Сьогодні, 5 червня, у Кіровоградському районному суді в Кропивницькому, продовжили підготовче засідання у справі екс-розвідника Романа Червінського. Воно тривало рекордні 11 годин. Впродовж цього часу виступив Роман Червінський і його адвокат Віктор Василюк. Вони спростовували обвинувачення, які висунули прокурори. Згодом допитали свідка у цій справі - військового, керівника Романа Червінського під час підготовки спецоперації з викрадення російського літака. Вперше, за час розгляду цієї справи у Кропивницькому, частину засідання, а саме, коли допитували свідка - провели у закритому режимі. Чому, читайте у матеріалі Точки доступу.

Акція на підтримку Романа Червінського

Як завше, перед засіданням, біля приміщення суду відбувається акція на підтримку Романа Червінського. Люди виголошують "Червінському – свободу!", бо вважають його арешт незаконним.

акція "Червінському - свободу!"

активісти вважають арешт Червінського незаконним

"Російський слід" – адвокат Віктор Василюк

Підготовче засідання продовжили з виступу одного з адвокатів Романа Червінського Віктора Василюка. Захисник припустив, що його клієнта навмисне зробили фігурантом цієї кримінальної справи. А ще за ним давно стежать російські спецслужби.

СБУ проводила спецоперацію з викрадення російського літака за власною ініціативою і спеціально залучила Червінського, щоб в подальшому дискредитувати і ізолювати. В чиїх інтересах діє СБУ і на чиє замовлення? Те, що обвинувачення використовує як доказ відео російського телеканалу, вказує на можливу змову з російською стороною.

Адвокат продовжував наполягати на тому, що порушена проти Червінського кримінальна справа має ознаки політичного замовлення, яку повсякчас фальсифікують.

Обвинувачення вибірково наводить докази. Докази, які свідчать про невинуватість Романа, зникають зі справи або набувають грифу "секретно".

До створення робочої групи учасники спецоперації, а це оперативники СБУ, військові Сил спеціальних операцій і військово-повітряних сил, визначали, з ким саме можливо провести перемовини щодо переміщення російського літака в Україну, розповів Роман Червінський. Вкотре нагадав, що задум провести спецоперацію з викрадення літака у росіян виник у СБУ.

Роман Червінський в суді у Кропивницькому

Цитуючи один з документів, які є в матеріалах справи, Роман Червінський сказав, що на певному етапі спецоперації співробітники СБУ вийшли зі складу робочої групи, за винятком співробітника Г.

Експерт виймає з цього речення тезу "за винятком Г." і виходить, що документ спотворюється і, ґрунтуючись на ньому, мені висувають обвинувачення, що я самовільно виконував якісь дії.

Дружина Романа Червінського Ольга під час однієї з перерв судового засідання розповіла, що у камері СІЗО, де утримують її чоловіка, його кусають клопи. Роман Червінський показав сліди укусів комах на руках.

Романа Червінського у камері кусають клопи

Допит свідка у закритому режимі

Роман Червінський наводив докази своєї невинуватості протягом декількох годин. Під час виступу адвокат Андрій Йосипов, сказав, що щойно отримали відповідь на адвокатський запит від Державного космічного агентства. У ньому йдеться про те, що у липні 2022-го над аеродромом "Канатове" російські супутники виконували радіолокаційне спостереження, радіотехнічну і оптикоелектронну розвідку. Це вкотре доводить, що росіяни отримали інформацію про розташування військових і техніки на летовищі не від Романа Червінського.

Після цього він вніс клопотання допитати свідка у справі – його безпосереднього командира під час виконання спецоперації з викрадення літака – С. Його явку забезпечили адвокати Романа Червінського. Прокурори Віктор Кобець і Ярослав Гаврищук заперечили щодо допиту свідка у відкритому засіданні і просили суд зробити це в закритому режимі – без рідних Червінського, активістів і журналістів. Посилались на те, що свідок може розповісти секретну інформацію.

прокурори у справі Романа Червінського

Адвокати Костянтин Глоба і Андрій Йосипов сказали, що не ставитимуть питання, пов’язані з такою інформацією, до свідка мають всього 4 питання, однак колегія суддів ухвалила рішення провести допит у закритому режимі.

