додаток “Дія”
  • надіслати документи поштою;
  • через уповноважених осіб у територіальних громадах

Призначення субсидій здійснюється за екстериторіальним принципом. Тобто заяви, які подані на території України, опрацьовуються незалежно від того, де були прийняті. Людина може звернутися до будь-якого відділення пенсійного фонду незалежно від прописки.

Читайте також: Пеpеpахунок пенсій: який сеpедній pозміp підвищення на Кіpовогpадщині


Головне сьогодні