Півтора місяці Кіровоградська обласна рада має двох голів – це Юрій Дрозд і Сергій Шульга. Останнього на посаді голови ради поновив Кіровоградський окружний адміністративний суд. Рішення колегія суддів ухвалила торік. До цього часу Кіровоградська обласна рада не може виконати рішення суду. Чому, читайте у матеріалі Точки доступу.

Передісторія

Сергія Шульгу звільнили з посади голови Кіровоградської обласної ради 25 квітня 2023-го року. Того ж дня депутати обрали нового голову облради – Юрія Дрозда. Зробили це під час позачергової 16-ї сесії. Рішення щодо свого звільнення Сергій Шульга вважав нелегітимним, тому подав позов у суд. Колегія суддів своїм рішенням поновила його на роботі торік у листопаді. Однак до цього часу він не може повернутись на робоче місце, оскільки там інший голова Кіровоградської облради – Юрій Дрозд.

Незабаром відбудеться апеляція

Сергій Шульга розповів, що юристи Кіровоградської облради оскаржують рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду у третьому апеляційному адмінсуді у місті Дніпро.

Вони подали апеляцію, однак у рішенні йдеться "негайно до виконання", тобто я мав продовжити працювати на наступний день після ухваленого рішення. Однак мені не дають цього зробити.

Як писала Точка доступу раніше, у Кіровоградській облраді тричі збирали позачергові сесії, щоб поновити Сергія Шульгу на посаді, однак жодна з них не відбулася через відсутність кворуму.

На думку Сергія Шульги, депутати і не мали збиратись на сесії, щоб поновити його на посаді.

Депутати не мають повноважень оскаржувати рішення суду. На мою думку, і я про це казав Юрію Дрозду, він мав написати заяву, що, згідно рішення суду, складає повноваження.

Сергій Шульга пояснив, що, оскільки суд визнав рішення сесії, на якій головою Кіровоградської облради обрали Юрія Дрозда, протиправним, то на посаду голови автоматично повертається він.

І вже після цього, якщо депутати дійсно не погоджуються з моїм поновленням, можуть зібрати одну третину голосів, подати до мене відповідне звернення, а я винесу його на сесію і хай голосують. Головне – щоб це відбулось законно.

19 січня Сергій Шульга звернувся в окружний адміністративний суд Кропивницького із заявою, у якій просив встановити судовий контроль над виконанням рішення, яке суд ухвалив 20 листопада 2023 року (про його поновлення на посаді голови Кіровоградської обласної ради – ред.)

У заяві вказав, що заробітну плату за вимушений прогул виплатили не повністю – з 287 тисяч гривень відшкодували 28 тисяч, а частину ухвали, у якій йдеться про поновлення його на роботі – не виконують.

Зобов’язати Кіровоградську обласну раду подати звіт про виконання рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 20.11.2023 року в частині поновлення на роботі Шульги Сергія Павловича – у строк п'ятнадцять календарних днів з дня отримання цієї ухвали, – йдеться в документі.

Скриншот ухвали Кіровоградського окружного адмінсуду

Ухвала – від 26 січня.

Сергій Шульга звернувся у виконавчу службу. Виконавець відкрив провадження 3 січня, однак, з його слів, до цього часу не зобов’язав обласну раду виконати рішення суду.

Виконавець мав винести постанову про примусове виконання обласною радою рішення суду. Якщо облрада його не виконує, отримує штраф і виконавець має готувати другу постанову. Жодної з цих дій виконавець не виконав, тому ми вирішуватимемо питання щодо бездіяльності виконавчої служби.

"Давайте оберемо третього"

За словами Сергія Шульги, він пропонував Юрію Дрозду знайти третю – нейтральну – кандидатуру на посаду голови Кіровоградської облради.

Я готовий написати заяву на звільнення і пропонував йому зробити те саме. Спочатку він нібито погодився, а потім, я так зрозумів, провів перемовини з двома фракціями, і вони відмовились.