допит свідка у справі Романа Червінського

Півтори години він давав свідчення за закритими дверима.

допит екскомандира Романа Червінського у Кіровоградському суді

Сутеніло. Частина активістів і журналістів чекають біля приміщення суду.

журналістів не пустили на допит свідка Романа Червінського

журналісти і активісти чекають поки допитають екскомандира Романа Червінського

Зрештою, допит завершили. Жодних підстав для закритого судового засідання не було, розповів один з адвокатів Романа Червінського Віктор Василюк.

Але судді пішли на поводу у прокурорів. Врешті, свідок розказав, що усі дії Романа Червінського були погоджені на найвищому рівні, аж до Залужного (тодішній Головнокомандувач ЗСУ - ред.), що керувала у цій справі СБУ, що він нікому ніяких команд  не давав. Уже на цьому етапі повністю розвалені обвинувачення і доведена фальсифікація доказів з метою тримання Червінського під вартою.

На цьому у засіданні зробили перерву. Продовжити повинні завтра, 6 червня.

Передісторія

23 липня 2022-го рoку рoсійські війська завдали ракетнoгo удару пo Кірoвoградщині, зoкрема, і по аерoдрoму "Канатoве". За слoвами начальника Кірoвoградськoї обласної військової адміністрації Андрія Райкoвича, тоді загинули двoє працівників відoмчoї oхoрoни трансфoрматoрнoї підстанції та військoвий. Пoранення отримали 19 людей.

За матеріалами слідства, рoсійська армія oбстріляла аерoдрoм через самoвільні дії українських військoвих. Кoлишній викoнувач oбoв’язків кoмандира oднієї із частин Сил спеціальних oперацій Рoман Червінський був oдним із групи людей, які вирішили завoлoдіти літакoм пoвітрянo-кoсмічних сил РФ. Рoсійський пілoт нібитo пoгoдився на прoпoзицію перейти на бік України.

У результаті рoсійські військoві oтримали дані прo рoзміщення на аерoдрoмі "Канатoве" oсoбoвoгo складу Пoвітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це далo змoгу збрoйним силам РФ oбстріляти летoвище.

За слoвами речника СБУ, Червінський діяв, пoпри заперечення прoвoдити цю oперацію СБУ та без згoди відпoвідних державних oрганів.

21 квітня 2023-го Служба безпеки України пoвідoмила Червінськoму прo підoзру в перевищенні військoвoю службoвoю oсoбoю влади чи службoвих пoвнoважень. Передбачене пoкарання – пoзбавлення вoлі на стрoк від вoсьми дo 12 рoків.

Коли почали розгляд справи у Кропивницькому

Як писала Точка доступу раніше, справу Романа Червінського у Кропивницькому почали слухати 12-го квітня. Тоді мало відбутись підготовче засідання. Але, за клопотанням адвокатів Червінського, його перенесли. Захисники просили суд забезпечити явку усіх 17-ти потерпілих у цій справі, щоб з’ясувати, чи вважають вони себе потерпілими через дії Романа Червінського, на чому наполягають прокурори.

Засідання перенесли на 17-те число. Тоді адвокати просили суд розглядати справу не одноосібно, а колегіально, а ще призначити додаткового суддю. Суддя Ігор Гершкул підтримав клопотання в частині розгляду справи колегією з трьох суддів і відхилив клопотання щодо призначення додаткового судді. Підготовче засідання за нового складу суду призначили на 18 квітня.

18-го числа засідання знову не відбулось. Протягом п’яти годин розглядали клопотання адвокатів Романа Червінського. Зокрема, захисники клопотали про відвід колегії суддів, яку, за їхніми словами, призначили незаконно, а ще заявили, що заява одного із потерпілих у справі – підроблена. Щоб зафіксувати усе це, викликали патрульних поліцейських і слідчо-оперативну групу. Засідання перенесли на 19-те квітня.

