В Україні з 1 січня почала діяти заборона на розповсюдження надтонких пластикових пакетів, товщиною до 15 мікрометрів. Чи буде обласна Держпродспоживслужба перевіряти заклади торгівлі та харчування Кіровоградщини в умовах воєнного стану, Точка доступу дізнавалася у речниці Наталії Шевченко.

Заборона набула чинності згідно Закону "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України". Окремі його положення почали діяти ще 10 грудня 2021 року. Відтоді безоплатне розповсюдження пластикових пакетів під забороною. А тонкі пластикові пакети, товщиною від 15 до 50 мікрометрів, та оксорозкладні (оксобіорозкладні) заборонили поширювати взагалі.

Замість звичайних пластикових пакетів можна використовувати біорозкладні, які за участю мікроорганізмів розкладаються на елементи природного походження. Вони повинні відповідати стандартам щодо утилізації та мати відповідне маркування.

За розповсюдження тих типів пластикових пакетів, які знаходяться під забороною, штраф сягає від 8 500 грн до 17 000 грн. Повторне порушення протягом трьох років карається штрафом від 17 000 грн до 34 000 грн.

Також за безоплатне розповсюдження пакетів, які дозволено розповсюджувати лише платно, покарання встановили розміром від 1 700 грн до 3 400 грн. За повторне вчинення такого самого порушення протягом трьох років штраф визначили розміром від 3 400 грн до 8 500 грн.

Чи будуть перевірки

13 березня 2022 Кабінет Міністрів видав постанову "Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану". Вона забороняє Держпродспоживслужбі перевіряти заклади торгівлі та харчування на дотримання закону.

Мораторій чинний. Частково дозвіл є, але за погодженням центрального органу влади. Міністерство економіки має дати нам документ, що вони дозволяють. Поки що ми його не отримали. Очікуємо, – сказала Наталія Шевченко.

Коли дозвіл отримають, поки не знають.


Головне сьогодні