Конкретної кандидатури на посаду голови Кіровоградської облради Сергій Шульга не висуває.

Але це має бути людина, яка би могла ухвалювати незалежні рішення і готова була би сперечатись за розвиток громад і області.

Кадрові призначення за час головування Юрія Дрозда вважає неефективними. Зокрема, це стосується призначень керівників театру імені Кропивницького, комунального підприємства "Дніпро-Кіровоград", комунального підприємства "Регіональний центр розвитку послуг".

Я би повернув на посаду директора театру Вячеслава Вандрашека (його звільнили торік у вересні – ред.). Наскільки мені відомо, нині в нового директора з'явилося двоє заступників. Про те, які їхні обов'язки й чим вони займаються, публічно не повідомляють.

Вважає, що треба провести аудит діяльності театру з часу призначення нового директора театру – Сергія Корнієнка.

Ремарка про театр

Як писала Точка доступу раніше, актори театру ім. Марка Кропивницького незадоволені комунікацією з новим директором Сергієм Корнієнком, відсутністю чіткої стратегії розвитку театру, а також вирішенням деяких кадрових питань.

Екскерівник театру Вячеслав Вандрашек торік влітку заявив, що на нього тисне обласна рада (за головування Юрія Дрозда – ред.) – незаконно намагається змістити його з посади. Актори театру зібрали пресконференцію і висловили свою думку з приводу того, що відбувається.

Тоді голова облради Юрій Дрозд сказав, що на посаду директора театру треба провести конкурс, оскільки Вячеслава Вандрашека колишній голова ради Сергій Шульга призначив одноосібно. Юрій Дрозд звільнив Вячеслава Вандрашека. У серпні Юpій Дpозд підписав pозпоpядження, згідно з яким нового диpектоpа театpу імені Маpка Кpопивницького мали обрати за pезультатами конкуpсу. Вячеслав Вандpашек назвав конкурс незаконним і звернувся в суд. Суд pішення пpо оголошення конкурсу на посаду диpектоpа кpопивницького театpу визнав незаконним. Водночас позов Вячеслава Вандарашека  щодо скасування розпорядження голови облради про утворення конкурсної комісії з проведення конкурсу на посаду очільника театру окружний адмінсуд відхилив.

"На сьогоднішній день роз’яснення суду немає" – Юрій Дрозд

У коментарі Точці доступу Юрій Дрозд розповів, що облрада звернулась в суд (не уточнив, який саме – ред.), щоб там надали роз’яснення щодо того, як виконати ухвалу.

Юрій Дрозд про поновленні на посаді голови Кіровоградської облрадиСергія Шульги

Вони сказали "виконуйте рішення суду, ми нічого вам давати не будемо".

Далі, сказав, отримали лист від виконавчої служби (не зазначив, про що у ньому йдеться – ред.). Натомість написав виконавчій службі лист, у якому попросив надати роз’яснення щодо того, як виконати рішення суду.

Тому що сесії я збираю, щоб ухвалити рішення по поновленню Сергія Шульги на посаді, а депутати не приходять і питання не вирішується. Відповіді від виконавчої служби не отримав.

Під час останньої позачергової сесії (третій за рахунком, на якій не збирається кворум, щоб поновити Сергія Шульгу на посаді – ред.), яка відбулась 12 січня, Юрій Дрозд сказав:

Я буду звертатися до судового виконавця стосовно того, як нам виконати рішення суду на сьогоднішній день. Думаю, що протягом цих двох тижнів ми будемо вести перемовини з головами фракцій.

У коментарі Точці доступу у середу, 7 лютого, сказав, що цього тижня планує обговорити це питання з головами фракцій.

Тому що, дійсно, воно вже дуже довго тягнеться. Я сам, в першу чергу, зацікавлений, щоб депутати зібрались і врешті проголосували.