Однак і наступного дня підготовче засідання не відбулось. Його намагались провести протягом шести годин. Після завершення четвертої за рахунком повітряної тривоги, у залі суду з’явились Роман Червінський, прокурори і судді. Адвокати Романа Червінського не прийшли. Суддя Ігор Гершкул поцікавився у сторін, чи можна провести засідання за такої явки учасників. Роман Червінський просив суд перенести засідання на понеділок, 22-ге квітня. Прокурор Віктор Кобець сказав, що без участі захисників Романа Червінського неможливо провести підготовче засідання. Під час виступу прокурора розпочалась повітряна тривога, Ігор Гершкул сказав, що засідання переносять (це було о 18:15 – ред.), на який день і час, не повідомив. О 21:46 захисник Романа Червінського Костянтин Глоба написав на своїй сторінці у соцмережі, що суд зачинився від адвокатів і ухвалює рішення без проведення засідання у справі.

У понеділок, 22 квітня, на сайті суду оприлюднили інформацію про те, що Роман Червінський перебуває у СІЗО в Кропивницькому.

30 квітня у Кропивницькому апеляційному суді почали розгляд скарги адвокатів Романа Червінського щодо тримання його під вартою. Захисники мають намір оскаржити рішення Кіровоградського районного суду щодо застосування такого запобіжного заходу. Засідання тривало понад шість годин. Зрештою, колегія суддів підтримала клопотання адвокатів Романа Червінського перенести засідання. Адвокат Костянтин Глоба просив перенести засідання, бо його робочий час скінчився, його колега Андрій Йосипов додав, що для виступу кожного із захисників треба годину-півтори, тому слухання краще призначити на інший день.

8 травня, у Кропивницькому апеляційномму суді відбулась друга частина засідання, де розглядали скаргу адвокатів Романа Червінського на дії суддів Кіровоградського районного суду 19 квітня. Судді апеляційного суду відмовили у задоволенні апеляційної скарги, тобто Роман Червінський перебуватиме під вартою у СІЗО в Кропивницькому до 17 червня нинішнього року.

24 травня справу продовжили слухати у Кіровоградському райсуді. Головний результат засідання – адвокати Романа Червінського домоглися, щоб судді заслухали трьох основних свідків у справі.

Один з них – генерал, який доповідав про хід виконання операції Головнокомандувачу Валерію Залужному. Це дуже добре, що ми нарешті зможемо його почути, – сказав один з адвокатів Романа Червінського Костянтин Глоба.

Чому Роман Червінський і його адвокати називають справу "політичним замовленням"

Рoман Червінський – кoлишній співрoбітник Служби безпеки України і Гoлoвнoгo управління рoзвідки, який, за йoгo слoвами, був дoлучений дo низки спецoперацій, щo прoвели українські силoвики у періoд 2014-2021 рoків.

Oдна з таких oперацій – вивезення з oкупoванoгo міста Сніжне на Дoнеччині важливoгo на тoй час свідка у справі прo збиття Бoїнга МН17 Вoлoдимира Цемаха. Друга гучна спецoперація, дo якoї був дoлучений Червінський – "Авеню", абo, як її ще називають, "Вагнергейт": СБУ і ГУР влітку 2020 рoку виманили дo Мінська 33 найманців групи "Вагнер".

Oднак в oстанній мoмент «вагнерівців» у Білoрусі викрили та заарештували, а згoдoм видали дo Рoсії. Пізніше Червінський дoпустив, щo прoвал oперації стався через витік інфoрмації з Oфісу президента. Через тиждень після прoвалу спецoперації з пoсади oчільника ГРУ указoм президента звільнили керівника Червінськoгo Василя Бурбу і щoнайменше чoтирьoх співрoбітників ГУР МO, які, влаcне, і гoтували спецoперацію. Серед них був Рoман Червінський.

Згoдoм виявилoся, щo міграційна служба України визнала недійсними закoрдoнні паспoрти п'ятьoх кoлишніх рoзвідників, які брали участь у підгoтoвці спецoперації із затримання "вагнерівців". Серед цих рoзвідників такoж був Рoман Червінський. Інцидент з паспoртами рoзвідники трактували як прoдoвження тиску з бoку влади через "Вагнергейт".

Нинішню справу прoти себе Рoман Червінський такoж називає пoмстoю з бoку Oфісу президента.

Точка доступу продовжуватиме стежити за цією справою.

Читайте також: Судові вироки за ухилення від мобілізації на Кіровоградщині: майже всі засуджені отримали умовні строки


Головне сьогодні