Сьогодні, 20 листопада в окружному адміністративному суді Кропивницького винесли рішення у справі Сергія Шульги. Його поновили на посаді голови Кіровоградської обласної ради. Водночас рішення 16-ї позачергової сесії, на якій депутати, шляхом голосування, звільнили Шульгу, суд визнав протиправним. На судовому засіданні була кореспондентка Точки доступу.

Вже не екс: Сергія Шульгу поновили на роботі

Адміністративний позов Сергія Шульги колегія суддів у складі Світлани Дегтярьової, Ольги Черниш і Романа Брегея задовольнили частково.

Визнати протиправним та скасувати рішення 16-ї сесії Кіровоградської обласної ради, яке відбулось 25 квітня 2023-го року. Поновити Сергія Шульгу на посаду голови Кіровоградської облради з 26-го квітня 2023-го року, – зачитала рішення головуюча суддя Світлана Дегтярьова.

Окрім цього, суд зобов’язав стягнути з облради на користь Сергія Шульги середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 26-го квітня 2023 року по 20-те листопада 2023 року у сумі 198 тисяч 901 гривня 59 копійок.

Рішення суду в частині поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку в межах суми 28 тисяч гривень звернути до негайного виконання, – йдеться у рішенні.

Готуватимуть апеляцію

Рішення будуть оскаржувати у третьому апеляційному суді у місті Дніпро, розповів один з двох юристів Кіровоградської обласної ради – Павло Топчій. Сказав, що протягом часу розгляду справи зафіксували порушення норм процесуального законодавства.

У суду не було повноважень переходити з одного виду провадження в інше. У позивача не було повноважень весь час змінювати предмет і підстави позову. Окрім того, наші заяви про зупинення провадження у справі не розглянули належним чином.

Що робитиме Шульга?

Судовий позов Сергій Шульга підготував у червні. Що робитиме після ухваленого суддями рішення, ще не вирішив, чекає резулятивну частину (висновок суду – ред.) і повний текст рішення.

 Якщо у тексті йдеться "негайно до виконання", я повинен завтра прийти і працювати на своєму робочому місці. Будь-яке рішення Юрія Дрозда (якого депутати обрали головою облради 25 квітня 2023 року – ред.) є незаконним. Наприклад, якщо треба буде скликати сесію, то це повинен буду зробити я.

Повний текст ухвали сторони отримають 29 листопада.

Передісторія

Сергія Шульгу звільнили з посади голови Кіровоградської обласної ради 25 квітня 2023-го року. Того ж дня депутати обрали нового голову облради – Юрія Дрозда. Зробили це під час позачергової 16-ї сесії. Оскільки рішення щодо свого звільнення Шульга вважає нелегітимним, подав позов у суд.

4 жовтня, перед початком підготовчого засідання у справі, стало відомо, що у серпні відбулось інше засідання. Тоді суд визнав, що Сергій Шульга допустив порушення під час оголошення  перерви у пленарному засіданні 15-ї сесії.

Згодом справу почали розглядати по суті. Вивчили відео- і письмові докази. Сьогодні, 20 листопада, сторони мали слово у дебатах.

На те, щоб оскаржити рішення колегії адміністративного суду, юристи Кіровоградської облради мають місяць.

Читайте також: Від роботи не відсторонили: подробиці судового засідання у справі начальниці управління освіти міськради Кропивницького


Головне сьогодні