Далі наводимо діалог журналістки Точки доступу і голови облради Юрія Дрозда мовою оригіналу.

- Сергій Шульга розповів, що пропонував наступне: і ви, і він пишете заяви на звільнення і обрати головою ради іншу людину. Як ви дивитесь на це?

- Ні, такого не було. Хто це вам сказав?

- Не було такого?

- Ні-ні. Це коли я збирав голів фракцій, голова фракції від "Радикальної партії" Сергій Гриценко пропонував таке, так-так. Він пропонував такий варіант.

Чи погодився на нього, Юрій Дрозд не відповів. Завершив розмову, пославшись на те, що у нього йде нарада.

Коментар юристки

Голову обласної ради призначають і звільняють з посади депутати на сесії, розповіла юристка, голова громадської організації "Наша рада" Євгенія Захарченко.

євгенія захарченко юристка ГО наша рада

Сказала, що навіть якщо є рішення суду щодо протиправного обрання головою облради Юрія Дрозда, Сергія Шульгу поновлювати на цій посаді слід також рішенням сесії. Оскільки ця посада є виборною (згідно закону "Про службу в органах місцевого самоврядування" – ред.).

Щодо того, що чинний голова Кіровоградської обласної ради Юрій Дрозд збирає позачергові сесії, він зобов’язаний це зробити на виконання рішення суду і постанови виконавця, тому що поновлення трудових прав є негайним до виконання.

Зазначила, що навіть якщо Юрій Дрозд напише заяву про складання повноважень, депутати мають проголосувати це питання на сесії, оскільки посада виборна.

Якщо обласна рада не виконає постанову виконавця, отримає штраф у розмірі 5100 гривень. У разі повторного ігнорування постанови штраф подвоюється.

Якщо після другого штрафу обласна рада ігноруватиме виконання рішення суду, виконавець зобов’язаний звернутись в поліцію, щоб там відкрили кримінальне провадження. Поліція встановлюватиме посадову особу, яка винна у тому, що не відбувається поновлення на посаді.

Додала, що у даному випадку є правова колізія, оскільки рішення про поновлення і звільнення на посаді ухвалюють колегіально, а поняття "колегіальна кримінальна відповідальність" у законодавстві немає.

Але в будь-якому разі є посадова особа, яка має відкривати сесії, формувати порядок денний. І це вже буде більше політична відповідальність депутатів, якщо вони не поновлюють людину на посаді.

Додала, що сила рішення суду прирівнюється до сили законів, бо воно винесене іменем України.

Депутати не виконують його. Це прояв нехтування. Водночас вони давали присягу про обов’язковість дотримання Конституції, законів і інших підзаконних актів.

Кримінальна відповідальність за невиконання рішення суду

Невиконання судового рішення – це стаття 382 Кримінального кодексу України.

У пункті 2 цієї статті йдеться про те, що якщо службова особа умисно не виконує вирок, рішення, ухвалу чи постанову суду, що набрали законної сили, або перешкоджають їх виконанню, це карається штрафом від 12 тисяч 750 гривень до 17 тисяч гривень або позбавленням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Штраф у даному кодексі – це саме кримінальна відповідальність, а не адміністративна. Особа, що буде визнана винною, буде мати судимість, незважаючи на вид покарання у вигляді штрафу, – зазначила Євгенія Захарченко.

У 3 пункті статті 382 йдеться про те, що службовій особі загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Розгляд апеляційної скарги юристів Кіровоградської обласної ради на рішення Кіровоградського окружного адмінсуду, яким Сергія Шульгу поновили на роботі, відбудеться 13 лютого в третьому апеляціному адмінсуді у місті Дніпро, розповів Сергій Шульга.

Точка доступу продовжуватиме стежити за тим, як просувається судова справа у справі Сергія Шульги і перебігом подій в обласній раді.

Читайте також: Реконструкція Алеї слави у Кропивницькому: що кажуть у міській раді

 


Головне сьогодні